HGF: ”Regeringen måste ge oss det fulla mandatet”

En historisk omröstning väntar i riksdagen till följd av förslaget om marknadshyror. Hyresgästföreningen har en nyckelroll, men ogillat regeringens och januaripartiernas senaste förslag.
– Regeringen måste ge oss det fulla mandatet, säger förbundsordförande Marie Linder.

Annons

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna beslutat att frågan om hyressättningen för nybyggda lägenheter ska hanteras av bostadsmarknadens parter genom förhandlingar.

– Ska en förhandling fungera måste alla parter vilja bidra till den lösningen. Inte använda politiska förslag som hot. Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion offentliggjordes den 4 juni. Utredningen föreslår bland annat att fastighetsägaren ensidigt ska bestämma hyran, att fastighetsägaren garanteras hyreshöjningar och att hyrorna får höjas om områdets popularitet ökar.

Enligt Hyresgästföreningen innebär det ett systemskifte till marknadshyror.

– Hyresgästföreningen är emot marknadshyror, precis som väljarna. Så som januariavtalets punkt 44 är formulerad innebär det att regeringen föreslår ett systemskifte till marknadshyror. Därför är det bra att parterna istället ges ansvar för hyressättningen men regeringen måste ge oss det fulla mandatet, säger Marie Linder.

Bostadsmarknadens parter består av Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. I över femtio år har bostadsmarknadens parter förhandlat villkoren för bostadshyresmarknaden. Förhandlingssystemet har lett till ett starkt konsumentskydd och förutsägbarhet för hyresgästerna, tillsammans med en långsiktigt stabil hyresutveckling för fastighetsägarna.

– Hyrorna är en fråga som bostadsmarknadens parter ska avgöra. Därför vill vi vara en konstruktiv part och bidra. Regeringskrisen är däremot inte vårt ansvar. Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den. I förhandlingar om hyrorna kommer vi endast ta ansvar för bostadsmarknaden, säger Marie Linder.

Fastighetsägarna kommer delta i förhandlingarna regeringen idag bjudit in till om hur fri hyressättning i nyproduktion kan införas.

– Det är angeläget att vi får en bättre fungerande bostadsmarknad med fler bostäder. Där är fri hyressättning vid nyproduktion en viktig reform. Vi kommer därför delta i diskussionerna med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta om hur vi kan hitta en konstruktiv lösning för hur fri hyressättning kan införas, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Om parterna inte kommer överens så genomförs förslagen i den statliga utredningen fri hyressättning i nyproduktion med synpunkter från remissinstanser.

– Vi kommer sätta oss med de andra parterna och för ett nyanserats samtal om för- och nackdelar som finns med den modell som föreslagits för fri hyressättning i nyproduktion. Vi är beredda att samtal om konstruktiva lösningar för hur en fri hyressättning i nybyggnation kan genomföras, säger Anders Holmestig.

Sveriges Allmännytta välkomnar förhandlingar om fri hyressättning i nyproduktion:

– Det är självklart för oss som en av parterna på bostadsmarknaden att delta. Frågan är mycket viktig för våra medlemsbolag och vi vill bidra med konstruktiva förslag och vägar framåt. En viktig aspekt är att våra medlemmar är alltifrån små till mycket stora bolag och deras marknader ser mycket olika ut över landet, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Sveriges Allmännytta har tidigare pekat på att det finns problem i det nuvarande hyresförhandlingssystemet.

– Vi vill bidra med konstruktiva förslag för hur hyresförhandlingssystemet kan utvecklas och förbättras. Det behövs en helhetssyn på bostadspolitiken och bostadsmarknaden, och vi kommer också att ta med oss detta in i förhandlingarna, säger Åsa Johansson, styrelseordförande för Sveriges Allmännytta.

Förhandlingarna får pågå fram till 1 september.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan