Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

Nu påkallar Framtidenkoncernen i Göteborg årets hyresförhandling med Hyresgästföreningen i Västra Sverige. I samband med att Framtiden påkallar förhandling presenteras också ett yrkande på 6,95 procent. Det är lägre än de 12 procent som Fastighetsägarna önskat i stora delar av landet. Framtidenkoncernen ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Hyresförhandlingen berör alla i Göteborg som bor hos koncernens dotterbolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Förhandlingarna gäller den årliga höjningen av hyrorna i bolagens totalt cirka 76.000 hyreslägenheter.

Årets yrkande är på en något högre nivå än förra året, vilket beror på det fortsatt tuffa läget. Enligt den modell som treparten (Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen) kommit överens om ska den allmänna kostnadsutvecklingen först räknas fram och därefter ska hänsyn tas till både fastighetsbolagens och hyresgästernas situation. Enligt Framtidenkoncernens beräkningar av den allmänna kostnadsutvecklingen skulle en hyreshöjning på omkring 10 procent behövas. Men efter att ha vägt in både bolagens situation och hur hyresgästerna påverkas i den rådande situationen, landade koncernen i ett yrkande på 6,95 procent. Ett ansvarsfullt och rimligt bud. Men samtidigt ett bud som kommer ställa stora krav på koncernen för att även fortsättningsvis kunna bedriva en god verksamhet.

– Hyresnivåerna inom allmännyttan är generellt lägre än hos de privata värdarna. När vi nu går ut med ett yrkande betydligt lägre än vad andra kommunicerat ska det ses som en tydlig signal att vi vill försöka ta ansvar i en svår situation säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtidenkoncernen.

Med en förhoppning om att bidra till balans på en orolig marknad och till trygghet för hyresgästerna erbjuder Framtidenkoncernen, som ett alternativ, en treårig överenskommelse. Ett treårigt avtal skapar stabilitet och förutsägbarhet samt något lägre hyreshöjningar. Enligt förslaget skulle höjningen år ett vara 5,1 procent, år två 4,6 procent och år tre 4,1 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Allvarlig olycka med bygghiss i Sundbyberg

”Allvarligt skadade”.

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan