Domen mot budgeten: ”Förefaller sakna en plan”

Sabo och Fastighetsägarna är kritiska. Kommentarerna till regeringens budget kring bostadsfrågorna är en negativ läsning för nye bostadsministern Peter Eriksson. Fastighetsvärlden har läst och sammanställt några av omdömena.

– Trots ett högt tonläge mot tidigare regeringars resultat inom området förefaller regeringen sakna en plan för bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar till regeringens budgetproposition.

I stället för långsiktiga reformer för fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad fyller regeringen budgetpropositionen med symbolinsatser, vars effekter på bostadsmarknaden får anses försumbara, anser Fastighetsägarna.

Inom det bostadspolitiska området aviseras bland annat några mindre åtgärder för snabbare handläggning av plan- och byggärenden, en översyn av byggreglerna och ett tillfälligt sänkt tak för uppskov med reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljning.

– För att verkligen åstadkomma en varaktig förbättring av svensk bostadsmarknad krävs reformer, inte duttande med enskilda stödinsatser eller skatteförslag som av de flesta redan dömts ut som otillräckliga. Politiken behöver ta sikte på förslag som permanent främjar investeringar i fler och förbättrade bostäder, ökar rörligheten på bostadsmarknaden, leder till att bostäder som redan finns utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger Martin Lindvall.

I budgetpropositionen avsätter regeringen också 2,7 miljarder kronor i investeringsstöd för fler nya hyreslägenheter.

– Regeringen har uppenbarligen svårt att få igenom sitt sedan länge aviserade investeringsstöd, men har ändå valt att fortsätta göra det till huvudnummer i sin bostadspolitik. Att branschen så tydligt tagit avstånd från den sortens stöd och visat på bättre alternativ tycks inte ha påverkat regeringen. Det är synd och fördröjer ytterligare övergången till en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Martin Lindvall.

– Det är svårt för regeringen att ensam eller i samverkan med Vänsterpartiet åstadkomma de nödvändiga åtgärderna. Vårens bostadssamtal erbjöd en möjlighet att över blockgränsen skapa underlag för långsiktiga reformer med verklig betydelse. Budgetpropositionen illustrerar väl behovet av att fortsätta söka överenskommelser om frågor som sträcker sig längre än enskilda regelförenklingar och förbättrade planprocesser, avslutar Martin Lindvall.

Även Sabo framför kritik:

– Det är bra att det kommer flera konkreta förslag för att råda bot på bostadsbristen, men det är inte tillräckligt. För att vi ska kunna lösa den situation vi befinner oss i måste vi få till fler åtgärder, menar Sabos vd Anders Nordstrand.

– Vi bygger mer än på många år, men måste öka takten ytterligare. Regeringens förslag i budgetpropositionen innehåller ett antal mindre åtgärder som borde kunna stimulera bostadsbyggandet. Vi befinner oss i en akut situation och alla förslag som bidrar till att lösa bostadsbristen är välkomna, säger  Nordstrand.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan