Arthur Buchardt.

Buchardt vill bygga 40 våningar kontor i trä i Kista

Den norska miljardären Arthur Buchardt vill bygga ett 140 meter högt trähus i Kista. Nu säger exploateringskontoret ja till planen. ”Det är jäkla svårt, men å andra sidan är det jäkla svårt att gå till Sydpolen och det är rätt många norrmän som har gått till dit”, säger Arthur Buchardt till Fastighetsvärlden om planerna.

Annons

Strax söder om Kistamässan och i närheten av Victoria Tower, som Arthur Buchardts bolag Invest AS äger, vill dotterbolaget Stockholm Wood Tower, bygga en kontorsbyggnad i trä på 40 våningar, vilket motsvarar 140 meter. Byggnaden omfattar cirka 36.000 kvm BTA och kommer att innehålla cirka 2.000 arbetsplatser.

Nu anser exploateringskontoret att exploateringsnämnden ska anvisa mark för kontorshuset på fastigheten Akalla 4:1. Området är i dag en parkeringsplats och det nya kontorshuset blir därmed starten för utvecklingen av en tidigare obebyggd del av Kista.

– Hela poängen är att vi ska bygga i trä. Och varför inte göra det på en plats som Kista som ligger mitt i världen. Vi tror att framtiden behöver nya lösningar som tar hänsyn till miljön. Att bygga i trä är bra för miljön, det är bra för verksamheten och därför är det bra för människor, säger Arthur Buchardt till Fastighetsvärlden.

Att bygga i just Kista som har en vakansgrad på närmare 25 procent och högst i Stockholm ser han som en utmaning men också en möjlighet.

– Vi vill bygga något nytt som dessutom är bra för miljön. Det kommer att attrahera företag och personal.

Men han hymlar inte om att det finns svårigheter.

– Det är jäkla svårt, men å andra sidan är det jäkla svårt att gå till Sydpolen och det är rätt många norrmän som har gått till Sydpolen. Hur många svenskar har gått dit?

Han fortsätter:

– Det är inte säkert att vi lyckas, det är utmanande och man måste ha respekt för verkligheten. Men vi ska inte börja bygga just nu, säger han om den ekonomiska turbulensen.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Arthur Buchardt och Invest AS vill bygga ett 100 meter högt trähus som ska bli hotell i centrala Karlstad. Arthur Buchardt är övertygad om att det kommer att vara möjligt att bygga hotellet.

– Det är ingen stor utmaning, men det beror på om Karlstadborna tycker om det. Vi i Norge bryr oss mer om miljön, det gröna skiftet och bruk av lokala material än vad ni gör i Sverige. Det sista kvartalet var två procent av de sålda bilarna i Norge elbilar. Vi måste ju prova så att det går åt rätt håll.

– Koldioxidavtrycket för en byggnad i trä är 70 procent lägre än i stål och betong. Och vad säger Parisavtalet. Detta är ju svaret på vad Parisavtalet säger att vi måste göra. Om vi bygger i trä är energiförbrukningen för att producera byggmaterial 25 gånger lägre än för andra material.

Streckade områden visar pågående planarbeten och projekt med start-PM. Cirklar visar projekt under ut- och ombyggnad. Det föreslagna markanvisningsområdet till Buchardt visas med ett kryss. Karta: Stockholms stad
Arthur Buchardt på hotell Sign I centrala Stockholm, en fastighet som har utvecklat och äger. Foto: Fastighetsvärlden
Byggaktörens förslag på byggnadens konstruktion.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan