Framtidenkoncernens hyror upp 4,25 procent

Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. I en lokal överenskommelse har parterna enats om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent från och med den 1 maj 2023.

Förhandlingarna handlar om den årliga höjningen av hyrorna i drygt 75 000 hyreslägenheter i Göteborg och berör nästan var fjärde göteborgare.

I början av mars avbröts årets förhandlingar mellan parterna och ärendet hänsköts till Hyresmarknadskommittén (HMK). Redan innan HMK kom med sitt medlingsbud bjöd Framtidenkoncernen in Hyresgästföreningen till fortsatta lokala förhandlingar. Ett initiativ som nu resulterat i ett avtal för 2023. Framtidenkoncernen är nöjda att parterna, trots att ärendet gick till HMK, kunde enas i en lokal överenskommelse.

– Förutsättningarna för årets förhandlingar var annorlunda och i vissa delar svårare än de senaste åren. Det känns bra att vi nu kan ge besked till våra hyresgäster om den nya hyran, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtiden.

Det nya avtalet ger en genomsnittlig hyreshöjning på 4,25 procent. För en exempellägenhet på 70 kvadratmeter i Framtidenkoncernens bestånd innebär det en höjning på omkring 300 kr i månaden. Den nya hyran gäller från och med den 1 maj i år. Det innebär att hyresgästerna bara får en hyresökning under två tredjedelar av året och att den genomsnittliga hyreshöjningen sett över hela 2023 landar på 2,83 procent.

Hyresgästerna kommer att få betala hyreshöjningen för maj och juni retroaktivt. För att mildra effekten av detta har Framtiden beslutat att höjningen för maj och juni fördelas ut under hela perioden juli till december.

– Vi är väl medvetna om den svåra situation många befinner sig i med bland annat stigande räntor och ökade matpriser. Därför är jag glad att vi lyckats nå en lokal överenskommelse, som båda parter medverkat till. Jag konstaterar också att den genomsnittliga höjningen för våra hyresgäster i Göteborg landar på mindre än 3 procent under innevarande år, säger Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen.

Över tiden pågår ett arbete med att anpassa hyrorna i olika fastigheter efter dess olika egenskaper, som till exempel fastighetens läge och standard. Detta är något som Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen är överens om och för att skapa utrymme för detta kommer hyreshöjningen att differentieras mellan 2,4 – 5,25 procent med några få undantag. Det innebär att några lägenheter kommer få en högre och andra en lägre hyreshöjning än snittet baserat på just deras fastighets egenskaper.

Fler Nyheter från förstasidan

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan