Evroc redo satsa flera miljarder vid Arlandastad

Med målet att bli Europas största molnplattform väljer Evroc nu Sverige och Arlandastad för sitt flagship data center

Annons

Arlandastad Group har tecknat en avsiktsförklaring med Europas nya molntjänstföretag Evroc. Intentionen är att bilda ett JV-bolag för gemensamt ägande och utveckling av fastigheten om 3.400 kvm byggrätt. Parterna har även för avsikt att ingå ett 15-årigt hyresavtal med ett av bolagen i Evroc-koncernen.

Arlandastad Group och Evroc planerar att tillsammans utveckla en fastighet på två trevåningstorn med gemensam markvåning. Byggnaden har vid färdigställande en yta om cirka 3.400 kvm BTA och byggnation sker under 2024. Den planerade avyttringen baseras på ett underliggande fastighetsvärde av 4.600 kr/kvm byggrätt.

– Evroc är ett spännande bolag med ett stort fokus på hållbar utveckling. Vi är glada över att tillsammans med evroc äga och utveckla en fastighet som förväntas ge global uppmärksamhet och med sin arkitektoniska design bli ett nytt landmärke för Stockholm. Vi är glada över att Evroc valt Explore Arlandastad och ser fram emot nästa steg i vårt samarbete. Det här blir Arlandastad Groups fjärde joint venture inom loppet av två år. JV-samarbeten medför att vi, tillsammans med partners, snabbar på utvecklingen i våra etableringsområden, säger Dieter Sand, vd, Arlandastad Group.

Evroc planerar att investera 6 Mdkr under de kommande åren för att utveckla centret. Planerna är i nästa steg att bygga flera hyperscale data centers i olika länder runt om i Europa, som ska erbjuda hög säkerhet, låg latens och grön energi till sina kunder. Datacentret med placering i Arlandastad Groups etableringsområde, Explore Arlandastad, blir först ut i Europa.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av molntjänster kopplat till AI-revolutionen. Vi vill att det här datacentret ska bli ett landmärke för hållbarhet, teknik och arkitektur. Att göra det på ett strategiskt läge som Arlandastad är en viktig del i vår plan, säger Mattias Åström, vd och grundare, evroc.

Datacenter har hittills haft en betydande miljöpåverkan och står för 2,5 procent av de globala växthusgasut-släppen. evroc kommer att satsa på världens grönaste moln med fokus på att införliva AI och hållbarhet i varje aspekt. Det inkluderar byggnaden, den fysiska infrastrukturen, strömförsörjningen, återanvändning av överskottsvärme, IT-infrastrukturen, operativsystem, plattformar och applikationer.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan