Stadshuset 2, Sundsvall

Castellum vill förvandla vackra Stadshuset till hotell

Tre av Skandinaviens mest erkända arkitektkontor har av Castellum fått i uppdrag att rita på utformningen av ett potentiellt nytt hotell med 150 rum i Sundsvalls stadshus och den intilliggande Stadshusparken.

Den aktuella fastigheten Stadshuset 2 ligger ligger vid Stora Torget mitt i Stenstaden i Sundsvall. Fastigheten fungerade ursprungligen som just stadshus men kommunhuset finns sedan länge på annan plats i staden.

Fastigheten rymmer 5.000 kvm uthyrbar area, inklusive vinden. Stora delar, uppemot 80 procent, av lokalerna står idag tomma. Bland hyresgästerna finns turistbyrån och kommunens näringslivskontor.

Som fastighetsutvecklare i Sundsvall vill Castellum bidra till att stärka Sundsvalls och Stenstadens attraktionskraft. Därför pågår nu planer för att bygga om outnyttjade utrymmen i Stadshuset samt att uppföra en ny hotellbyggnad i Stadshusparken.

Ett hotell med 150 rum kan bedömas behöva 7.000–8000 kvm lokaler, enligt Castellums bedömning. Stora delar kommer lokaliseras i den existerande byggnaden. Men ungefär en tredjedel av den smått bortglömda parkområdet på baksidan av dagens vackra byggnad kan bedömas behövas för att förverkliga projektet.

Castellums målsättning är att skapa nya mötesplatser, upplevelser och värden i Sundsvalls stadsmiljö för att öka besöksnäringen både avseende affärsturism och privatturism men också att ge en positiv effekt på stadslivet och handeln i stort. Den aktuella fastigheten har inte alltid precis tillfört Sundsvall något bra. Under hela tiden från 1974 till 2012 var till exempel bottenvåningen uthyrd.

Fastighetens Stadshuset två har även en något annorlunda ägarbild. Den ägs inte helt av Castellum, utan Sundsvalls kommun äger 9 procent.

Tre erkända arkitektkontor har fått uppdraget. De arkitekter som anlitats för uppdraget är:

  • Henning Larsen Architects från Danmark (som bland annat ritat Kirunas nya stadshus och har flera uppdrag i bland annat Malmö)
  • Snøhetta från Norge (ligger bakom Oslos hyllade operahus och kulturhuset i Umeå)
  • Marge Arkitekter från Sverige (har ritat Vasakronans storprojekt Sergelhuset i centrala Stockholm)

Uppdraget omfattar ett hotell i storleksklassen 150 rum med konferens, festvåning och restaurang. Den genuina karaktären i byggnadsminnet, Stadshuset, ska bevaras och renoveras. Vidare ska fastigheten utvecklas genom att förädla outnyttjade utrymmen på vindsvåningen.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och känner respekt för de vackra byggnaderna och den unika stadskärna som vi har i Sundsvall, säger Per Persson, Affärsutvecklare Region Stockholm-Norr i Castellum. Vi har därför anlitat några av Skandinaviens mest erkända arkitekter för uppdraget.

Redan när Stadshuset uppfördes 1868 inrymde det ett av Sundsvalls första riktiga hotell. I den nuvarande Stadshusparken låg ett annex till hotellet tillsammans med flera andra mindre byggnader. Efter stadsbranden 1888 var avsikten att bebygga detta kvarter enligt den då framtagna stadsplanen. Av olika anledningar fick kvarteret en provisorisk lösning och har därefter haft olika funktioner genom åren. År 1933 stod valet mellan att bygga en park alternativt parkering på tomten.

– En förutsättning för att gamla fastigheter skall kunna bevaras och underhållas är att de är attraktiva för verksamheter och hyresgäster. En stadskärna behöver utvecklas och anpassas efter framtidens behov för att överleva”, säger Per Persson.

Förslagen till hotell samt utveckling av den befintliga fastigheten skall presenteras i december. Därefter fattar kommunen beslut om planbesked.

Castellums fastigheter i Sundsvall kom in i bolaget i samband med köpet av hela Norrporten.

Fler Nyheter från förstasidan

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Birgersson i täten för nytt investmentbolag

FV avslöjar. Tung trio gör satsning tillsammans med ledande aktör.

Bildextra: Så vill nya Point ändra stadscentrum

”Vi kommer att vända utvecklingen”, säger Joachim Kuylenstierna. Bolaget presenterar ett koncept för utarmade stadskärnor.

Tillbaka till förstasidan