Niclas Söör, grundare och vd för coworkingoperatören Dospace som får en nyckelroll i Lundbergs storsatsning i centrala Norrköping.

Lundbergs investerar 250 mkr i centrala Norrköping

Lundbergs Fastigheter planerar att investera omkring 250 miljoner kronor i ett utvecklingsprojekt av cityfastigheterna Tulpanen 18 & Liljan 6 i Norrköping, som tillsammans utgör gallerian Spiralen Köpcentrum.

Förändringen av Spiralen-fastigheterna i centrala Norrköping innebär, enligt Lundbergs, ett nytt arkitektoniskt utseende.

Planen är att de i dag stängda fasaderna byts ut till nya lösningar som bidrar till mer ljusinsläpp och därmed en modernare och attraktivare känsla i de centrala kvarteren.

I entréplan flyttas fasaderna ut – visionen är ett naturligt flöde mellan inne och ute som ska bidra till mer atmosfär. Detta ska i sin tur skapa bättre förutsättningar för en attraktiv miljö för olika typer av verksamheter.

Gestaltningsförslag har tagits fram i samverkan med White Arkitekter.

En förutsättning för projektet är Lundbergs samarbete med coworkingbolaget Dospace. Parterna har tecknat ett 10-årigt avtal.

Dospaces kommande etablering är om 3.000 kvm där bolaget ska erbjuda drygt 200 arbetsplatser och en mötesarena för 160 personer.

Coworkingytorna ska löpa genom bägge huskropparna. Den inglasade kupolen, som förbinder fastigherna blir hjärtat för coworkingloungen, därmed skapas ett flöde mellan husen.

Det kommer även skapas flöde mellan butiksytorna, på nedre plan, och Dospace.

– Det här är det största avtal som vi tecknat med råge, säger Dospace grundare och vd Niclas Söör till FV. Just att vi gör det i så nära samarbete med Lundbergs.

Sedan tidigare har bolaget, med säte i Linköping, sju enheter. Vilket kommer bli åtta och nio tillsammans med denna etablering och etableringen i Link i Linköping, en annan Lundbergssatsning.

De båda aktörerna har en gemensam vision om att skapa något helt nytt som tar Norrköpings citykärna in i framtiden.

Tillsammans ser de potentialen i  synergin mellan kontor och handel för att skapa mervärde.

I förlängningen är ambitionen att tillsammans erbjuda ett utvecklat tjänsteutbud till alla Lundbergs hyresgäster i Norrköping, där Dospace ska fungera som en samlande punkt.

Lundbergs menar att coworkingaktören attraherar nya kundgrupper till den befintliga kontorsmixen som tillför dynamik och mervärden som ger ringar på vattnet till hela city.

Planen är att byggstarta projektet våren 2022 och projektet beräknas vara slutförat till årsskiftet 2023–2024.

– Vi är glada att tillsammans med Dospace kan utveckla och förnya vårt erbjudande och skapa något helt nytt som tar Norrköpings citykärna in i framtiden, säger Christian Claesson, regionchef Öst Lundbergs Fastigheter.

– Vi tror att framtidens stadskärnor har ett bredare utbud och fyller fler funktioner där kontor och handel går hand i hand, och där det fortsatt finns en stark utveckling för handel, restaurang- och besöksnäring. Det känns så klart även lite extra roligt att vi gör det här just i Norrköping. Vi har varit med och utvecklat staden länge och vi är stolta över att vara en viktig del av Norrköping.

Lundbergs har varit med och utvecklat Norrköping sedan bolaget startades 1944.

Stora delar av citykärnan ägs och förvaltas av Lundbergs och mellan åren 2010 och 2020 har bolaget investerat drygt 2.300 miljoner kronor i förnyelse och utveckling av fastigheter och stadsmiljöer.

– Våra citykvarter med galleriorna Linden och Spiralen i spetsen har i mer än 40 år varit den naturliga shoppingdestinationen i Norrköping. Nu tar vi nästa steg för skapa ett mer relevant innehåll och en miljö där människor trivs och vill spendera tid – oavsett om det är dag, kväll, arbetstid eller fritid, säger Christian Claesson.

Niclas Söör, vd och grundare Dospace:

– Det är fantastiskt roligt att kliva in i ett sånt här stort projekt med en partner som Lundbergs. Vi är väldigt överens om hur framtidens kontor kommer se ut och att det inte är någon idé att vänta, låt oss bygga det! För vår del gör den här etableringen också att vi kan börja erbjuda större kontorslösningar åt bolag i Norrköping vilket vi ser en växande efterfrågan på.

På Olai Kyrkogata 40 ligger fastigheten Tulpanen som både ska få nytt innehåll och ett nytt utseende med bland annat stora fönster.
På andra sidan gatan utvecklas Liljan efter en liknande strategi.
En förutsättning för projektet är Lundbergs samarbete med coworkingbolaget Dospace. Parterna har tecknat ett avtal om 10 år. Dospaces kommande etablering är om 3.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Tillbaka till förstasidan