Affär på 900 miljoner klar i Skellefteå. Samtidigt börjar allt fler investerare få upp ögonen för orten i samband med Northvolts etablering.

Skebo förvärvar tre kvarter för 900 miljoner i hett Skellefteå

Lindbäcks Fastigheter AB säljer 500 lägenheter i Skellefteå för 900 miljoner kronor. Samtidigt börjar allt fler investerare få upp ögonen Skellefteå där det finns planer för över 10.000 lägenheter i kölvattnet av Northvolts etablering.

Kommunala Skebo köper tre kvarter med totalt 500 lägenheter i Skellefteå. Det gäller fastigheter i kvarteren Frigg och Balder – samt Lejongapet på Getberget i centrala Skellefteå.

Köpesumman är cirka 900 miljoner kronor.

Säljare är Lindbäcks Fastigheter AB. Pangea var säljrådgivare till Lindbäcks.

– Skellefteå expanderar och det här förvärvet är ett krafttag från Skebos sida. Som ledande samhällsbyggare vill vi fortsätta att ligga i framkant med att utveckla Skellefteås bostadsförsörjning, säger Skebos styrelseordförande Harriet Classon, i en kommentar.

Målsättningen är att all inflyttning ska vara gjord senast 2024. Lägenheterna kommer att erbjudas till Skebos bostadskö.

– Det är en satsning som ger ett fint tillskott av bostäder i Skellefteå. Vi kommer samtidigt att fortsätta bygga ännu fler bostäder på olika områden för att möta den stora efterfrågan som finns på hyresrätter i och med Northvolts etablering och andra etableringar, säger Skebos vd Åsa Andersson, i en kommentar.

Köpeskillingen erläggs när hyresgästerna från Skebos bostadskö kan flytta in.

– Vi får anledning att återkomma med fördjupad information under senhösten. Det här är en stor bostadssatsning som ligger i tiden. Nya lägenheter, byggda i trä, tillförs på attraktiva områden, säger Åsa Andersson.

Skebo och Lindbäcks har tecknat avtal och affären genomförs under förutsättning att Lindbäcks styrelse och Skellefteås kommunfullmäktige godkänner den.

Kommunala bostadsbolaget Skebo är Skellefteås största fastighetsbolag som äger och förvaltar cirka 5.350 lägenheter och ett antal lokaler.

Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun, säger till Skellefteå kommuns webbsida att det är högt tryck på orten nu.

– Om vi får en befolkningsökning på 30.000 människor skulle det innebära att vi behöver 14.000 nya bostäder. Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder i Skellefteå med omland, så vi skulle behöva 4.000 till.

Hedqvist fortsätter:
– Kommunen har ett stort markinnehav och kan förvärva mer om det skulle behövas. Tidigare har kreditgivare och investerare tittat förbi Skellefteå, eftersom man har tyckt att det var för hög risk att bygga, men det har vänt om helt. Nu konkurrerar många om att få bygga.

Även hamnen kommer att byggas ut för större djupgående fartyg, i samband med Northvolts etablering av batterifabriken som beräknas vara produktionstagen 2021. Det kommer också att uppföras ett logistikcenter i hamnen

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan