Marcus Hansson och Magnus Björndahl . Montage: Fastighetsvärlden / Foto: Maria Groth

Hela sex vid Balder åtalas för insiderbrott

Efter ett års utredande väcker Ekobrottsmyndigheten åtal i insiderhärvan kring Collector förra året. Av elva åtalade kan Fastighetsvärlden avslöja att hela sex arbetar vid Balder. Två toppar där åtalas för grovt insiderbrott. FV kan berätta att den främsta bevisningen är sms.

– För de två i ledande ställning så ligger påföljden på fängelsenivå, säger åklagaren Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Ett av sms:n från en av Baldertopparna till en annan åtalad lyder till exempel: ”Om jag vore du så skulle jag fiska upp lite Collector”, efter att själv haft tillgång till nyckeltal inför en rapport.

Det finns ett flertal sms som anses vara en god bevisning i åtalet.

– Det finns flera sms där det framgår hur personer ska agera, säger Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

De som är åtalade för grovt insiderbrott är de båda Baldertopparna Marcus Hansson (finanschef) och Magnus Björndahl, där den sistnämnde slutat (tidigare CFO).

Av de övriga fyra misstänka vid Balder har två lägre chefspositioner. Kvartetten är misstänka för insiderbrott av normalgraden.

Fastighetsvärlden har tagit del av stämningsansökan. Det är tio män och en kvinna som åtalas. Nio är bosatta i Göteborgsområdet och två i Stockholmsområdet. 

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare väcker åtal mot totalt 11 personer. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna i Balder åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Vd:n Erik Selin är inte misstänkt och inte av de åtalade. Hans namn nämns fem gånger i stämningsansökan. Åklagaren har tidigare berättat för FV att Selin samarbetat bra och hela tiden sagt att Selin inte varit misstänkt för något brott.

Enligt åtalet ska ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning ha fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, (Balder är stor delägare i Collector den 10 januari 2020).

I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till andra.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Fastighetsvärlden avslöjade i mitten av april att ett åtal var nära. I den texten framgår mer om brottsmisstankarna.

Collectors omvända vinstvarning blev offentlig på morgonen den 21 januari 2020. Kursen föll över 20 procent och fortsatte nedåt de kommande dagarna. Totalt är det handel i samband med fyra kvartalsrapporter i Collector som ligger till grund för polisutredningen och åklagarens beslut.

Samtliga brottsmisstänkt medarbetare vid Balder, liksom övriga, förnekar brott.

När misstankarna mot Baldertopparna blev offentlig i slutet av maj 2020 sa Erik Selin följande till Fastighetsvärlden:

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt. Jag tycker ibland att de snarare är onödigt försiktiga. Men jag vet själv hur det är. Det är lätt att bli paranoid och trippelkolla saker så att det går rätt till.

Markus Hansson och Magnus Björndahl har hela tiden kraftfullt nekat till samtliga åklagarens anklagelser. FV har vid några tillfällen pratat med duons respektive advokat.

Läs Erik Selins kommentar till åtalet här.

Fastighetsvärlden har tidigare även berättat om att det är sällan åklagarmyndighetens granskningar när det gäller insiderbrott leder till någon straffpåföljd, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan