Layout över den tilltänkta utvecklingen.

CapMan och Nordsten i förvärv – kan ge 200.000 kvm logistik

CapMan Real Estate och Nordsten Development har gemensamt förvärvat cirka 340 000 kvm mark i Vaggeryd söder om Jönköping. Här planerar bolagen att utveckla upp till 200.000 kvm logistikyta. Säljare är Venturi Fastigheter där delar av Stena-familjen är huvudägare. Affären innebär CapMans intåg i logistikutveckling.

Annons

Angermann och Advokatfirman Allié har varit säljarens rådgivare i affären. CBRE var rådgivare till Capman.

Affären avser fastigheten Tokarp 3:7 i området Stigamo i Vaggeryds kommun.

– Förvärvet av denna fastighet är en milstolpe för oss, då det utgör CapMans första logistikutvecklingsprojekt. Projektet harmonierar väl med vår befintliga portfölj och vi ser fram emot att, tillsammans med Nordsten, få utveckla moderna och effektiva lokaler som kan attrahera ett brett spektrum av hyresgäster, säger Marcus Lotzman, Investment Director, CapMan Real Estate.

Han berättar vidare för Fastighetsvärlden:

– Vi har höga ESG-ambitioner och kommer att utveckla en högklassig logistikpark i linje med EU-taxonomikraven samt uppnå BREEAM-SE New Construction Excellent eller bättre. Vi hoppas detta är det första av många förvärv inom logistiksektorn de kommande åren.

Förvärvet genomförs av CapMan Nordic Real Estate Fund III som fokuserar på value add-investeringar i Norden. CapMan Real Estate förvaltar fastigheter med ett marknadsvärde om ca €4,2 miljarder. Fastighetsteamet omfattar ca 70 personer som fördelas över kontoren i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och London.

Christoffer Bööj, styrelseordförande för Nordsten Development:

– Från Nordstens sida ser vi mycket positivt på samarbetet med CapMan, liksom på att kunna erbjuda ett flertal aktörer möjlighet att etablera sig i ett av Sveriges bästa logistiklägen. Vi ska utveckla och uppföra en logistikpark med stort fokus på hållbarhet. Utgångspunkten är EUs taxonomi samt certifiering enligt Breeam, där vi har som mål att uppnå minst nivån Excellent.

Försäljningen avser Venturis första etapp med industrimark i området. Samtidigt har arbetet med att ta fram en detaljplan för nästa etapp om ca 350.000 kvm intill påbörjats. Planarbetet görs i exploatörssamverkan mellan Venturi Fastigheter och Vaggeryds kommun.

”Fastighetens storlek, som varit unik för området, kommer fullt utbyggd att ge ytterligare arbetstillfällen i en redan starkt expansiv kommun. I en logistikmarknad med ökad konkurrens, och för att kunna ge verksamheterna som ska hyra rätt förutsättningar, väljer vi att överlåta fastigheten till en part som kan realisera nybyggnationen snabbare. Det innebär också att det fortare blir fler företag i området, vilket stärker områdets position som logistiknav. ” – Erik Fischer, Venturi Fastigheter.

Venturi Fastigheter äger och förvaltar ca 50.000 kvm lokaler och ca 3 miljoner kvm mark för utveckling. Bolagets huvudägare är delar av Stena-familjen.

Jönköpingsregionen är ett av de tre viktigaste logistiknaven i Sverige enligt branschtidningen Intelligent Logistik. De framtida hyresgästerna får ett utmärkt läge i direkt anslutning till E4 och med access till 80 procent av invånarna i Skandinavien inom 24 timmar. Den aktuella fastigheten i affären ligger 20 km söder om Jönköping.

På Vaggeryds kommun ser man mycket positivt på både affären och kommande etableringar.

– CapMans och Nordstens markförvärv ger oss ytterligare ett kvitto på vår förmåga att attrahera starka aktörer som skapar arbetstillfällen och affärsmöjligheter såväl i vår kommun som i hela närområdet, säger Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryds kommun.

Fler Nyheter från förstasidan

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Klimatsmartast vinner

Tävling för 80 av 450 lägenheter som ska byggas i närförort till Stockholm.

Så hårt slår Alectas investering i Heimstaden

”2023 var ett mycket turbulent år som skapade en betydande förtroendekris för Alecta”.

Politiker avgår efter affär

Tre väljer att lämna efter transaktionen vid Karlatornet.

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

OP:s akutdrag i sista minuten – ska förhindra konkurs

Kräver 13 miljoner kronor.

Hyr snabbt ut 11.000 kvm i city

En av de största kontorsuthyrningarna i Stockholms CBD sedan 2010. Läs om vilka som tappar hyresgäst.

Pandox säljer för 600 miljoner

Hotell med 595 rum får en ny ägare.

Tillbaka till förstasidan