Intea förvärvar projekt för nytt polishus om 20.000 kvm i Gävle

Intea och ProNordic Innovation har ingått avtal om förvärv och samarbete för den fortsatta utvecklingen av mark söder om stationsområdet i Gävle. På agendan står att bygga ett nytt polishus om cirka 20.000 kvm. FV bedömer bygginvesteringen till cirka 600–700 miljoner kronor.

Annons

Inteas förvärv från ProNordic omfattar kvarteret Herakles som består av fastigheterna Gävle Söder 69:3 och Gävle Söder 69:4. Markområdet är beläget strax söder om stationen och den sammanlagda tomtytan uppgår till 4.088 kvm.

På fastigheterna finns idag äldre bebyggelse och en större exploatering av närområdet pågår, bland annat har ProNordic utvecklat bostäder och äldreboende där. Flera av byggnaderna där kommer sannolikt att rivas, medan det finns några mindre och vackra byggnader där också som kanske ska bevaras som del av projektet.

Polismyndigheten har under en längre tid arbetat med att hitta nya lokaler för att ersätta nuvarande polishus vid Södra Centralgatan som har blivit trångt och omodernt. Polisen är nu hyresgäst hos Castellum i fastigheten Söder 17:10 (tidigare ägd av Norrporten). Det nuvarande polishuset har lokalt flera gånger röstats fram som Gävles fulaste byggnad.

Kvarteret Herakles ligger strategiskt i Gävle med närhet till goda kommunikationsmöjligheter. Läget vid Staffansbron erbjuder också omedelbar tillgänglighet till båda sidor av staden.

– Intea samarbetar med Polismyndigheten i ett flertal projekt på olika orter i landet. Vi har samlat ett stort kunnande och en bred erfarenhet av den här typen av fastighetsutveckling. ProNordic är en skicklig aktör inom samhällsbyggnation vars verksamhet kompletterar vår på ett fint sätt, säger Kjell-Åke Nilsson, Intea.

Planarbetet för kvarteret är påbörjat och ProNordic och Intea kommer gemensamt att driva arbetet med detaljplan, projektering och uthyrning. Totalt beräknas omkring 20.000 kvm byggrätter skapas.

– Vi har arbetat under en längre tid med att förädla ett område med äldre industribebyggelse till en stadsdel som kommer att bli ett A-läge i Gävle. Platsen kommer bestå av en blandning av attraktiva boendeformer kombinerat med arbetsplatser. För oss känns det helt rätt att fortsätta utveckling av området tillsammans med Intea, säger Mats Gustafsson, ProNordic.

Inteas projektportfölj omfattar idag över 100.000 kvm i olika faser. Utöver nytt rättscentrum i Gävle bedrivs projekt som bland annat omfattar Linnéuniversitetet i Kalmar, ett nytt rättscentrum i Kristianstad och en större utbyggnad åt Halmstad Högskola. I bolagets projektorganisation arbetar åtta personer.

Intea grundades 2015 och är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Fastighetsinnehavet uppgick per 30 juni 2018 till 5,6 miljarder kronor. Portföljen består av projekt och fastigheter med offentliga hyresgäster, såsom rättsväsende, universitet/högskolor och sjukvård. Intea finansieras av svenskt institutionellt kapital.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan