Framtidenkoncernens hyror upp 4,25 procent

Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. I en lokal överenskommelse har parterna enats om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent från och med den 1 maj 2023.

Annons

Förhandlingarna handlar om den årliga höjningen av hyrorna i drygt 75 000 hyreslägenheter i Göteborg och berör nästan var fjärde göteborgare.

I början av mars avbröts årets förhandlingar mellan parterna och ärendet hänsköts till Hyresmarknadskommittén (HMK). Redan innan HMK kom med sitt medlingsbud bjöd Framtidenkoncernen in Hyresgästföreningen till fortsatta lokala förhandlingar. Ett initiativ som nu resulterat i ett avtal för 2023. Framtidenkoncernen är nöjda att parterna, trots att ärendet gick till HMK, kunde enas i en lokal överenskommelse.

– Förutsättningarna för årets förhandlingar var annorlunda och i vissa delar svårare än de senaste åren. Det känns bra att vi nu kan ge besked till våra hyresgäster om den nya hyran, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtiden.

Det nya avtalet ger en genomsnittlig hyreshöjning på 4,25 procent. För en exempellägenhet på 70 kvadratmeter i Framtidenkoncernens bestånd innebär det en höjning på omkring 300 kr i månaden. Den nya hyran gäller från och med den 1 maj i år. Det innebär att hyresgästerna bara får en hyresökning under två tredjedelar av året och att den genomsnittliga hyreshöjningen sett över hela 2023 landar på 2,83 procent.

Hyresgästerna kommer att få betala hyreshöjningen för maj och juni retroaktivt. För att mildra effekten av detta har Framtiden beslutat att höjningen för maj och juni fördelas ut under hela perioden juli till december.

– Vi är väl medvetna om den svåra situation många befinner sig i med bland annat stigande räntor och ökade matpriser. Därför är jag glad att vi lyckats nå en lokal överenskommelse, som båda parter medverkat till. Jag konstaterar också att den genomsnittliga höjningen för våra hyresgäster i Göteborg landar på mindre än 3 procent under innevarande år, säger Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen.

Över tiden pågår ett arbete med att anpassa hyrorna i olika fastigheter efter dess olika egenskaper, som till exempel fastighetens läge och standard. Detta är något som Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen är överens om och för att skapa utrymme för detta kommer hyreshöjningen att differentieras mellan 2,4 – 5,25 procent med några få undantag. Det innebär att några lägenheter kommer få en högre och andra en lägre hyreshöjning än snittet baserat på just deras fastighets egenskaper.

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan