Domen mot budgeten: ”Förefaller sakna en plan”

Sabo och Fastighetsägarna är kritiska. Kommentarerna till regeringens budget kring bostadsfrågorna är en negativ läsning för nye bostadsministern Peter Eriksson. Fastighetsvärlden har läst och sammanställt några av omdömena.

– Trots ett högt tonläge mot tidigare regeringars resultat inom området förefaller regeringen sakna en plan för bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar till regeringens budgetproposition.

I stället för långsiktiga reformer för fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad fyller regeringen budgetpropositionen med symbolinsatser, vars effekter på bostadsmarknaden får anses försumbara, anser Fastighetsägarna.

Inom det bostadspolitiska området aviseras bland annat några mindre åtgärder för snabbare handläggning av plan- och byggärenden, en översyn av byggreglerna och ett tillfälligt sänkt tak för uppskov med reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljning.

– För att verkligen åstadkomma en varaktig förbättring av svensk bostadsmarknad krävs reformer, inte duttande med enskilda stödinsatser eller skatteförslag som av de flesta redan dömts ut som otillräckliga. Politiken behöver ta sikte på förslag som permanent främjar investeringar i fler och förbättrade bostäder, ökar rörligheten på bostadsmarknaden, leder till att bostäder som redan finns utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger Martin Lindvall.

I budgetpropositionen avsätter regeringen också 2,7 miljarder kronor i investeringsstöd för fler nya hyreslägenheter.

– Regeringen har uppenbarligen svårt att få igenom sitt sedan länge aviserade investeringsstöd, men har ändå valt att fortsätta göra det till huvudnummer i sin bostadspolitik. Att branschen så tydligt tagit avstånd från den sortens stöd och visat på bättre alternativ tycks inte ha påverkat regeringen. Det är synd och fördröjer ytterligare övergången till en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Martin Lindvall.

– Det är svårt för regeringen att ensam eller i samverkan med Vänsterpartiet åstadkomma de nödvändiga åtgärderna. Vårens bostadssamtal erbjöd en möjlighet att över blockgränsen skapa underlag för långsiktiga reformer med verklig betydelse. Budgetpropositionen illustrerar väl behovet av att fortsätta söka överenskommelser om frågor som sträcker sig längre än enskilda regelförenklingar och förbättrade planprocesser, avslutar Martin Lindvall.

Även Sabo framför kritik:

– Det är bra att det kommer flera konkreta förslag för att råda bot på bostadsbristen, men det är inte tillräckligt. För att vi ska kunna lösa den situation vi befinner oss i måste vi få till fler åtgärder, menar Sabos vd Anders Nordstrand.

– Vi bygger mer än på många år, men måste öka takten ytterligare. Regeringens förslag i budgetpropositionen innehåller ett antal mindre åtgärder som borde kunna stimulera bostadsbyggandet. Vi befinner oss i en akut situation och alla förslag som bidrar till att lösa bostadsbristen är välkomna, säger  Nordstrand.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Bildextra: Så blir nya Centralen

Alexanderhugget  Byggvolymerna  Historiskt projekt  Flera före/efter-bilder  Kommentarer

Historiska bilder: Så såg det ut för länge sedan

Minns du hur det såg ut? Och se även en bild på kungen och hans syster som barn.

Försäkringsjätten hyr 12.000 kvm – slår ihop fem kontor

Årets största uthyrning: ”Samlar våra över 1.000 medarbetare”

Tar in över 6 miljarder

Ska förvärva logistik, bostäder och samhällsfastigheter.

5-miljardersbolag värvar ny nyckelperson

Planerar dubbla beståndet på tre år. Rekryterar ytterligare en nyckelperson.

Bostadssajt söker nytt hem

Lämnar central fastighet som ska byggas om.

Snart avgörs komplexa Valparaiso

Ett av de absolut största projekten inom tullarna i Stockholm.

Bilder: Hotellkedja flyttar in i Skanskas nya träprojekt

Hyr 7.300 kvadratmeter i vattennära läge när regionstaden växer.

Serendipity säljer – och satsar även själva

Superentreprenörerna säljer – men väljer även att satsa själva.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Hamburgerkedjans galna rekordresa under året

”Tror det är världsrekord i antal öppningar”. FV summarar kvadratmeter-totalen.

"Bättre förutsättningar för mig på annat håll”

Även Ylva Sarby Westman lämnar Castellum. Motiverar i FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan