Här kan en svensk Natostab förläggas

När Sverige nu officiellt är medlemmar i försvarsalliansen Nato är frågan om en eventuell Natostab i landet högst aktuell. Tre orter har uttryckt intresse för ett nytt högkvarter för Sveriges nya allians.

Annons

Redan innan inträdet i Nato började frågan om eventuella placeringar i landet att dryftas. Tre kommuner, Boden, Luleå och Östersund, har samtliga uttryckt intresse för att bereda en Natostab. Men det finns ingen formell ansökningsprocess för hur en sådan här stab ska etableras.

– Ingen har någonsin sagt att det ska placeras en Natostab vare sig i Finland eller Sverige. De som bestämmer är Nato tillsammans – inte svenska regeringen, riksdagen eller försvarsmakten – utan just Nato och deras samlade intressen. De bestämmer ur ett säkerhetsperspektiv och inget annat, säger Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande i Boden till Fastighetsvärlden.

Tillsammans med Luleå kommun har Boden tidigare gått ut med att de gärna ser en Nato-placering i någon av deras kommuner där avståndet mellan städerna ändå bara är 3,5 mil. Fördelarna med området är enligt Claes Nordmark många.

– Vår analys som låg bakom att vi räckte upp handen är att vi ligger bra till geografiskt mitt på Nordkalotten, vi har en bra infrastruktur i form av järnväg, en avancerad flygplats där F21 redan verkar, plus Luleå hamn. Sen har vi en lång militär tradition och infrastruktur så det passar utmärkt hos oss, säger han.

Men kommunen är inte den enda som är intresserade av en Nato-etablering. Även Östersunds kommun, där det redan nu byggs för återetableringen av Västernorrlands regemente, har uttryckt att de skulle kunna tänka sig en etablering.

– Vi har ett försvarsstrategiskt bra läge och vi har en försvarsutbyggnad som pågår som bygger på nationella försvarsöverväganden. Vi har en närhet till Trondheim där det redan nu finns mycket försvarsmateriell, säger Niklas Daoson (S) som är kommunstyrelsen ordförande i Östersund till Fastighetsvärlden.

Frågan blir då om inte Östersund ligger för långt bort från den kommande Natogränsen för att det skulle vara en bra placering av en Natostab.

– Det finns en betydande fördel med att det inte ligger allt för nära det som kan bli en het zon. Östersund ligger mitt i landet och det går att ta sig snabbt både syd och norrut och det är en storstad med en bred civil arbetsmarknad med ett unviersitet vilket inte är helt obetydligt då det är många medföljande för de som jobbar där och då hävdar vi oss väl när det behövs en arbetsmarknad för dem. Det är inte bara en fördel att ligga väldigt nära.

Liknande Nato-högkvarter finns idag i Polen och Rumänien, och dessa har i snitt plats för cirka 400 personer på området och en liknande stab skulle i Norden förmodligen ligga i samma storleksordning. Det skulle möjligtvis innebära lokalytor på runt 7.000–10.000 kvm. Men övriga kravspecifikationer är i det här skedet svåra att förutse.

– Rent fysiskt är det rimligt att tänka sig att det kommer krävas en helt ny byggnad med tanke på kraven på säkerhet och minskad risk för avlyssning, säger Claes Nordmark.

Det som sker nu är alltså inga formella ansökningsprocesser från kommuner eller Försvarsmakten, utan är mer av en intresseanmälan där kommunerna lägger fram sitt case både offentligt och i kontakt med bland annat Försvarsmakten.

– När de här besluten väl ska fattas ska all information om Österunds fördelar finnas där. Vi har bland annat spritt en broschyr om det som uppmärksammats en del både Sverige och i Europa, säger Niklas Daoson.

Men oavsett om en Natostab förläggs i Luleå, Boden, Östersund eller någon helt annanstans så kommer de här orterna ändå att påverkas av ett Natomedlemskap.

– I Boden kommer det byggas mycket fastigheter oavsett nu för den svenska Försvarsmakten som växer. Det är trångt nu samtidigt som näringslivet skalar upp i och med stålverket, säger Claes Nordmark.

Även i Östersund kommer det få effekter.

– Vi tror att någon typ av mellanlagring av materiell liknande det i Trondheim helt klart ligger inom räckhåll, säger Niklas Daoson.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan