Kajplats 6 – årets Stockholmsbyggnad 2022

När Stockholmarna fick utse årets byggnad 2022, föll valet på Kajplats 6 – ett nytt landmärke vid Liljeholmskajen. Huset är ritat av Ripellino Arkitekter, som numera är en del av Reflex Arkitekter.

Annons

”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet besöka denna och blicka in över staden.”

– Det är ett fint erkännande, säger Alessandro Ripellino, ansvarig arkitekt för projektet. Årets Stockholmsbyggnad är ju något som medborgarna väljer. Jag är glad att vi har bidragit positivt till staden med en byggnad som folk uppskattar.

Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda hus längs Liljeholmskajen i Marievik. Med sina 26 våningar är det kajens högsta byggnad. Huset rymmer 199 bostadsrättslägenheter där de boende flyttade in under 2021.

– Det här är ett hus i ett av stadens främsta lägen, förklarar Alessandro Ripellino. Byggnaden är enkel och läsbar på avstånd. En vit gestalt, mural och sluten. Men toppen och basen är väldigt transparanta.

Byggnadens bas samlar sig kring en gård med plantering i mitten och öppning ut mot vattnet. Högst upp ser en glaskub ut att sväva, som en lanterna som lyser över staden. Där uppe ryms en restaurang med glas från tak till golv och en vidunderlig utsikt.

– Huset erbjuder olika upplevelser på olika avstånd, säger Alessandro Ripellino. Först de enkla beståndsdelarna på avstånd. Sedan kommer du närmare och börjar se detaljerna: kritvita streck som står ut ungefär fyra centimeter från den varmvita fasaden och bildar tydliga skuggor. Som ett rustikt palats eller kanske grovstickat som en lusekofta.

Entréerna är klädda i trä liksom alla balkonger. Håligheterna ser ut som om de har karvats in i huset och visar upp träet där innanför. Det är en blinkning till Årstaskogens björkar med sina vita stammar och den varma ljusa veden strax under.

Alessandro Ripellino lyfter fram det goda samarbetet med både JM Bygg och Stockholms stad:

– Det här är en satsning, och ett vågat projekt. Det har funnits en vilja utöver det vanliga, konstaterar han. Det är lite nytt för Stockholm att bygga så tätt. Men det fungerar väldigt bra eftersom höghusen inte skuggar gatorna. Sedan har staden gjort ett gediget planarbete och jobbat väldigt fint med kajen.

Alessandro Ripellino är verksam som arkitekt sedan mer än 35 år, med framgångsrika och spektakulära projekt som SEB:s huvudkontor i Solna, Lindhagsskrapan och Stockholmsmässan. Den egna arkitektbyrån Ripellino förvärvades 2020 av Reflex Arkitekter. Genom förvärvet stärkte Reflex sitt erbjudande inom bostäder och stadsbyggnad. Tillsammans har kontoren även en imponerande portfölj med kontor och hotell och tillhör de starkare i landet inom dessa områden.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan