Foto: Synsam / Kollage

Här ser optikerna möjligheter för nya butiker

Bland annat Sveriges största optikerkedja Synsam har ambitiösa expansionsplaner och ser vita fläckar på kartan där fler butiker kan etableras. Målet om 90 nya butiker i Norden till 2026 kvarstår och det finns en typ av lägen som lockar mer än andra.

Annons
Antalet butiker hos de stora optikerkedjorna mellan åren 2016-2022.
Visa faktaruta

Den svenska optikerbranschen har vuxit de senaste åren i både omsättning och i faktiska butikslägen. Enligt siffror från branschorganisationen Optikbranschen, framtagna av GfK, har omsättningen ökat från cirka 8,7 miljarder 2019 till 10,4 miljarder 2022.

Bland de kedjedrivna optikerna låg antalet butiker i landet på 767 2016 enligt en sammanställning från gjord av tidningen Market. När FV sammanställer antalet butiker för samma kedjor i år ligger den siffran på 842, en ökning med cirka 9 procent. Om ökningen skett på bekostnad av de mindre, icke kedjeanslutna, optikerna är dock svårt att bedöma. Enligt Per Hedblom, CFO på Synsam Group är det en kombination av faktorer som ligger bakom.

– Optikmarknaden växer, även i tider med ekonomisk osäkerhet, samtidigt som vi på Synsam tar marknadsandelar.

Att de två kedjorna som består av fria optiker under en organisation, Klarsynt och Synologen, har minskat med 38 butiker, från 246 år 2016, till 208 år 2022 tyder på att det framförallt är de stora kedjorna som tar marknadsandelar från de mindre. En grov uppskattning pekar på att det idag skulle finnas cirka 300-400 oberoende optiker i nuläget som inte är kopplade till någon organisation.

Störst på marknaden, är utan tvekan Synsam, och det är också de som har vuxit mest under perioden 2016-2022 från 176 butiker till 244 i Sverige. Målet för kedjan var att under perioden 2021-2023 växa med totalt 90 butiker i Norden och den takten har mer eller mindre upprätthållits även om takten dragits ner något den senaste perioden där fokus legat på att underhålla och uppgradera existerande butiker samt satsa på den nya produktionsanläggningen i Östersund. Målet är också att växa med ytterligare 90 butiker i Norden under 2024-2026. Hur många av dessa som kommer etableras i Sverige är oklart men det största fokuset kommer att ligga på Finland men även mindre orter i Sverige.

När Synsam släppte sin kvartalsrapport i förra veckan kommenterade vd Håkan Lundstedt strategin så här:

– Givet det marknadsklimat vi har med dessa hyror och osäkerhet kring inflation har vi medvetet legat lite lägre det här året som vi kommunicerat och satsat på att trimma de butiker vi har och det med framgång, sa han då. Men att nå 90 butiker, och där inkluderas Finland, är inte ett problem för oss. Vi har ännu mer bevis på att vi kan få lönsamhet i de nya butikerna.

Synsams strategi är densamma i hela Norden där det är a-lägen utanför städerna som är av intresse.

– De som vandrar i Stockholm och ser att Synsam finns i varje gatuhörn tror kanske att det är här vi expanderar. De butikerna utvecklas väldigt fint organiskt sett men det är inte i Stockholm och storstäderna som vi kommer göra de här satsningarna. Det är i mindre orter som aldrig haft en Synsam-butik tidigare där vi kan etableras oss och ganska snabbt få en hög marknadsandel till lägre hyror och lite lägre personalkostnader, säger Håkan Lundstedt.

Enligt Håkan Lundstedt skulle Synsam kunna gasa på mer just nu men väljer att ta det lite försiktigt.

– Det är ett gynnsamt läge där många vill ha in Synsam då det händer inte så mycket just nu. När traditionella retailaktörer stänger ner öppnar det möjligheter för oss, säger han.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan