Brand på Birger Jarlsgatan

Det brinner i ett flerfamiljshus på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Den aktuella fastigheten heter Italien Större 10 och ägs av SEB Trygg Liv.

Larmet om branden inkom vid 10.30 på söndagsförmiddagen. En skadad person har förts i ambulans till sjukhus, uppger flera medier. Personen hittades av rökdykare. Sex ambulanser åkte till platsen liksom brandbilar från sex stationer. Birger Jarlsgatan stängdes av i båda riktningarna.

Det rörde sig inledningsvis om en fullt utvecklad brand på fjärde våningen. Efter en timme började brandkåren få kontroll över branden, men man var ändå rädda för att den skulle sprida sig till grannfastigheterna.

– Eftersom det brinner högt upp i byggnaden finns det en risk för att det sprider sig via vinden och taket, vi jobbar parallellt med släckning för att undvika det, sa räddningstjänsten till DN klockan 11.30.

En brottsutredning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts av polisen, skrev polisen på sin hemsida vid samma tidpunkt.

Fastigheten Italien Större 10 ägs av Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg Liv. Den har adressen Birger Jarlsgatan 39 och Jutas Backe 1. Fastighetsvärlden kan berätta att en innehåller totalt 3.493 kvm uthyrbar yta, varav 2.022 kvm lokaler (bland annat Etiopiens ambassad) och 1.471 kvm bostäder. Fastigheten byggdes 1917-18.

I samma kvarter, längs Birger Jarlsgatan, är den branddrabbade fastigheten granne med fastigheten Italien Större 12 (med biograf Zita) som även den ägs av SEB Trygg Liv och som innehåller 6.485 kvm, merparten kontor. I kvarteret längs Jutas Backe, och i hörnet med Regeringsgatan, heter fastigheten Italien Större 9, som ägs av en bostadsrättsförening. Det är en mindre fastighet med sju bostäder och 40 kvm lokaler. Nästa fastighet söderut i kvarteret ägs av Chinax Nordic (som totalt äger fem fastigheter på oliks ställen).

Fastigheten på andra sidan Jutas Backe, Såpsjudaren 1, som drabbats av rökskador även den fastigheten, ägs av Sparbössan. Ytterligare norrut finns Såpsjudaren 166A 5 som ägs av norska KLP. På andra sidan Regeringsgatan, på baksidan av kvarteret, finns bland annat Alectas huvudkontor i fastighet som ägs av Alecta Fastigheter.

Fastigheten mittemot den branddrabbade fastigheten, alltså på andar sidan Birger Jarlsgatan, ägs av Stockholms stads Barndförsäkringskontor. Den fastigheten heter Sparbössan 2. Söderut finns Sparbössan 1 som ägs av Humlegården.

Vid 12-tiden på söndagen var branden släckt. Eftersläckningsarbete bedömdes pågår ytterligare några timmar.

Fastigheten Italien Större 10 på Birger Jarlsgatan 39. Foto: Novire

Fler Nyheter från förstasidan

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

36.000 kvm ska utvecklas bakom NK. ”Vi är jätteglada och exalterade”. Se flera bilder på förändringen.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Tillbaka till förstasidan