Marcus Hansson och Magnus Björndahl . Montage: Fastighetsvärlden / Foto: Maria Groth

Hela sex vid Balder åtalas för insiderbrott

Efter ett års utredande väcker Ekobrottsmyndigheten åtal i insiderhärvan kring Collector förra året. Av elva åtalade kan Fastighetsvärlden avslöja att hela sex arbetar vid Balder. Två toppar där åtalas för grovt insiderbrott. FV kan berätta att den främsta bevisningen är sms.

– För de två i ledande ställning så ligger påföljden på fängelsenivå, säger åklagaren Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Ett av sms:n från en av Baldertopparna till en annan åtalad lyder till exempel: ”Om jag vore du så skulle jag fiska upp lite Collector”, efter att själv haft tillgång till nyckeltal inför en rapport.

Det finns ett flertal sms som anses vara en god bevisning i åtalet.

– Det finns flera sms där det framgår hur personer ska agera, säger Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

De som är åtalade för grovt insiderbrott är de båda Baldertopparna Marcus Hansson (finanschef) och Magnus Björndahl, där den sistnämnde slutat (tidigare CFO).

Av de övriga fyra misstänka vid Balder har två lägre chefspositioner. Kvartetten är misstänka för insiderbrott av normalgraden.

Fastighetsvärlden har tagit del av stämningsansökan. Det är tio män och en kvinna som åtalas. Nio är bosatta i Göteborgsområdet och två i Stockholmsområdet. 

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare väcker åtal mot totalt 11 personer. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna i Balder åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Vd:n Erik Selin är inte misstänkt och inte av de åtalade. Hans namn nämns fem gånger i stämningsansökan. Åklagaren har tidigare berättat för FV att Selin samarbetat bra och hela tiden sagt att Selin inte varit misstänkt för något brott.

Enligt åtalet ska ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning ha fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, (Balder är stor delägare i Collector den 10 januari 2020).

I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till andra.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Fastighetsvärlden avslöjade i mitten av april att ett åtal var nära. I den texten framgår mer om brottsmisstankarna.

Collectors omvända vinstvarning blev offentlig på morgonen den 21 januari 2020. Kursen föll över 20 procent och fortsatte nedåt de kommande dagarna. Totalt är det handel i samband med fyra kvartalsrapporter i Collector som ligger till grund för polisutredningen och åklagarens beslut.

Samtliga brottsmisstänkt medarbetare vid Balder, liksom övriga, förnekar brott.

När misstankarna mot Baldertopparna blev offentlig i slutet av maj 2020 sa Erik Selin följande till Fastighetsvärlden:

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt. Jag tycker ibland att de snarare är onödigt försiktiga. Men jag vet själv hur det är. Det är lätt att bli paranoid och trippelkolla saker så att det går rätt till.

Markus Hansson och Magnus Björndahl har hela tiden kraftfullt nekat till samtliga åklagarens anklagelser. FV har vid några tillfällen pratat med duons respektive advokat.

Läs Erik Selins kommentar till åtalet här.

Fastighetsvärlden har tidigare även berättat om att det är sällan åklagarmyndighetens granskningar när det gäller insiderbrott leder till någon straffpåföljd, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan