Domen mot Baldertopparna: Döms till fängelse

Stockholms tingsrätt har nu meddelat påföljden för Baldertopparna som varit misstänkta för insiderbrott i Collector. De döms till fängelse i 1 år och 6 månader respektive 1 år och 3 månader.

Magnus Björndahl (tidigare ekonomichef) döms till fängelse i 1 år och 6 månader. Marcus Hansson (CFO, en position han fortfarande innehar) döms till fängelse i 1 år och 3 månader.

Det rör sig alltså om väldigt hårda påföljder, enligt FV:s bedömning. Ofta, historiskt, har personer som varit misstänkta för insidermål friats eller fått väldigt låg påföljd.

Brotten Björndahl tilldöms för är grovt insiderbrott och två fall av insiderbrott. Tingsrätten förverkar ett belopp om 1.032.942 kronor från Björndahl som utbyte av brott. Advokatkostnaden uppgår till 781.981 kronor.

Hansson döms för grovt insiderbrott, två fall av insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och försök till grovt insiderbrott. Tingsrätten förverkar ett belopp om 446.040 kronor från Hansson som utbyte av brott. Advokatkostnaderna uppgår till 743.268 kronor.

Alla elva misstänkta döms skyldiga. Påföljden för de övriga nio, alla med lägre misstankegrad, blir villkorlig dom och dagsböter (25.000 till 100.000 kronor) samt att de därutöver vardera ska betala advokatkostnader på några hundra tusen kronor.

Av de elva brottsmisstänkta och åtalade arbetade sex vid tillfället för brottsmisstankarna vid Balder, varav fyra i chefsposition.

Läs mer om domen här:

Marcus Hansson har varit anställt vid Balder ända sedan 2007 och har varit väldigt respekterad inom fastighetsbranschen. Han är finanschef och äger 156.000 aktier i Balder. Han är även styrelseledamot i Balders delägda bolag Trenum (som ägs ihop med Tredje Ap-fonden). Han var tidigare även styrelseledamot i Collector och även finländska Sato, men lämnade de båda efter att brottsmisstankarna riktats mot honom.

Det har varit en minst sagt utdragen process för de misstänkta. Som främsta bevis har åklagaren och polisen haft bevis på aktiehandel och ett flertal sms som Fastighetsvärlden tidigare berättat om.

Duon Marcus Hansson (CFO) och Magnus Björndahl (tidigare ekonomichef, slutat sedan snart två år) anhölls av polis tisdagen 26 maj 2020 i samband med att totalt sju personer anhölls, men övriga fem släpptes ganska snabbt, dock fortfarande misstänka. Fredag den 29 maj beslutade Stockholms tingsrätt att de båda Baldertopparna skulle häktas. Först den 24 juni, efter midsommar, släpptes duon ut från häktet. Antalet dagar de var frihetsberövade var alltså hela 30.

Nu när domen förkunnats i Stockholms tingsrätt har det alltså gått två år, mer exakt 736, dagar sedan de anhölls.

När åklagaren valde att väcka åtal den 10 juni 2021 stod det klart att totalt 11 personer åtalats för insiderbrott i Collector, varav Baldertopparna var de enda som där rubriceringen kring insiderbrottens bedömdes som grov. Totalt sex av de elva åtalade arbetade vid tillfället vid Balder.

Balder är största ägare i Collector. Vid tidpunkten för brottsmisstanken ägde Balder 44,1 procent av aktierna. Vid tidpunkten var Erik Selin vice styrelseordförande.

Magnus Björndahl (dåvarande ekonomichef) valde att lämna Balder i början av juli 2020, kort efter frisläppandet från häktet.

Det var den 21 januari 2020 som Collector offentliggjorde en rejält negativ nyhet om kreditförlustreservering och nedskrivningar. Kursen dök.

I handlingarna från Stockholms tingsrätt framgår det att Björndal under perioden 10–14 januari sålde 89.300 aktier i Collector, Hansson sålde 40.000 aktier 13 januari och försökte sälja 49.963 aktier samma dag.

Övriga nio har totalt sålt cirka 43.000 aktier i Collector med efter att ha haft tillgång till börspåverkande information, enligt domen och åklagaren.

De utdömda dagsböterna summerar cirka 570.000 kronor, tingsrätten förverkar belopp om totalt cirka 2,07 miljoner kronor och de advokatkostnader som de dömda sammanlagt ska betala uppgår till drygt 4,3 miljoner kronor.

De åtalade har hela tiden förnekat de brott de varit misstänkta för. Under eftermiddagen meddelade Marcus Hanssons försvarsadvokat att man ämnar att överklaga domen. 

Tingsrättens dom ska överklagas senast 22 juni.

De som dömts till fängelse får, om domen vinner laga kraft, tillgodoräkna sig den tid de varit frihetsberövade tidigare.

Läs mer om domen här:

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan