Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Byggaktiviteten bredvid Emporia i Hyllie strax untanför centrala Malmö är hög. Granitor uppför nu där de två första etapperna av jätteprojektet Embassy of Sharing. Konjunkturavmattningen skapar dock huvudbry inför fortsättningen.

Annons

Bygget av Drivbänken, Granitor Properties andra etapp i stadsdelsprojektet Embassy of Sharing i Hyllie, pågår nu för fullt. Projektet innehåller cirka 7.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta varav 20 procent var uthyrt vid produktionsstart. I dag uppgår uthyrningsgraden till cirka 40 procent.

Målgruppen för Drivbänken är startups och scaleups medan grannprojektet Fyrtornet, som byggstartades sommaren 2021 vänder sig till större, etablerade hyresgäster.

Drivbänken har ritats av Wingårdhs arkitekter och kommer certifieras enligt WELL och Miljöbyggnad Guld. Drivbänken blir inte bara ett kontorshus utan också en mötesplats för alla. Här ska flexibla kontorslokaler och coworkingytor samsas med showrooms och Malmö stads nya bibliotek. Huset som via en gångbro sammanlänkas med Fyrtornet, kvarterets första fastighet, kommer även inrymma restaurang och kafé.

– Det är en tuff marknad i dag men förfrågningarna finns där, och vi är också medvetna om att kunderna i dag har en längre intern resa än tidigare och behöver kommer närmare inflyttningsdatum för att komma till avslut. Traditionellt har vi alltid att sett att intresset ökar ju närmare inflyttning vi kommer och vi känner oss trygga med att det kommer bli så även i det här fallet. Vilket också är anledningen till att vi vågar byggstarta, säger Maria Ekström, affärschef kommersiellt på Granitor.

Man har även sett över upphandlingsformerna och vilka leverantörer vi handlar av i syfte att spara kostnader. Det är dock inget som kommer att påverka den praktiska utformningen av slutprodukten.

Embassy of Sharing kommer totalt bestå av sju fastigheter och genomsyras av hållbarhet i minsta detalj. Fastigheterna byggs i noga utvalda material för minsta möjliga klimatpåverkan, solceller är standard och hela kvarteret värms upp av geoenergi där spillvärme delas mellan fastigheterna.

– Namnet Drivbänken syftar inte bara på att företag ska växa utan också på de grönskande terrasserna med odlingsmöjligheter. Söderläget kommer gynna växtligheten och allt dagvatten används för bevattning, säger Maria Ekström.

Möjligheterna att träffas, fika eller besöka biblioteket med sina kreativa rum för olika typer av skapande, bidrar också till social hållbarhet. Huset är för alla. Läget intill stationen mitt i Hyllie gör också fastigheten lättillgänglig för både Malmöbor och besökare.

– Drivbänken kommer göra Hyllie till en plats där man vill hänga kvar efter jobbet eller shoppingturen, säger Maria Ekström.

Drivbänken beräknas vara inflyttningsklar under Q2 2025, exakt ett år efter Fyrtornet. Byggnadsentreprenör är Byggnadsfirman Otto Magnusson.

Embassy of Sharing är förutom kommersiella lokaler även tänkt att innehålla bland annat äldreboende, hyresrätter och bostadsrätter. När det gäller det sistnämnda segmentet har de försämrade marknadsförutsättningarna ställt planeringen på ändå. För när varande avvaktar Granitor start av ytterligare byggnadsetapper. Man har möjlighet att byta ordning på projekten men det finns inget beslut om det i dagsläget. Granitor ser Embassy of Sharing som en helhet med olika specifika egenskaper för respektive projekt där det inte enkelt går att lyfta ut eller göra om vissa delar. Därför kvarstår upplägget av projekten ( kommersiellt, bostadsrätter, hyresrätter och så vidare) samtidigt som man ser över tidsschemat med förhoppningen att marknaden vänder så att färdigställandet av helheten i möjligaste mån kan kvarstå enligt den ursprungliga intentionen.

Projektet Drivbänken.
Granitors stadsutvecklingsprojekt i Hyllie består av totalt sju byggnader.
Kontorsfastigheten Fyrtornet.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan