Vd:n, grundaren och storägaren Oscar Engelbert.

Kritiken mot Oscar Engelbert: ”Måste öppna egen plånbok”

Oscar Properties halvårsrapport var ingen munter läsning för investerarna. Nu vill bolaget göra en nyemission men Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är kritisk:
– Det skulle vara lämpligt att Oscar Engelbert själv visar hur han ska bidra till återkapitaliseringen.

Annons

Oscar Properties halvårsrapport, som publicerades under torsdagen, redovisade ett negativt rörelseresultat om 17 miljoner kronor för andra kvartalet, samtidigt som omsättningen mer än halverades till 334 miljoner kronor.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger till Nyhetsbyrån Direkt att om grundaren och vd:n Oscar Engelbert vill fortsätta vara den som bestämmer så är det nu läge att öppna den egna plånboken.

– Det finns många utestående frågetecken och rapporten skingrar tyvärr inte molnen. Det är en väldigt viktig höst som bolaget och dess aktieägare står inför, säger han till nyhetsbyrån.

Samtidigt som rapportsläppet kallade bolaget till en extrastämma den 23 september där styrelsen vill få bemyndigande att upp till fyrfaldiga antalet aktier.

– För att visa att Oscar Properties har en framtid som bolag skulle det vara lämpligt att Oscar Engelbert själv visar hur han ska bidra till återkapitaliseringen av bolaget, fortsätter Joakim Bornold.

Oscar Engelbert har rapporterats investera i ett utomstående privat fastighetsbolag efter att han sålt av aktier i bostadsutvecklaren till klart högre nivåer än dagens.

– Det är inte de signalerna man vill få och det är också därför som aktiemarknaden ifrågasätter Oscar Engelbert som har alla möjligheter att styra upp läget. Men då är det nu, som jag ser det, också dags att göra det, säger sparekonomen till nyhetsbyrån Direkt.

Oscar Properties likvida medel uppgick till drygt 250 miljoner kronor vid halvårsskiftet. Marken till projektet Gasklockan ska tillträdas senare i år. Detta tillträde har uppgivits medföra en köpeskilling runt en halv miljard kronor. I detta Ropsten-projekt, där det planeras för omkring 300 bostäder, bokades 36 bostäder i det andra kvartalet, varpå totalt antal bokningar uppgår till 68 stycken. Bolaget har i projektet sänkt bokningsavgiften till endast 1 krona, skrev SvD i maj.

– Det hade varit märkligt om ingen nappat på den hårda marknadsföringen av Gasklockan. Det har varit 36 bokningar som inte ger några intäkter, det är likvida medel som behövs i bolaget, bland annat då Gasklockan ska finansieras, säger Joakim Bornold.

Oscar Engelbert har talat om att bolaget för samtal om möjliga samarbetsavtal avseende Gasklockan. I juli såldes halva Helix-projektet för 100 miljoner kronor till ett samriskbolag bestående av Fast Partner och Slättö.

Det har under de senaste åren blivit betydligt tuffare att hitta finansiering, konstaterar Joakim Bornold angående möjligheterna att låna upp till utveckling av större bostadsrättsprojekt.

Joakim Bornold säger även till nyhetsbyrån att bolaget hållit alla dörrar öppna för att finna en lösning på kapitalläget men inte ser ut att ha hittat någon sådan. Han tror att det mycket väl kan finnas liknande intressenter som Rutger Arnhult och Klövern som tagit över sektorkollegan Tobin Properties.

Men det handlar om pris och inflytande, hur stor del av bolaget en finansiär får. En intressent vill sannolikt åtminstone komma över en större del av bolaget medan Oscar Engelbert vill vara kvar och den som bestämmer i bolaget, resonerar Joakim Bornold som tycker att vd:n därför tydligt borde visa hur han är med och bidrar till att stärka bolagets finanser.

Fler Nyheter från förstasidan

Stiftelsen 1, Vasaparken, Stockholm

Stockholm får ett stadshotell – på Söder

Historisk byggnad får liv igen.

Känt väskvarumärke öppnar i cityläge

Öppnar sin fjärde butik i Stockholm.

Så blir ledningen vid nya Besqab/Aros

Läs om vilka som ingår i ledningsgruppen vid samgåendet och vilka som inte gör det.

Kilenkrysset förlorar mot kommun i hovrätten

Långdragen tvist om mark avgjord – kan komma att överklagas.

Bilder: Storsatsning öppnar – oskadat av tragisk brand

Upplevelsecentret på över 20.000 kvm redo att slå upp portarna.

Kamp om innerstaden när befolkningen blir äldre

Antal över 85 år dubblas till 2040. Men alla får inte plats.

Trafikverket köper för 200 mkr

Fastighet i södra Stockholm förvärvas.

Försäljning i Nacka ger Fastator möjlighet att amortera lån

Genom en försäljning av en utvecklingsfastighet i Nacka kan Fastator lösa lån på 70 miljoner.

Aros Bostad i mål med köpet av Besqab

Läs om det nya bolagets styrelse.

Grönt, smått dopat och snackisen om montern

FV summerar fastighetsmässan Mipim 2024. Den förbjudna bilden Trafikverket inblandat? Rätt tänkt, men fel utfört? Saknaden efter festen.

Finska succén siktar på nytt område i Stockholm

FV berättar om den nya läget i central del av huvudstaden. Är även intresserade av Göteborg och Malmö.

K-Fastigheter gör nyemission om 128 mkr

Sex befintliga aktieägare går in med nytt kapital i bostadsutvecklaren.

Ruby Hotels öppnar första i Sverige – hyr 8.000 kvm

Stor förhyrning inom tullarna i Stockholm.

Får byggrätt om 50.000 kvm i norra Stockholm

Förvärvade stor fastighet hösten 2022. Nu ska den bli ännu större.

Tillbaka till förstasidan