Ioffice vill skapa branschorganisation

En branschorganisation för coworking kan ha sett dagens ljus under måndagen. Representanter för Ioffice, Helio, Regus/IWG, 7A och The Park var med under det första mötet som hölls under måndagen, en idé som har funnits i coworkingaktörernas tankar en längre tid.

Annons

Under måndagen hölls det första mötet för coworkingaktörerna i Stockholm. Och det är stora namn som samlades i ett rundabordsamtal, förvisso vid ett fyrkantigt sådant, i Ioffices lokaler på Drottninggatan 33.

Förutom Ioffice, som är initiativtagare, var också Helio, Regus/IWG, 7A och The Park med. Convendum och United Spaces hade inte möjlighet att vara med under det första mötet, men planerar vara delaktiga framöver.

De fem deltagande aktörerna summerar långt över 130.000 kvm lokaler. När även Convendum och United Spaces är med summerar bolagen nära 210.000 kvm. Och då är inte Helio medräknat eftersom bolaget inte vill uppge ytor.

Men det stannar inte där. Tanken är att branschorganisationen ska innefatta aktörer över hela Sverige, inte bara i Stockholm.

Varför behövs en branschorganisation?

– Vi behöver ha en samlad röst, där vi kan jobba med frågor som är viktiga för vår bransch. Vi har exempelvis en terminologiutmaning där vi benämner saker på olika sätt och det rör ju till det inte bara för oss själva, utan även för kunder, fastighetsägare och media. Det finns rätt mycket fördelar att sätta en standard, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice.

Även de regelverk som styr branschen, exempelvis hyreslagarna, kan försvåra för aktörerna, enligt Homan Tehrani.

– Vi befinner oss i gränslandet ibland eftersom vi ju inte bara hyr ut, utan vi säljer också medlemskap. Det är inte alltid lagarna går att applicera på coworkingaktörer – vi hamnar litegrann mitt emellan.

Att många stora aktörer väljer att vara med i den blivande branschorganisationen ser Homan Tehrani som något positivt, liksom att branschen växer.

– Vi tror ju att det här är en framtidsprodukt i fastighetsmarknaden. Den kommer att växa sig större och då behövs fler aktörer som täcker en större yta och massa, så att fler slutkunder känner till att det finns något som heter coworking.

Vad är det ni kan åstadkomma?

– Jag skulle vilja se att vi har ett gemensamt forum där vi kan utbyta idéer och där vi kan mynta vissa uttryck. En dröm är ju att få en SNI-kod för branschen. Jag tror att om vi är fler som går ihop och gör något, då händer det mer än om var och en för sig försöker genomdriva saker.

Coworkingaktörerna är många i främst Stockholm, men enligt yta.se ser man i dag ett trendbrott i antalet nya anläggningar som är signade för 2024. Efterfrågan på coworking växer dock fortfarande kraftigt. För ett bolag har det gått mindre bra den senaste tiden. Det New York-baserade Wework ansökte om konkurs i början av november. För deras svenska del kunde FV nyligen avslöja att bolaget även stänger stora delar av den 13.700 kvm stora förhyrningen i Urban Escape i Stockholm city.

Påverkas branschen negativt av vad som händer med Wework?

– Man skulle kunna tro att uppgången och fallet för Wework skulle ha påverkat oss mer negativt än vad det faktiskt har gjort. Jag tror att Wework drog i gång branschen utifrån ett pr-perspektiv. Jag har förstått på fastighetsägare att man förstår att det inte är branschen som har fallit utan att det finns andra faktorer som gjort att bolaget föll. Och det blir ju något positivt för oss aktörer.

Nästa möte för coworkingaktörerna är planerad till mitten av januari och då är tanken att ännu fler aktörer ska vara med i det som kan komma att bli nästa stora branschorganisation.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Konkurs hotar planer för 580 studentbostäder

Kan vara sista spiken i kistan för projekt mitt i ett köpcentrum.

Bakslaget: Tullnära bostadsprojekt läggs ned

För höga kostnader sänker planer på 1.300 bostäder.

Fem i kamp om att vinna Årets Affärskonsult

En jury om tio personer har korat årets vinnare. Läs vilka som har möjlighet att vinna,

Unik möjlighet: Fastighet på Skeppsbron till salu

Fastigheten har en av Stockholms vackraste fasader. Väljer att sälja efter 25 år.

Corem i startgropen för 70.000 kvm

Bildextra: Byggstart om två-tre år för bostäder och kommersiella lokaler i oerhört centralt läge.

Köper Barkarby outlet

Första förvärvet i Sverige. Berättar för FV om framtidsplanerna. Nya chefen har jobbat med området sedan 2008.

Fem i kamp om att vinna Årets Lokalkonsult

Vinnaren offentliggörs i Fastighetsvärldens magasin måndagen den 9 december.

Säljer 60.000 kvm för 600 mkr – fick fler än tio bud

Välkänd aktör säljer fullt uthyrd logistikbyggnad.

Tio dagars betänketid – nu tar duo över Waxholms Hotell

”Konceptet bygger på party, glädje och värme”. Fastigheten är till salu.

Öppnar flaggskeppsbutik i Sturegallerian

Hyllade kedjan återvänder och intar en större butikslokal än tidigare.

Resona, Kaminsky, Ritorp, Solna, Bostäder.

Får markanvisning för 250–300 bostäder i Solna

Ytterligare en markanvisning för hyresrätter i Solna.

Skola får köpa loss anrik fastighet mitt i Stockholm

Upplåten med tomträtt sedan 1924 med en årsavgift på 100 kronor. Prislapp nu: 77,5 miljoner.

Villkoren för Inteas börsintroduktion klara

Intea har med sig fem Cornerstoneinvesterare i emissionen. Läs om detaljerna.

Tillbaka till förstasidan