Stadshuset 2, Sundsvall

Castellum vill förvandla vackra Stadshuset till hotell

Tre av Skandinaviens mest erkända arkitektkontor har av Castellum fått i uppdrag att rita på utformningen av ett potentiellt nytt hotell med 150 rum i Sundsvalls stadshus och den intilliggande Stadshusparken.

Den aktuella fastigheten Stadshuset 2 ligger ligger vid Stora Torget mitt i Stenstaden i Sundsvall. Fastigheten fungerade ursprungligen som just stadshus men kommunhuset finns sedan länge på annan plats i staden.

Fastigheten rymmer 5.000 kvm uthyrbar area, inklusive vinden. Stora delar, uppemot 80 procent, av lokalerna står idag tomma. Bland hyresgästerna finns turistbyrån och kommunens näringslivskontor.

Som fastighetsutvecklare i Sundsvall vill Castellum bidra till att stärka Sundsvalls och Stenstadens attraktionskraft. Därför pågår nu planer för att bygga om outnyttjade utrymmen i Stadshuset samt att uppföra en ny hotellbyggnad i Stadshusparken.

Ett hotell med 150 rum kan bedömas behöva 7.000–8000 kvm lokaler, enligt Castellums bedömning. Stora delar kommer lokaliseras i den existerande byggnaden. Men ungefär en tredjedel av den smått bortglömda parkområdet på baksidan av dagens vackra byggnad kan bedömas behövas för att förverkliga projektet.

Castellums målsättning är att skapa nya mötesplatser, upplevelser och värden i Sundsvalls stadsmiljö för att öka besöksnäringen både avseende affärsturism och privatturism men också att ge en positiv effekt på stadslivet och handeln i stort. Den aktuella fastigheten har inte alltid precis tillfört Sundsvall något bra. Under hela tiden från 1974 till 2012 var till exempel bottenvåningen uthyrd.

Fastighetens Stadshuset två har även en något annorlunda ägarbild. Den ägs inte helt av Castellum, utan Sundsvalls kommun äger 9 procent.

Tre erkända arkitektkontor har fått uppdraget. De arkitekter som anlitats för uppdraget är:

  • Henning Larsen Architects från Danmark (som bland annat ritat Kirunas nya stadshus och har flera uppdrag i bland annat Malmö)
  • Snøhetta från Norge (ligger bakom Oslos hyllade operahus och kulturhuset i Umeå)
  • Marge Arkitekter från Sverige (har ritat Vasakronans storprojekt Sergelhuset i centrala Stockholm)

Uppdraget omfattar ett hotell i storleksklassen 150 rum med konferens, festvåning och restaurang. Den genuina karaktären i byggnadsminnet, Stadshuset, ska bevaras och renoveras. Vidare ska fastigheten utvecklas genom att förädla outnyttjade utrymmen på vindsvåningen.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och känner respekt för de vackra byggnaderna och den unika stadskärna som vi har i Sundsvall, säger Per Persson, Affärsutvecklare Region Stockholm-Norr i Castellum. Vi har därför anlitat några av Skandinaviens mest erkända arkitekter för uppdraget.

Redan när Stadshuset uppfördes 1868 inrymde det ett av Sundsvalls första riktiga hotell. I den nuvarande Stadshusparken låg ett annex till hotellet tillsammans med flera andra mindre byggnader. Efter stadsbranden 1888 var avsikten att bebygga detta kvarter enligt den då framtagna stadsplanen. Av olika anledningar fick kvarteret en provisorisk lösning och har därefter haft olika funktioner genom åren. År 1933 stod valet mellan att bygga en park alternativt parkering på tomten.

– En förutsättning för att gamla fastigheter skall kunna bevaras och underhållas är att de är attraktiva för verksamheter och hyresgäster. En stadskärna behöver utvecklas och anpassas efter framtidens behov för att överleva”, säger Per Persson.

Förslagen till hotell samt utveckling av den befintliga fastigheten skall presenteras i december. Därefter fattar kommunen beslut om planbesked.

Castellums fastigheter i Sundsvall kom in i bolaget i samband med köpet av hela Norrporten.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan