Projektet Klara City View ska stå klart för inflyta 2030. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

Humlegården vann Klara City View om 15.000 kvm

Nu står det klart att Humlegården har vunnit markanvisningstävlingen avseende Klara City View. Läget intill Centralstationen och Waterfront är ett av Stockholms bästa. Här är målsättningen att uppföra cirka 15.000 kvm kontor. Fastighetsvärlden kan berätta att priset är 82.000 kr/kvm. Humlegårdens bud var 17 procent högre än det näst högsta.

Nordanö har varit rådgivare till Stockholms stad.

Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om planerna och försäljningsprocessen för fastigheten som historiskt kallats snurrtomten, bland annat här. Redan 2016 avslöjande FV vad som var på gång på platsen, läs här.

Det är mer än 30 år sedan staden markanvisade obebyggd mark i city. Även då rörde det sig om påbyggnader på befintliga trafikanläggningar.

Med cirka 200 meter till Centralstationen (som framöver även får sin nya huvudingång på det övre planet) samt cykelstråk och Klarastrandsleden strax intill kunde läget inte vara bättre. Klara City View kommer även bli ett starkt tillskott i det spännande sammanhang som skapas genom utvecklingen av västra city.

Den nya bebyggelsen möjliggörs genom att Stockholms stad däckar över delar av Klarastrandsleden. Genom projektet skapas en ny länk och strandpromenaden längsmed Klara Sjö blir mer tillgänglig. Humlegårdens ambition är att göra en idag anonym plats till en trygg och levande stadsmiljö, för både de som arbetar där och de som besöker platsen.

− Klara City View utmärks genom läget, som tveklöst är ett av Stockholms absolut bästa. Här ser vi en sällsynt möjlighet att tillföra värden till platsen som bidrar till staden och stockholmarna. Konkurrensen har varit hård i denna markanvisningstävling och vi är glada över att Humlegården blivit utvalda. Nu börjar en spännande resa, där vi tillsammans med Stockholms stad ska ta nästa steg i arbetet med att definiera den plan som ska göra Klara City View till en av Stockholms mest intressanta och attraktiva platser, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården Fastigheter.

Flygfoto över tomten Klara City view. Fotograf Lennart Johansson, Stockholms stad.

− Intresset för tävlingen, som genomfördes i våras, har varit stort. Vi hade över 40 intresseanmälningar från både nationella och internationella aktörer innan tävlingen startade. Av dessa lämnade åtta aktörer in ett anbud. Vi ser fram emot att samarbeta med Humlegården kring en utveckling av denna centrala plats, det kan bli något mycket fint här, säger Victoria Grönros Zimmerman, projektledare på Stockholms stads exploateringskontor.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden betalar Humlegården cirka 82.000 kr/kvm för byggrätten. Det motsvarar totalt drygt 1,2 miljarder kronor. Stockholms stad kommer att stå för själva överdäckningen av trafikapparaten, därefter tar Humlegården vid. Enligt Fastighetsvärldens källor låg de närmast efterföljande buden på nivåerna 70.000 respektive 65.000 kr/kvm.

Läs om flera transaktioner och projekt i närområdet på FV Affärskarta.

Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna.

För Humlegården handlar det om första investeringen i västra city. Av bolagets bestånd inom tullarna så finns allt i östra city (längs Birger Jarlsgatan, Nybrogatan, vid nära Norrmalmstorg och på Blasieholmen) samt två vardera på Kungsholmen, Gärdet och i Hagastaden.

Humlegården är en aktiv fastighetsägare som med fokus på kvalitet och långsiktighet ständigt utvecklar det befintliga fastighetsbeståndet, där flera av byggnaderna är välkända inslag i stadsbilden. Humlegården står även bakom flera stora nyproduktionsprojekt, däribland Swedbanks HQ i Sundbyberg och kontorsfastigheten Grow i Solna strand, som båda rönt stor uppmärksamhet. I arbetet med de platser där Humlegården är verksamma är utgångspunkten att ge kunderna de bästa möjliga förutsättningarna och skapa platser där man vill vara och dit man vill återkomma. I Stockholms innerstad har Humlegården bidragit i utvecklingen av flera viktiga stråk, däribland Nybrogatan, som utvecklats till en självklar destination i Stockholm.

Beslut om markanvisningen förväntas tas i exploateringsnämnden den 30 september 2021. Därefter inleds arbetet med att utveckla planen för projektet. Ambitionen är att i nära samråd med Stockholms stad påbörja parallella uppdrag under 2022, för att därefter starta detaljplanearbetet. Preliminär byggstart för kontorshuset sker 2028 och målet är att det ska vara inflyttningsklart 2030.

Byggstart för själva överdäckningen av trafikapparaten, som Stockholms stad ansvarar för, sker 2026. Stockholm stad räknar med utgifter om 1.090 miljoner kronor i samband med bygget/förberedelserna.

Snurrtomten. Foto: Fastighetsvärlden
Visionsbild med exempel på hur tre byggnader inom Klara City View skulle kunna gestaltas. Arkitekt: Alessandro Ripellino Arkitekter.

Fler Nyheter från förstasidan

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Tillbaka till förstasidan