Högst upp har betongen ersatts med stål. Karlatornet är snart 246 meter högt.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Om någon vecka når Karlatornet sin fulla höjd, 246 meter högt. Det är 30 procent högre än Turning Torso – och höghuset blir även den högsta bostadsskrapan inom hela EU, enligt FV:s statistik.

Sedan ungefär två månader har höghuset på Hisingssidan i Göteborg haft höjden 242,5 meter, vilket är 73 våningar – av 74. Det är toppen för betongkärnan. Även betongbjälklagen har nått sin topp, vilket innebär våning 71.

Resterade del av höghuset byggs av stål.

– Vi håller på att montera stålstommen, som även består av fyra spiror högst upp. Det är lättare att bygga med stål där uppe, det behöver inte vara betong överallt, säger Ola Serneke, initiativtagare till höghuset för snart 20 år sedan och som själv har köpt ett av de penthouse som skapas högst upp.

Bolaget Serneke har nästan timme för timme följt den tidsplan som funnits för bygget efter att det var ett stopp i mars 2020, efter att partnern Oaktree Capital drog sig ur och bygget nått sex–sju våningsplan, fram tills Balder klev in som delägare nio månader senare.

I snitt har det adderats ett våningsplan i veckan när det handlat om repetitiva våningsplan. När byggarbetarna kom till den så kallade ”twisten”, våningarna 39 till 57, sänktes takten något liksom på de ställen där man byggt de komplicerade och tidskrävande utriggarna – som bidrar till att ge extra stabilitet (innehåller kopiösa mängder armering).

Tornets stålmontage i toppen håller på att komma på plats. Bilder från månadsskiftet maj/juni 2023.

Twisten har även gjort att vissa av göteborgarna gett skrapan smeknamnet Blixtlåset och andra Gylfen. Ett annat populärt smeknamn i göteborsghumorn är Göte Burj.

– Det var Björn Siesjö (stadsarkitekt) som myntade Göte Burj, lite småroligt, säger Ola Serneke.

Bredvid den 246 meter höga skrapan har Serneke även byggt Podiebyggnaden som kommer att nå upp till våning 15 i Karlatornet. Den låghusdelen kommer bland annat innehålla hotell (Choice/Strawberry stor hyresgäst, liksom till våningsplan 58 i skrapan), konferens samt kontor (Handelsbanken har hyrt 1.100 kvm) och butikslokaler.

Av Karlatornets 611 lägenheter har nästan 500 sålts.

– Vi har exakt 116 lägenheter kvar, som inte har bindande kontrakt. Det går extremt segt just nu. Så är det när vi har en riksbank som höjer räntan och man vet inte hur det kommer sluta. Men vi vet att det är de mest attraktiva bostäderna i Västsverige. Det är bara att vänta ut. Har vi inte sålt alla så hyr vi ut bostäderna tills de blir sålda, säger Ola Serneke.

Ola Serneke, Karlastadens initiativtagare och blivande hyresgäst.

Det är speciellt lägenheterna i twisten som är osålda.

–  Vi började sälja väldigt sent i den delen.

Tornets lägenheter är på mellan 25 och 370 kvm. De har marknadsförts från 3,75 miljoner för den billigaste till 69,4 miljoner kronor för den dyraste. Den högst belägna bostaden som finns till salu för tillfället finns på våning 66. Den innehåller 189 kvm och listas för 23,65 miljoner kronor, motsvarande 125.000 kr/kvm

Karlatornet är en tredimensionell fastighet på flera sätt. Den innehåller bland annat fyra bostadsrättsföreningar, det finns 13 penthouse som ägarlägenheter, hotellvåningen en bit upp, utsiktvåningen, 18 studio apartments samt kontor och hotell i sidobyggnaden.

Karlatornet är ritat av SOM, Skidmore, Owings & Merrill, som står bakom 5 av de 13 högsta byggnaderna i världen. Bolaget tävlade med 56 andra arkitektfirmor i kampen om att få rita Göteborgsskapan. Karlatornet blev Sveriges högsta byggnad 23 september 2022 när man byggde våning 60 och därmed passerade Turning Torso.

Så här är det tänkt att innehållet i den nya stadsdelen Karlastaden, som ligger intill Lindholmen, ska se ut när det är klar.

Men det händer mycket runt Karlatornet när hela stadsdelen Karlastaden växer fram. Kv Norrskenet hade inflytt i april och i november är det dags för Kv. Atmosfär. En handfull byggnader väntar framöver, varav flera riktigt höga.

– Hela stadsdelen hoppas vi är klart 2030, beroende på konjunkturen, säger Ola Serneke.

Karlatornet och stor del Karlastaden ägs gemensamt av Serneke. Nyligen lade Doxa ett bud på Serneke vilket innebär att Ola Serneke skulle bli tredje största ägare i Doxa efter Greg Dingizian och Percy Nilsson om affären går igenom.

Karlastaden båda storägare, Ola Serneke och Erik Selin. Bild från september 2022. Foto: Erik Bernhardsson/Serneke
Karlatornet blir 246 meter högt. Foto från i mitten av april 2023. Foto: Fastighetsvärlden
Lindholmen i förgrunden och Karlatornet i bakgrunden.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan