Fastpartner redo lyfta med 72.000 kvm vid Bromma

Fastpartners stora projekt bredvid Bromma flygplats kommer allt närmare ett förverkligande. Totalt handlar det om hela 72.000 kvm lokaler och bostäder.

Bromma flygplats kan närma sig en nedläggning, enligt den analys som Swedavia har gjort och som visar att det enligt marknadssituationen inte längre är affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen vidare.

Vad som händer med själva flygplatsen vid en nedläggning är oklart. Stadsledningskontoret har tidigare räknat ut att det får plats 14.600 bostäder på själva flygplatsen, om det byggs lika tätt som i exempelvis Sjöstaden eller Annedal.

Långt tidigare är det dock dags för stadsutvecklingsprojektet i Riksby, precis bredvid flygplatsen.

Där har Fastpartner byggplaner om 72.000 kvm bostäder och lokaler, delvis intill stängslet till flygplatsen. För Fastpartner handlar det om ett jätteprojekt.

– Det är en hygglig del av vår utveckling framåt. Det är jättestora värden, några miljarder i utveckling. Värdet är idag nästan noll, så det blir en kick, säger vd Sven-Olof Johansson, till Fastighetsvärlden.

Fastpartner köpte den aktuella fastigheten Riksby 1:13 under 2006 från en fastighetsägare hemmahörande i Gävle. Den fastigheten omfattar 65.000 kvm mark och byggnader med 42.900 kvm uthyrningsbar area. Det är numera ett arrende efter en uppgörelse med Stockholms stad.

2013 tecknade Fastpartner och JM en avsiktsförklaring avseende bostadsutveckling, men parterna gick inte vidare med den affären.

Fastpartner, har goda projektkunskaper efter flera större utvecklingsprojekt genom åren bland annat i Märsta centrum, Bromsten och vid Bolidenplan, smider nu stora planer för att utveckla området runt i Riksby.

– Vi räknar med att vi kan göra allting själva, säger Svante Hedström, fastighetschef vid Fastpartner, till Fastighetsvärlden.

Planen ska ut på samråd sommaren 2021 och målet är en färdig detaljplan 2023. För Fastpartners del handlar det om 42.000 kvm bostäder och 30.000 kvm kommersiella lokaler.

– De kommersiella fastigheterna kommer delvis fungera som en bullervall för bostäderna mot flyget. Närmast flygplatsen planerar vi för verksamhetslokaler och intill ”huvudgatan” i Riksby planerar vi för vård-, utbilnings- och kontorslokaler. På andra sidan ”huvudgatan” planerar vi att bygga bostäder.

I planerna nämns 420 bostäder, men det kommer troligen att bli en bra bit över 500 beroende på storlek per bostad. Överenskommelsen med Stockholms stad medför att det ska vara 70 procent hyresrätter och 30 procent bostadsrätter.

DinellJohansson har uppdraget att rita på de kommersiella delarna och Murman Arkitekter på bostadskvarteren och den planerade förskolan.

Svante Hedström berättar att Fastpartner överväger att bevara de torn på fastigheten (Lintaverken) där man förr i tiden testat jetmotorer för SAS /Volvo Aero Engine.

– Sannolikt kan vi bevara tornen. Genom att sätta in mellanbjälklag skulle vi kunna fylla lokalerna med annan verksamhet, till exempel någon slags hantverksutbildning eller kultur.

Bland hyresgästerna idag finns bland annat Simrit Freudenberg, Byggmax, Apoex och MTAB Transport & Spedition.
– Vi hoppas att vi på något sätt kan behålla alla hyresgäster och erbjuda lösningar och nya lokaler för dem.

Fastpartners stora projekt är en del av Stockholm stads stora stadsutvecklingsprojektet Linta Gårdsväg som inkluderar fastigheterna Riksby 1:13 och delar av Ulvsunda 1:1 och Riksby 1:1.

Planområdet är den första etappen i programmet för centrala Bromma och är avgränsat med Bromma flygplats norr och Kvarnbacksvägen i söder.

Andra aktörer inom detaljplanen: Stockholmshem, Maxera Bostad, Skanska (bostäder), Sveafastigheter Bostad, SISAB, Sagax (även kommersiella lokaler) och Stockholm parkering. Det finns kommersiella ytor ännu inte är markanvisade, speciellt i riktning mot Kvarnbäcksvägen plus ytterligare några tomter.

Här testade man förr i tiden jetmotorer för SAS /Volvo Aero Engine. Idag finns Byggmax här. Foto: Fastighetsvärlden.
Situationsplan med Fastpartners projektplaner utmärkta i gult. Arbetsmaterial: Fastpartner.
Här hela området för detaljplanen. Fastpartner står för mer än hälften av den tänkta tillförseln av bostäder. Överst syns Bromma flygplats. Överst till höger syns den så kallade Prippstomten, som även den ska få ett nytt innehåll, läs mer här. Karta: Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Humlegården gör tung rekrytering från Kungsleden

Får en nyinrättad roll som COO.

Wästbygg ska börsnoteras – men Arnhult säljer inte

Vd:n säljer delar av sitt innehav. Storägaren Rutger Arnhult behåller allt.

Här gräver Batljan för kinesiska hus åt Amasten

SBB-grundaren extraknäcker för att hålla byggpriserna nere?

Heimstaden köper för 8,6 mdr

3.900 bostäder ingår i bolagets senaste jätteköp.

Fullständig jackpot för Intea – vinner totalt 35.000 kvm

Tredje ”vinsten”. FV bedömer projektinvesteringen till totalt 1,5 miljarder kronor.

Öppnar för att sälja anrika huset i Gamla stan

”Vi är beredda att köpa huset för vad det kan vara värt – om vi har råd.”

Tillbaka till förstasidan