Kinesiska investerare uppvaktar i Sverige

Annons

Tom Lindahl: ”Vi har haft direktkontakt, delvis till följd av Brexit”. När den svenska transaktionsmarknaden var som hetast senast, 2005–2007, var kinesiska investerare på väg in på den svenska marknaden. De nådde aldrig hela vägen fram i budgivningarna, och hade vid den tiden ibland även problem att få ut kapital ur Kina. Nu är de kinesiska investerarna åter intresserade av Sverige, uppger Tom Lindahl transaktionsansvarig vid JLL.

– Det har börjat ringa kinesiska investerare direkt till oss på Stockholmskontoret. Jag tror att vi kommer att se kinesiska investeringar i Sverige nästa år, säger Lindahl till Fastighetsvärlden.

Den främsta orsaken är Brexit, som gör att många investerare styr om till nya marknader. Speciellt London har länge varit nästan alla utomeuropeiska investerares favorit. Därefter har Frankrike och Tyskland följt. Och i alla de tre marknaderna finns det kinesiska fastighetsinvesterare. När kapitalströmmarna nu söker nya marknader kan det öppna upp för Norden.

– Det som de kinesiska investerarna främst söker är bra kontorsfastigheter och även high street retail, säger Tom Lindahl.

Han berättar att en kinesisk investerare nyligen var med och lade ett mångmiljardbud på ett kontorspaket i Norge, utan att nå hela vägen fram.

De direktinvesteringar i fastigheter som de senaste åren ägt rum i Sverige från asiatiska investerare är ännu få. Fastighetsvärlden summerar ADIA från Förenade Arabemiraten (köpt Sturegallerian 2006 och förbereder för en stor projektinvestering där), Kuwait Finance House (sålde 2007 tio svenska logistikfastigheter i en storaffär, gjorde svensk comeback 2011 genom att köpa en lagerfastighet i Örebro), National Pension Service (NPS) från Sydkorea (delägare i Skärholmen Centrum) och GIC Singapore (deläger Sheratonfastigheten och sålde nyligen Kungshuset). I flera svenska fonder finns det asiatiskt kapital, men ganska lite från Kina.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-27

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Energifyllt värre på heldag om Mälardalen

Flera miljardsatsningar pågår och ännu fler väntas. Avundsjuka från andra kommuner.

Pandox köper för 350 mkr

Förvärvar hotell i slutskedet av färdigställande i norra Sverige. Ersätter tidigare hotell.

Vill sälja stor anläggning vid Edsviken

Går med vinst, men kraven framöver ökar.

Sålt för 41.000 kr/kvm mitt emot 3arena

Fastighet med 50 lägenheter byter ägare.

”Se byggnaden som en smartphone”

Koncernchefen på BMS-företaget Nordomatic tror att framtidens byggnader kommer att vara digitala, smarta och tillgängliga under hela dygnet.

Avslutar Sernekes största projekt för 350 mkr

Tar över konkursade bolagets prestigeprojekt.

South Bay satsar vidare – nu med 25.000 kvm i Västerås

Startar projekt. Hyrt ut hälften.

Affärshungrigt SHF köper 11.000 kvm

Har nu ett bestånd som finns i hela 150 kommuner. Gabrielsson och CA säljer.

Tillbaka till förstasidan