Högst upp har betongen ersatts med stål. Karlatornet är snart 246 meter högt.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Om någon vecka når Karlatornet sin fulla höjd, 246 meter högt. Det är 30 procent högre än Turning Torso – och höghuset blir även den högsta bostadsskrapan inom hela EU, enligt FV:s statistik.

Annons

Sedan ungefär två månader har höghuset på Hisingssidan i Göteborg haft höjden 242,5 meter, vilket är 73 våningar – av 74. Det är toppen för betongkärnan. Även betongbjälklagen har nått sin topp, vilket innebär våning 71.

Resterade del av höghuset byggs av stål.

– Vi håller på att montera stålstommen, som även består av fyra spiror högst upp. Det är lättare att bygga med stål där uppe, det behöver inte vara betong överallt, säger Ola Serneke, initiativtagare till höghuset för snart 20 år sedan och som själv har köpt ett av de penthouse som skapas högst upp.

Bolaget Serneke har nästan timme för timme följt den tidsplan som funnits för bygget efter att det var ett stopp i mars 2020, efter att partnern Oaktree Capital drog sig ur och bygget nått sex–sju våningsplan, fram tills Balder klev in som delägare nio månader senare.

I snitt har det adderats ett våningsplan i veckan när det handlat om repetitiva våningsplan. När byggarbetarna kom till den så kallade ”twisten”, våningarna 39 till 57, sänktes takten något liksom på de ställen där man byggt de komplicerade och tidskrävande utriggarna – som bidrar till att ge extra stabilitet (innehåller kopiösa mängder armering).

Tornets stålmontage i toppen håller på att komma på plats. Bilder från månadsskiftet maj/juni 2023.

Twisten har även gjort att vissa av göteborgarna gett skrapan smeknamnet Blixtlåset och andra Gylfen. Ett annat populärt smeknamn i göteborsghumorn är Göte Burj.

– Det var Björn Siesjö (stadsarkitekt) som myntade Göte Burj, lite småroligt, säger Ola Serneke.

Bredvid den 246 meter höga skrapan har Serneke även byggt Podiebyggnaden som kommer att nå upp till våning 15 i Karlatornet. Den låghusdelen kommer bland annat innehålla hotell (Choice/Strawberry stor hyresgäst, liksom till våningsplan 58 i skrapan), konferens samt kontor (Handelsbanken har hyrt 1.100 kvm) och butikslokaler.

Av Karlatornets 611 lägenheter har nästan 500 sålts.

– Vi har exakt 116 lägenheter kvar, som inte har bindande kontrakt. Det går extremt segt just nu. Så är det när vi har en riksbank som höjer räntan och man vet inte hur det kommer sluta. Men vi vet att det är de mest attraktiva bostäderna i Västsverige. Det är bara att vänta ut. Har vi inte sålt alla så hyr vi ut bostäderna tills de blir sålda, säger Ola Serneke.

Ola Serneke, Karlastadens initiativtagare och blivande hyresgäst.

Det är speciellt lägenheterna i twisten som är osålda.

–  Vi började sälja väldigt sent i den delen.

Tornets lägenheter är på mellan 25 och 370 kvm. De har marknadsförts från 3,75 miljoner för den billigaste till 69,4 miljoner kronor för den dyraste. Den högst belägna bostaden som finns till salu för tillfället finns på våning 66. Den innehåller 189 kvm och listas för 23,65 miljoner kronor, motsvarande 125.000 kr/kvm

Karlatornet är en tredimensionell fastighet på flera sätt. Den innehåller bland annat fyra bostadsrättsföreningar, det finns 13 penthouse som ägarlägenheter, hotellvåningen en bit upp, utsiktvåningen, 18 studio apartments samt kontor och hotell i sidobyggnaden.

Karlatornet är ritat av SOM, Skidmore, Owings & Merrill, som står bakom 5 av de 13 högsta byggnaderna i världen. Bolaget tävlade med 56 andra arkitektfirmor i kampen om att få rita Göteborgsskapan. Karlatornet blev Sveriges högsta byggnad 23 september 2022 när man byggde våning 60 och därmed passerade Turning Torso.

Så här är det tänkt att innehållet i den nya stadsdelen Karlastaden, som ligger intill Lindholmen, ska se ut när det är klar.

Men det händer mycket runt Karlatornet när hela stadsdelen Karlastaden växer fram. Kv Norrskenet hade inflytt i april och i november är det dags för Kv. Atmosfär. En handfull byggnader väntar framöver, varav flera riktigt höga.

– Hela stadsdelen hoppas vi är klart 2030, beroende på konjunkturen, säger Ola Serneke.

Karlatornet och stor del Karlastaden ägs gemensamt av Serneke. Nyligen lade Doxa ett bud på Serneke vilket innebär att Ola Serneke skulle bli tredje största ägare i Doxa efter Greg Dingizian och Percy Nilsson om affären går igenom.

Karlastaden båda storägare, Ola Serneke och Erik Selin. Bild från september 2022. Foto: Erik Bernhardsson/Serneke
Karlatornet blir 246 meter högt. Foto från i mitten av april 2023. Foto: Fastighetsvärlden
Lindholmen i förgrunden och Karlatornet i bakgrunden.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan