Domen mot Baldertopparna: Döms till fängelse

Stockholms tingsrätt har nu meddelat påföljden för Baldertopparna som varit misstänkta för insiderbrott i Collector. De döms till fängelse i 1 år och 6 månader respektive 1 år och 3 månader.

Magnus Björndahl (tidigare ekonomichef) döms till fängelse i 1 år och 6 månader. Marcus Hansson (CFO, en position han fortfarande innehar) döms till fängelse i 1 år och 3 månader.

Det rör sig alltså om väldigt hårda påföljder, enligt FV:s bedömning. Ofta, historiskt, har personer som varit misstänkta för insidermål friats eller fått väldigt låg påföljd.

Brotten Björndahl tilldöms för är grovt insiderbrott och två fall av insiderbrott. Tingsrätten förverkar ett belopp om 1.032.942 kronor från Björndahl som utbyte av brott. Advokatkostnaden uppgår till 781.981 kronor.

Hansson döms för grovt insiderbrott, två fall av insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och försök till grovt insiderbrott. Tingsrätten förverkar ett belopp om 446.040 kronor från Hansson som utbyte av brott. Advokatkostnaderna uppgår till 743.268 kronor.

Alla elva misstänkta döms skyldiga. Påföljden för de övriga nio, alla med lägre misstankegrad, blir villkorlig dom och dagsböter (25.000 till 100.000 kronor) samt att de därutöver vardera ska betala advokatkostnader på några hundra tusen kronor.

Av de elva brottsmisstänkta och åtalade arbetade sex vid tillfället för brottsmisstankarna vid Balder, varav fyra i chefsposition.

Läs mer om domen här:

Marcus Hansson har varit anställt vid Balder ända sedan 2007 och har varit väldigt respekterad inom fastighetsbranschen. Han är finanschef och äger 156.000 aktier i Balder. Han är även styrelseledamot i Balders delägda bolag Trenum (som ägs ihop med Tredje Ap-fonden). Han var tidigare även styrelseledamot i Collector och även finländska Sato, men lämnade de båda efter att brottsmisstankarna riktats mot honom.

Det har varit en minst sagt utdragen process för de misstänkta. Som främsta bevis har åklagaren och polisen haft bevis på aktiehandel och ett flertal sms som Fastighetsvärlden tidigare berättat om.

Duon Marcus Hansson (CFO) och Magnus Björndahl (tidigare ekonomichef, slutat sedan snart två år) anhölls av polis tisdagen 26 maj 2020 i samband med att totalt sju personer anhölls, men övriga fem släpptes ganska snabbt, dock fortfarande misstänka. Fredag den 29 maj beslutade Stockholms tingsrätt att de båda Baldertopparna skulle häktas. Först den 24 juni, efter midsommar, släpptes duon ut från häktet. Antalet dagar de var frihetsberövade var alltså hela 30.

Nu när domen förkunnats i Stockholms tingsrätt har det alltså gått två år, mer exakt 736, dagar sedan de anhölls.

När åklagaren valde att väcka åtal den 10 juni 2021 stod det klart att totalt 11 personer åtalats för insiderbrott i Collector, varav Baldertopparna var de enda som där rubriceringen kring insiderbrottens bedömdes som grov. Totalt sex av de elva åtalade arbetade vid tillfället vid Balder.

Balder är största ägare i Collector. Vid tidpunkten för brottsmisstanken ägde Balder 44,1 procent av aktierna. Vid tidpunkten var Erik Selin vice styrelseordförande.

Magnus Björndahl (dåvarande ekonomichef) valde att lämna Balder i början av juli 2020, kort efter frisläppandet från häktet.

Det var den 21 januari 2020 som Collector offentliggjorde en rejält negativ nyhet om kreditförlustreservering och nedskrivningar. Kursen dök.

I handlingarna från Stockholms tingsrätt framgår det att Björndal under perioden 10–14 januari sålde 89.300 aktier i Collector, Hansson sålde 40.000 aktier 13 januari och försökte sälja 49.963 aktier samma dag.

Övriga nio har totalt sålt cirka 43.000 aktier i Collector med efter att ha haft tillgång till börspåverkande information, enligt domen och åklagaren.

De utdömda dagsböterna summerar cirka 570.000 kronor, tingsrätten förverkar belopp om totalt cirka 2,07 miljoner kronor och de advokatkostnader som de dömda sammanlagt ska betala uppgår till drygt 4,3 miljoner kronor.

De åtalade har hela tiden förnekat de brott de varit misstänkta för. Under eftermiddagen meddelade Marcus Hanssons försvarsadvokat att man ämnar att överklaga domen. 

Tingsrättens dom ska överklagas senast 22 juni.

De som dömts till fängelse får, om domen vinner laga kraft, tillgodoräkna sig den tid de varit frihetsberövade tidigare.

Läs mer om domen här:

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan