Genova och Nyfosa i byte om 1.134 miljoner

Genova och Nyfosa gör en bytesaffär värd 1.134 miljoner kronor. Genova förvärvar projektfastigheter för 477 miljoner i Lund och Haninge. Nyfosa köper för 657 miljoner i Uppsala, Norrtälje och Nacka.

Genova köper fastigheterna Hunnerup 1 i Lund och Ribby 1:451 i Haninge från Nyfosa till ett underliggande fastighetsvärde om 477 Mkr (18 000 kr/kvm) före avdrag för latent skatt.

Fastigheterna, som har inslag av såväl offentligt finansierade hyresgäster som stabila kommersiella hyresgäster, ligger i snabbt växande kommuner och har stor utvecklingspotential. Den totala uthyrbara ytan uppgår till cirka 26.500 kvm, varav Hunnerup 1 i Lund är den största med en total uthyrbar yta om cirka 20.000 kvm. Den förvärvade fastigheten där utgör del av området S:t Lars, strax utanför centrala Lund.

Fastigheterna omfattar även mark om cirka 80.000 kvm med potential för framtida utveckling av såväl bostäder som samhällsfastigheter. För fastigheten i Lund pågår ett detaljplanearbete för att möjliggöra mer än 30.000 kvm ljus BTA för bostäder.

Årliga hyresintäkter för fastigheterna uppgår till cirka 37 Mkr med ett förväntat initialt driftnetto om cirka 25 Mkr. Den genomsnittliga återstående löptiden för hyresavtalen uppgår till cirka tre år. Bland de större hyresgästerna återfinns Repligen, Lime Technology, GHP och Lunds kommun.

Nyfosa i sin tur förvärvar fyra kommersiella fastigheter i Nacka, Norrtälje och Uppsala från Genova för ett underliggande fastighetsvärde om 295 Mkr före avdrag för latent skatt med hyresgäster som Dollarstore, Ramirent och Cija tank.

Vidare avyttras projektfastigheten Danmarks-Kumla 8:31 i Uppsala för ett underliggande fastighetsvärde om 362 Mkr. Genova förvärvade denna projektfastighet i oktober 2020 till ett underliggande fastighetsvärde om 275 Mkr och de innehåller hyresgäster som Östra Aros Padelutveckling, Vaksala glas, Carglass och Anticimex.

De avyttrade fastigheterna omfattar totalt cirka 40.000 kvm uthyrbar yta. Frånträde beräknas ske den 31 maj 2021 med undantag för projektfastigheten Danmarks-Kumla 8:31 som frånträds den 1 november 2021.

Fastigheterna som Nyfosa köper från Genova består främst av kontor och industri/lager med en mix av olika verksamheter och företag. Uthyrningsgraden är 97 procent. Genomsnittlig återstående hyreskontrakt är på 6,6 år.

Michael Moschewitz, vd för Genova kommenterar:

– Vi säljer färdigutvecklade kommersiella fastigheter och förvärvar fastigheter med betydande utvecklingspotential i framförallt Lund, en expansiv stad där vi vill fortsätta växa. I centrala Lund äger Genova sedan tidigare fastigheter där vi redan nu driver planarbete för bostäder. Genom affären stärker vi vår närvaro på orten och ser potential att skapa en ny attraktiv stadsdel för boende och service i en kulturhistoriskt värdefull miljö nära centrum.

Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa:

– Detta är en mycket logisk affär för Nyfosa där vi byter framtida bostadsprojekt mot fastigheter med bättre kassaflöden och längre avtalstid i bra lägen.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan