Sollentunas kommunfullmäktige har godkänt försäljningen av fastigheten Traktören 16 vid nya Malmplan till AB Borätt. Illustration: AB Borätt

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

AB Borätt, dotterbolag till JM, har förvärvat byggrätter för utveckling av cirka 220 bostäder i centrala Sollentuna, strax norr om Stockholm. Förvärvet uppgår till 150 miljoner kronor. Första byggstart sker inom kort. Det blir Sollentunas högsta byggnad med 70 bostäder i ett höghus om 20 våningar.

Annons

Tillträde och erläggande av första likvid sker under första kvartalet 2024. Slutlikvid erläggs under andra kvartalet 2026. Säljare är Sollentuna kommun. Affären har varit planerad länge och sker nu till följd av alla alla villkor uppfyllts.

Fastigheten har en lagakraftvunnen detaljplan som bedöms medge utveckling av cirka 220 Svanenmärkta bostäder, varav 51 seniorbostäder i JMs dotterbolag Seniorgården AB.

Produktionsstart av första etappen, som är Ture Torn, beräknas ske under första kvartalet 2024. Det handlar om 70 bostadsrätter.

Priserna i bostadsskrapan Ture Torn är från 2,9 till 12 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel av bostäderna har bokats av köpare.

De båda stora bostäderna högst upp är fortfarande obokade. En ligger till försäljning för nästan 12 miljoner kronor och omfattar 142 kvm boarea. Priset motsvarar 84.000 kr/kvm. Den andra är 135 kvm och har priset 11,3 miljoner kronor, motsvarande 83.700 kr/kvm.

På det näst översta våningsplanet är fyra lägenheter bokade.

Ett prisexempel för i mitten av huset är en trea om 76 kvm på våning 10 som listas för 4,54 miljoner kronor och en avgift på 5.640 kr/mån. Priset motsvarar 59.700 kr/kvm. Den aktuella lägenheten finns i sydost-läge.

– Vi ser fram emot att arbeta vidare tillsammans med Sollentuna kommun och utveckla detta centralt belägna område. Ture Torn blir ett arkitektoniskt intressant landmärke och Sollentunas högsta hus, där bostäderna kommer bidra till att ytterligare stärka närmiljön och de fina värden som finns med närhet till vatten, grönområden och goda kommunikationer, säger Christina Lamminen, vd på AB Borätt och Seniorgården AB.

Det nya kvarteret byggs på det gamla mässområdet, i det som kallas för södra Tureberg. På fastigheten närmast järnvägen, alltså det gamla mässområdet, ska Skanska utveckla både kommersiella kolaler och bostäder. Foto: AB Borätt

Utöver bostäderna kommer fastigheterna att innehålla cirka 500 kvadratmeter lokalytor samt 930 kvadratmeter som kan komma att utnyttjas som tillkommande bostäder alternativt lokaler.

– Det är mycket glädjande att vi gjort klart med markförsäljningen och att produktionen av de nya kvarteren vid Malmplan kan komma vidare. De nya kvarteren är en viktig del i arbetet med att vidareutveckla centrala Sollentuna och Tureberg. Allt med målet att bidra till en ännu mer trivsam, trygg och färgstark stadsmiljö med handel, kommunikationer mitt i Sollentunas hjärta, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Försäljningen till AB Borätt grundar sig på den markanvisningstävling som Sollentuna kommun genomförde åren 2017-2018. AB Borätt och Seniorgården AB, dotterbolag till JM AB, utsågs då till vinnare och parterna tecknade därefter ett markanvisningsavtal.

På grund av det försämrade marknads- och konjunkturläget under 2022-2023 kunde inte AB Borätt och Seniorgården AB fullfölja köpet av fastigheten med de villkor som ställdes i tävlingen och markanvisningsavtalet. Kommunen valde därför att avsluta förhandlingen och har nu istället förhandlat fram nya köp- och genomförandeavtal för fastigheten Traktören 16. Här ingår regleringar som är bättre anpassade till dagens marknadsläge.

Försäljningen är villkorad med produktionsstart under år 2024 och genererar en intäkt till kommunen om totalt närmare 150 000 miljoner kronor, inklusive gatukostnadsersättning.

Ture torn blir Sollentunas högsta byggnad med 20 våningar. Illustration: AB Borätt.
De olika etapperna. Bild: AB Borätt.
Illustration: AB Borätt.
Illustration: AB Borätt.
Illustration: AB Borätt.
Illustration: AB Borätt.

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan