Fastpartner redo lyfta med 72.000 kvm vid Bromma

Fastpartners stora projekt bredvid Bromma flygplats kommer allt närmare ett förverkligande. Totalt handlar det om hela 72.000 kvm lokaler och bostäder.

Bromma flygplats kan närma sig en nedläggning, enligt den analys som Swedavia har gjort och som visar att det enligt marknadssituationen inte längre är affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen vidare.

Vad som händer med själva flygplatsen vid en nedläggning är oklart. Stadsledningskontoret har tidigare räknat ut att det får plats 14.600 bostäder på själva flygplatsen, om det byggs lika tätt som i exempelvis Sjöstaden eller Annedal.

Långt tidigare är det dock dags för stadsutvecklingsprojektet i Riksby, precis bredvid flygplatsen.

Där har Fastpartner byggplaner om 72.000 kvm bostäder och lokaler, delvis intill stängslet till flygplatsen. För Fastpartner handlar det om ett jätteprojekt.

– Det är en hygglig del av vår utveckling framåt. Det är jättestora värden, några miljarder i utveckling. Värdet är idag nästan noll, så det blir en kick, säger vd Sven-Olof Johansson, till Fastighetsvärlden.

Fastpartner köpte den aktuella fastigheten Riksby 1:13 under 2006 från en fastighetsägare hemmahörande i Gävle. Den fastigheten omfattar 65.000 kvm mark och byggnader med 42.900 kvm uthyrningsbar area. Det är numera ett arrende efter en uppgörelse med Stockholms stad.

2013 tecknade Fastpartner och JM en avsiktsförklaring avseende bostadsutveckling, men parterna gick inte vidare med den affären.

Fastpartner, har goda projektkunskaper efter flera större utvecklingsprojekt genom åren bland annat i Märsta centrum, Bromsten och vid Bolidenplan, smider nu stora planer för att utveckla området runt i Riksby.

– Vi räknar med att vi kan göra allting själva, säger Svante Hedström, fastighetschef vid Fastpartner, till Fastighetsvärlden.

Planen ska ut på samråd sommaren 2021 och målet är en färdig detaljplan 2023. För Fastpartners del handlar det om 42.000 kvm bostäder och 30.000 kvm kommersiella lokaler.

– De kommersiella fastigheterna kommer delvis fungera som en bullervall för bostäderna mot flyget. Närmast flygplatsen planerar vi för verksamhetslokaler och intill ”huvudgatan” i Riksby planerar vi för vård-, utbilnings- och kontorslokaler. På andra sidan ”huvudgatan” planerar vi att bygga bostäder.

I planerna nämns 420 bostäder, men det kommer troligen att bli en bra bit över 500 beroende på storlek per bostad. Överenskommelsen med Stockholms stad medför att det ska vara 70 procent hyresrätter och 30 procent bostadsrätter.

DinellJohansson har uppdraget att rita på de kommersiella delarna och Murman Arkitekter på bostadskvarteren och den planerade förskolan.

Svante Hedström berättar att Fastpartner överväger att bevara de torn på fastigheten (Lintaverken) där man förr i tiden testat jetmotorer för SAS /Volvo Aero Engine.

– Sannolikt kan vi bevara tornen. Genom att sätta in mellanbjälklag skulle vi kunna fylla lokalerna med annan verksamhet, till exempel någon slags hantverksutbildning eller kultur.

Bland hyresgästerna idag finns bland annat Simrit Freudenberg, Byggmax, Apoex och MTAB Transport & Spedition.
– Vi hoppas att vi på något sätt kan behålla alla hyresgäster och erbjuda lösningar och nya lokaler för dem.

Fastpartners stora projekt är en del av Stockholm stads stora stadsutvecklingsprojektet Linta Gårdsväg som inkluderar fastigheterna Riksby 1:13 och delar av Ulvsunda 1:1 och Riksby 1:1.

Planområdet är den första etappen i programmet för centrala Bromma och är avgränsat med Bromma flygplats norr och Kvarnbacksvägen i söder.

Andra aktörer inom detaljplanen: Stockholmshem, Maxera Bostad, Skanska (bostäder), Sveafastigheter Bostad, SISAB, Sagax (även kommersiella lokaler) och Stockholm parkering. Det finns kommersiella ytor ännu inte är markanvisade, speciellt i riktning mot Kvarnbäcksvägen plus ytterligare några tomter.

Här testade man förr i tiden jetmotorer för SAS /Volvo Aero Engine. Idag finns Byggmax här. Foto: Fastighetsvärlden.
Situationsplan med Fastpartners projektplaner utmärkta i gult. Arbetsmaterial: Fastpartner.
Här hela området för detaljplanen. Fastpartner står för mer än hälften av den tänkta tillförseln av bostäder. Överst syns Bromma flygplats. Överst till höger syns den så kallade Prippstomten, som även den ska få ett nytt innehåll, läs mer här. Karta: Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Balder satsar på högst i Stockholm

Via ett JV planerarBalder för att bygga Stockholms högsta bostadshus. De två husen planera i Nacka och ska bli 38 respektive 30 våningar höga.

Aros säljer för 850 mkr

Affär med bostäder i Stockholmsområdet.

Ny vd till John Mattson

Tar över det börsnoterade bolaget som äger fastigheter för drygt 8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan