Marcus Hansson och Magnus Björndahl . Montage: Fastighetsvärlden / Foto: Maria Groth

Hela sex vid Balder åtalas för insiderbrott

Efter ett års utredande väcker Ekobrottsmyndigheten åtal i insiderhärvan kring Collector förra året. Av elva åtalade kan Fastighetsvärlden avslöja att hela sex arbetar vid Balder. Två toppar där åtalas för grovt insiderbrott. FV kan berätta att den främsta bevisningen är sms.

– För de två i ledande ställning så ligger påföljden på fängelsenivå, säger åklagaren Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Ett av sms:n från en av Baldertopparna till en annan åtalad lyder till exempel: ”Om jag vore du så skulle jag fiska upp lite Collector”, efter att själv haft tillgång till nyckeltal inför en rapport.

Det finns ett flertal sms som anses vara en god bevisning i åtalet.

– Det finns flera sms där det framgår hur personer ska agera, säger Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

De som är åtalade för grovt insiderbrott är de båda Baldertopparna Marcus Hansson (finanschef) och Magnus Björndahl, där den sistnämnde slutat (tidigare CFO).

Av de övriga fyra misstänka vid Balder har två lägre chefspositioner. Kvartetten är misstänka för insiderbrott av normalgraden.

Fastighetsvärlden har tagit del av stämningsansökan. Det är tio män och en kvinna som åtalas. Nio är bosatta i Göteborgsområdet och två i Stockholmsområdet. 

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare väcker åtal mot totalt 11 personer. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna i Balder åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Vd:n Erik Selin är inte misstänkt och inte av de åtalade. Hans namn nämns fem gånger i stämningsansökan. Åklagaren har tidigare berättat för FV att Selin samarbetat bra och hela tiden sagt att Selin inte varit misstänkt för något brott.

Enligt åtalet ska ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning ha fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, (Balder är stor delägare i Collector den 10 januari 2020).

I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till andra.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Fastighetsvärlden avslöjade i mitten av april att ett åtal var nära. I den texten framgår mer om brottsmisstankarna.

Collectors omvända vinstvarning blev offentlig på morgonen den 21 januari 2020. Kursen föll över 20 procent och fortsatte nedåt de kommande dagarna. Totalt är det handel i samband med fyra kvartalsrapporter i Collector som ligger till grund för polisutredningen och åklagarens beslut.

Samtliga brottsmisstänkt medarbetare vid Balder, liksom övriga, förnekar brott.

När misstankarna mot Baldertopparna blev offentlig i slutet av maj 2020 sa Erik Selin följande till Fastighetsvärlden:

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt. Jag tycker ibland att de snarare är onödigt försiktiga. Men jag vet själv hur det är. Det är lätt att bli paranoid och trippelkolla saker så att det går rätt till.

Markus Hansson och Magnus Björndahl har hela tiden kraftfullt nekat till samtliga åklagarens anklagelser. FV har vid några tillfällen pratat med duons respektive advokat.

Läs Erik Selins kommentar till åtalet här.

Fastighetsvärlden har tidigare även berättat om att det är sällan åklagarmyndighetens granskningar när det gäller insiderbrott leder till någon straffpåföljd, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan