H&M hyreskostnad: Mer än 20 miljarder kronor

Tre gånger högre än Vasakronans hyresintäkter – Allt större butiker. H&M betalade under räkenskapsåret 2015 hela 20,5 miljarder kronor i hyror, varav omsättningsbaserad hyra stod för 3,0 miljarder. Hyreskostnaden är upp 20 procent jämfört med föregående år. Det framgår ur bolagets årsredovisning. Antalet nya butiker under året ökade med 12 procent. Det är främst två orsaker till den större hyresökningen: klädkedjan satsar på allt större butiker och att hyrorna gått upp i flera av de 61 länder där kedjan har butiker.

I tio fastigheter har H&M fastighetsbolaget Ramsbury (som ägs av H&M:s storägare Stefan Persson) som hyresvärd. Den hyra som betalas till Ramsbury, inklusive lokaler för huvudkontoret, är 436 miljoner kronor. H&M affärsidé är ”mode och kvalitet till bästa pris” – men det skulle även kunna läggas till: ”i bästa försäljningsläge” – vilket ofta medför de högsta hyrorna.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, 2015 hade totala hyresintäkter på 6,0 miljarder kronor, alltså tre gånger mindre än H&Ms hyreskostnader. H&M hyreskostnader motsvarar hyresintäkterna totalt för Vasakronan, Atrium Ljungberg, Fabege, Hufvudstaden, Klövern och Castellum (inklusive Norrporten).

Världens största H&M-butik, om 5.900 kvm, öppnade i maj 2015 vid Herald Square i New York. Den största i Europa finns i Rotterdam och är på 4.500 kvm. I Asien finns den största i Causeway Bay, Hongkong, och den är på 4.300 kvm. Den största butiken i Afrika är den nyöppnade butiken i Waterfront i Kapstaden på 4.700 kvm. I Osceanien finns den största i Melbourne och ytan där är cirka 5.000 kvm.

H&M:s butik i Mall of Scandinavia i Solna är på 4.000 kvm och det är den största i Sverige (totalt med systerkedjorna hyr H&M-koncernen totalt 5.500 kvm i MoS). H&Ms butik i Täby Centrum är nästan lika stor. En normalstor H&M-butik är på 1500–2000 kvm.

H&M har under de senaste åren gått emot strömmen på detaljhandelsmarknaden genom att utöka butiksytan per enhet istället för att minska. Orsaken är att kedjan behövt mer lokalyta för att få plats med koncepten H&M Beauty, H&M Sport och H&M Home samt en utökad skokollektion på allt fler ställen.

Under våren öppnades H&M-gruppens butik nummer 4.000 vilket innebär en fördubbling av antalet butiker på sex år. Under 2015 öppnades mer än en butik om dagen (413 nya butiker netto), dock ingen alls i Sverige. I det totala antalet ingår varumärkena H&M, COS, & Other Stories, Monki, Weekday och Cheap Monday. H&M står för drygt 90 procent av butikerna.

Av de 3.924 butiker som fanns 30 november (bolaget har brutet räkenskapsår) stod Sverige endast för den sjätte största andelen, med 176 butiker. Flest butiker finns i Tyskland (449), USA (415), Kina (353), Storbritannien (264), Frankrike (222). Även Italien, Spanien och Polen lär inom kort gå om Sverige när det gäller antalet butiker och på några års sikt sannolikt även Ryssland.

VD Karl-Johan Persson sa i samband med bolagets halvårsrapport:

– Vi tecknar mycket fördelaktiga butikshyreskontrakt och i år planerar vi ett nettotillskott om cirka 425 butiker. Nya marknader är Puerto Rico, där vi nu i juni hade en lyckad öppning i San Juan, samt Nya Zeeland och Cypern där vi öppnar till hösten. Nästa år planerar vi att öppna fyra till fem nya H&M-marknader varav Colombia är en.

H&M har på många marknader blivit en sådan dragare att klädkedjan ofta får förmånliga hyresvillkor till följd av att H&M lockar både kunder och andra kedjor till platsen. Om H&M går med på att, i till exempel ett planerat köpcentrums, inte finnas absolut bästa läge så kan hyresvillkoren vara enormt fördelaktiga, uppger källor för Fastighetsvärlden.

H&M har även ett bra förhandlingsläge eftersom det på flera platser runt om i världen har varit en utslagning inom detaljhandeln vilket lett till vakanser på flera handelsplatser. I Kina har hyrorna i köpcentrum i flera år hållits låga till följd av den stora överproduktionen av butiksytor. I flera av världens ledande citykärnor har dock hyresnivåerna gått upp när det gäller bästa läget.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-20

Den första H&M-butiken i Australien, i Melbourne. Lucas Dawson Photography
Den första H&M-butiken i Australien, i Melbourne. Bild: Lucas Dawson Photography

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan