Affär på 900 miljoner klar i Skellefteå. Samtidigt börjar allt fler investerare få upp ögonen för orten i samband med Northvolts etablering.

Skebo förvärvar tre kvarter för 900 miljoner i hett Skellefteå

Lindbäcks Fastigheter AB säljer 500 lägenheter i Skellefteå för 900 miljoner kronor. Samtidigt börjar allt fler investerare få upp ögonen Skellefteå där det finns planer för över 10.000 lägenheter i kölvattnet av Northvolts etablering.

Kommunala Skebo köper tre kvarter med totalt 500 lägenheter i Skellefteå. Det gäller fastigheter i kvarteren Frigg och Balder – samt Lejongapet på Getberget i centrala Skellefteå.

Köpesumman är cirka 900 miljoner kronor.

Säljare är Lindbäcks Fastigheter AB. Pangea var säljrådgivare till Lindbäcks.

– Skellefteå expanderar och det här förvärvet är ett krafttag från Skebos sida. Som ledande samhällsbyggare vill vi fortsätta att ligga i framkant med att utveckla Skellefteås bostadsförsörjning, säger Skebos styrelseordförande Harriet Classon, i en kommentar.

Målsättningen är att all inflyttning ska vara gjord senast 2024. Lägenheterna kommer att erbjudas till Skebos bostadskö.

– Det är en satsning som ger ett fint tillskott av bostäder i Skellefteå. Vi kommer samtidigt att fortsätta bygga ännu fler bostäder på olika områden för att möta den stora efterfrågan som finns på hyresrätter i och med Northvolts etablering och andra etableringar, säger Skebos vd Åsa Andersson, i en kommentar.

Köpeskillingen erläggs när hyresgästerna från Skebos bostadskö kan flytta in.

– Vi får anledning att återkomma med fördjupad information under senhösten. Det här är en stor bostadssatsning som ligger i tiden. Nya lägenheter, byggda i trä, tillförs på attraktiva områden, säger Åsa Andersson.

Skebo och Lindbäcks har tecknat avtal och affären genomförs under förutsättning att Lindbäcks styrelse och Skellefteås kommunfullmäktige godkänner den.

Kommunala bostadsbolaget Skebo är Skellefteås största fastighetsbolag som äger och förvaltar cirka 5.350 lägenheter och ett antal lokaler.

Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun, säger till Skellefteå kommuns webbsida att det är högt tryck på orten nu.

– Om vi får en befolkningsökning på 30.000 människor skulle det innebära att vi behöver 14.000 nya bostäder. Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder i Skellefteå med omland, så vi skulle behöva 4.000 till.

Hedqvist fortsätter:
– Kommunen har ett stort markinnehav och kan förvärva mer om det skulle behövas. Tidigare har kreditgivare och investerare tittat förbi Skellefteå, eftersom man har tyckt att det var för hög risk att bygga, men det har vänt om helt. Nu konkurrerar många om att få bygga.

Även hamnen kommer att byggas ut för större djupgående fartyg, i samband med Northvolts etablering av batterifabriken som beräknas vara produktionstagen 2021. Det kommer också att uppföras ett logistikcenter i hamnen

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Tillbaka till förstasidan