Peter Mellin, vd Sodexo och Jens Dolk, en av grundarna hos K-Märkt.

K-Märkt köps av Sodexo – vill växa i Sverige

K-Märkt öppnade sin första restaurang i Garnisonen för nio år sedan – i dag har man sex restauranger på en yta om 4.959 kvm. Från start har företaget puttrat på i sin vilja att göra skillnad inom matsvinn och miljötänk. Nu köps de upp av jätten Sodexo och hoppas att genom det kunna öppna fler restauranger över hela Sverige, och att ytterligare minska matsvinnet.

Annons

Totalt 4.959 kvm

  • På Karlavägen 100, i fastigheten Garnisonen 3 som ägs av Vasakronan.
  • På Mäster Samuelsgatan 30, i fastigheten Grävlingen 12 som ägs av AMF.
  • På Götgatan 98, i fastigheten Rektangeln 21 som ägs av AMF.
  • På Elektrogatan 2 i Solna, i fastigheten Stenhöga 2 som ägs av Humlegården.
  • På Gustav III Boulevard 32 i Solna, i fastigheten Hilton 2 som ägs av Fastpartner.
  • På Solnavägen 3, i Atrium Ljungbergs Life City.
Visa faktaruta

– Det var dags för oss på K-Märkt att ta nästa kliv. Det blev naturligt att kroka arm med en större aktör, en trygg ägare som kan ta det här vidare. Vi kan fokusera på det vi faktiskt gör bäst – att laga hållbar mat och förändra världen. Det är ju vår ambition, att bidra till en bättre planet, säger en av grundarna Jens Dolk till FV.

När K-Märkt på klassiskt sätt lade ut att varumärket finns tillgängligt på marknaden nappade Sodexo. Och nu är det alltså dags. Enligt Jens Dolk har Sodexo redan gjort ett ganska gediget arbete men framför allt har bolaget bestämt sig för att bli världsledande på hållbarhetsfrågor när det gäller mat.

– Det här är ett sätt ta sig en bit på den vägen, genom att nyttja kraften hos K-märkt. Jag hoppas at vi ska kunna inspirera till en förändring på ett större plan genom Sodexo. Det blir tydligare och tydligare att det är genom maten vi kan förändra, faktiskt mer än man tror. Lite förenklat kan man säga ”Save the food, save the planet”, säger han.

Peter Mellin, vd Sodexo och Jens Dolk, en av grundarna av K-Märkt. Foto: Magnus Bergström.

För K-Märkts del innebär det till en början inte så mycket. De sex restauranger man driver i dag kommer att finnas kvar. Den första restaurangen öppnades för nio år sedan i Vasakronans Garnisonen 3 på Karlavägen 100.

Sedan dess har det blivit fem till i Stockholmsområdet:

I Humlegårdens fastigheten Stenhöga 2 i Solna strand, i foodcourten på Teatern i AMF:s köpcentrum Ringen och hos AMF i fastigheten Grävlingen 12 på Mäster Sameulsgatan 30.

Ytterligare två restauranger har öppnat efter pandemin. En i Frösunda i Solna i fastigheten Hilton 2 som ägs av Fastpartner, och i Atrium Ljungbergs Life City i Hagastaden. I båda fallen har K-Märkt blivit uppvaktade av fastighetsbolagen som vill se restaurangkonceptet i sina bottenplan.

– Det här kommer att göra att vi har kraften att ta oss vidare. Framför allt vill vi nå ut i fler städer i Sverige och öppna fler restauranger. Om vi kan nå ut till fler med vår modell kan många fler måltider bli hållbara.

K-Märkts modell var en smula annorlunda när de dök upp på marknaden. Att inte ha en klar meny och att gästerna fick väga sin mat och betala utifrån vikt var inte vanligt. I dag pratar de flesta om att minska matsvinnet, men inte då.

K-Märkt jobbar utan menyer och med det som kommer i varuvagnarna från leverantörer. Just nu har kedjan tonvis med tonfisk som de köpt från SAS underleverantör eftersom SAS byter menyer och underleverantören stod med tonfisk de inte kan använda.

Att öppna fler restauranger i Stockholm är intressant, men även i Göteborg, Malmö och Uppsala.

– Egentligen kan det var som helst i Sverige. Vi slänger en tredjedel av all mat som produceras i Sverige och som importeras i dag. Den maten slängs på flera olika ställen och i olika led, så det finns mycket mat att rädda. På så sätt ser jag framför mig att vi kan sprida oss över hela Sverige.

De matkaféer K-Märkt har öppnat på Mäster Samuelsgatan och i Ringen kan dyka upp fler ställen menar han. I fler fastigheters receptioner och i huvudentréer.

Förfrågningarna från fastighetsägare är många och det har skett förändringar under nio år. Förr var K-Märkt hyresgäster. Nu är det mer ett samarbete och K-Märkt en del av servicen i byggnaden.

– Vi blir uppvaktade av fastighetsägare som vill ha något lite mer kvalitativt, annorlunda och naturligtvis hållbart.

Ska ni ta över världen?

– Gärna, inte mig emot. Jag vill inspirera världen. K-Märkt har en ambition att när Sverige gör sitt bokslut för Agenda 30, då vill vi komma med i tacktalet i slutet av filmen, du vet när texterna rullar där mot slutet. Vi vill att det ska stå ”Tack K-Märkt”.

– Det spelar ingen roll hur många restauranger vi har eller hur stora de är, det kommer ändå bara vara en piss i Atlanten. Men, om vi inte bara gör utan också hjälper till att sprida budskapet och inspirerar andra då kanske vi plötsligt kan få den där tack-texten.

Är ni inte rädda för att bli uppätna av stora Sodexo?

– Det är ju så klart det första man tänker på, men K-Märkt kommer att vara ett helägt dotterbolag som ska verka som eget bolag under eget varumärke. Vi tre delägare fortsätter i verksamheten. Jag hoppas att K-Märkt och Sodexo kan bli bättre tillsammans och var för sig.

K-Märkt finns i dag på sex adresser i Stockholm. Nu hoppas man på expansion, i Stockholm och i hela Sverige.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan