Domen mot budgeten: ”Förefaller sakna en plan”

Sabo och Fastighetsägarna är kritiska. Kommentarerna till regeringens budget kring bostadsfrågorna är en negativ läsning för nye bostadsministern Peter Eriksson. Fastighetsvärlden har läst och sammanställt några av omdömena.

– Trots ett högt tonläge mot tidigare regeringars resultat inom området förefaller regeringen sakna en plan för bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar till regeringens budgetproposition.

I stället för långsiktiga reformer för fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad fyller regeringen budgetpropositionen med symbolinsatser, vars effekter på bostadsmarknaden får anses försumbara, anser Fastighetsägarna.

Inom det bostadspolitiska området aviseras bland annat några mindre åtgärder för snabbare handläggning av plan- och byggärenden, en översyn av byggreglerna och ett tillfälligt sänkt tak för uppskov med reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljning.

– För att verkligen åstadkomma en varaktig förbättring av svensk bostadsmarknad krävs reformer, inte duttande med enskilda stödinsatser eller skatteförslag som av de flesta redan dömts ut som otillräckliga. Politiken behöver ta sikte på förslag som permanent främjar investeringar i fler och förbättrade bostäder, ökar rörligheten på bostadsmarknaden, leder till att bostäder som redan finns utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger Martin Lindvall.

I budgetpropositionen avsätter regeringen också 2,7 miljarder kronor i investeringsstöd för fler nya hyreslägenheter.

– Regeringen har uppenbarligen svårt att få igenom sitt sedan länge aviserade investeringsstöd, men har ändå valt att fortsätta göra det till huvudnummer i sin bostadspolitik. Att branschen så tydligt tagit avstånd från den sortens stöd och visat på bättre alternativ tycks inte ha påverkat regeringen. Det är synd och fördröjer ytterligare övergången till en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Martin Lindvall.

– Det är svårt för regeringen att ensam eller i samverkan med Vänsterpartiet åstadkomma de nödvändiga åtgärderna. Vårens bostadssamtal erbjöd en möjlighet att över blockgränsen skapa underlag för långsiktiga reformer med verklig betydelse. Budgetpropositionen illustrerar väl behovet av att fortsätta söka överenskommelser om frågor som sträcker sig längre än enskilda regelförenklingar och förbättrade planprocesser, avslutar Martin Lindvall.

Även Sabo framför kritik:

– Det är bra att det kommer flera konkreta förslag för att råda bot på bostadsbristen, men det är inte tillräckligt. För att vi ska kunna lösa den situation vi befinner oss i måste vi få till fler åtgärder, menar Sabos vd Anders Nordstrand.

– Vi bygger mer än på många år, men måste öka takten ytterligare. Regeringens förslag i budgetpropositionen innehåller ett antal mindre åtgärder som borde kunna stimulera bostadsbyggandet. Vi befinner oss i en akut situation och alla förslag som bidrar till att lösa bostadsbristen är välkomna, säger  Nordstrand.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2019 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Stenhårt: 3 konsultbolag delar topplatsen

Se vilka av rådgivningsbolagen som varit mest framgångsrika inom olika segment. Hela nio listor.

Miljardbudet – vill köpa If-huset

Läs om villkoren i budet – och vem som ligger bakom.

Arnhults fjärde köp på Manhattan – 1,8 miljarder

”Vi är exalterade över att kunna fortsätta addera premiumtillgångar i New York”. Läs om alla förvärv – och se karta!

Bildextra: Här är Mässing och de Chateaus nya satsning norr om Stockholm

30.000 kvadratmeter handel, inklusive vård och gym, ingår.

Blir jätteaktör i Söderort – redo bygga 50.000 kvm

Byggjätten föreslås få dubbla markanvisningar – för hotell och kontor.

Fredrik Wirdenius nya uppdrag med Björn Ulvaeus

Berättar om vad som lockar. FV berättar även om fastighetsbeståndet – som ska utvecklas.

Nya ägare till Tellus Towers

Höghusprojektet vid Telefonplan får ny ägarbild

Juryn: Bästa uthyrningen 2019

Jättarna som slogs om myndigheten – slåss också om förstplatsen.

Hyr ut 2.200 kvm i city

Konsultjätte hyr in sig i välkänd fastighet på Torsgatan.

Nytt bolag köper för 800 mkr – har expansiv affärsplan

Nytt samägt bolag slår till direkt. Det nya bolaget har en ”mycket expansiv plan”.

Hufvudstadens byggkran tas ner efter vattenläcka

”Medför ingen försening av bygget”. Delar av centrala Stockholm avspärrat.

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Tillbaka till förstasidan