Foto Jonas Åkerlund: Karin Törnblom/TT Montage: Fastighetsvärlden

Jonas Åkerlunds bolag överklagar – t-banan försenas

Järnvägsplanen som behövs för att kunna börja bygga tunnelbanan till Nacka har överklagats till regeringen. Det gör att byggstarten skjuts upp 6–18 månader. Fastighetsvärlden kan berätta att bakom överklagan finns ett fastighetsbolag med koppling till Jonas Åkerlund som äger en pytteliten fastighet på Blasieholmen.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschefen Region Stockholm Martin Hellgren.

Överklagan kommer från ägaren till fastigheten Sillhovet 4 på Hovslagargatan 4, på Blasieholmen, närmare bestämt Fastighets AB Hovslagaren. Det bolaget ägs av JÅ Sweden AB, ett bolag kopplat till musikvideoregissören Jonas Åkerlund som jobbat ihop med bland annat Madonna, Lady Gaga och Britney Spears.

Den överklagande parten vill se att bygget stoppas helt, alternativt att det vidtas större skyddsåtgärder på Blasieholmen, som planeras användas för att hantera bergsmassor under byggtiden. Det framgår av överklagan, som Fastighetsvärlden tagit del av.

Det tar 6–18 månader att få ett avgörande från regeringen. Överklagan berör mer än 100.000 potentiella resenärer i Nacka, Värmdö och på östra Södermalm.

Den aktuella fastigheten Sillhovet 4 är väldigt liten. Den har en tomtarea på 256 kvm. Den uthyrningsbara ytan är endast 424 kvm, fördelat på 201 kvm bostäder och 223 kvm lokaler. När Fastighetsvärlden besökte fastigheten var fönstrerna täckta inifrån och det fanns två kameror vid ingången.

Fastighetsägaren har tidigare i processen angett ”att den planerade tunneln kommer att gå rakt under bolagets fastighet Stockholm Sillhovet 4 varför det kan antas att påverkan från både grundvattenbortledning och vibrationer blir stor”.

Fastigheten ligger bredvid den tomt där det länge var tänkt att Nobel Center skulle byggas. Andra fastigheter i närområdet är Humlegården (mittemot) och Lundbergs. Bredvid ligger även Nationalmuseum.

Fastigheten Sillhovet 4 på Blasieholmenbyggdes som kokhus åt svenska flottan. Byggnaden är från 1832. Området bebyggdes efter en större brand 1822. Sillhovet 4 är blåmarkerad i stadsmuseets kulturhistoriska klassificering.

Jonas Åkerlund är även stor ägare i fastighetsbolaget Fondex som ägs av syskonen Åkerlund tillsammans. Jonas Åkerlund äger 20 procent i Fondex. Fondex äger tolv fastigheter i centrala Stockholm. Jonas Åkerlund äger även, enligt Fastighetsvärldens källor, ett antal fastigheter i Stockholmsområdet privat.

LÄS HUR EN PERSON NÄRA JONAS ÅKERLUND OCH HANS AFFÄRER KOMMENTERAR ÖVERKLAGAN HÄR >>

Fastigheten på Hovslagargatan 2–4 såldes av Vasakronan 2005 till Sparbössan (familjen Doglas) för 116 miljoner, läs mer här. Byggnaden på Hovslagargatan 2 innehåller Lydmarhuset och den på Hovlagargatan 4 det lilla huset som Jonas Åkerlund nu kontrollerar. Kort därefter 3-delades fastigheten och den äldre lilla byggnaden på Hovslagargatan 4 såldes 2006 till Fondex-gruppen och ytterligare några år senare såldes den vidare inom familjen till bolaget JÅ Sweden AB.

Den lilla fastigheten innehåller endast drygt 400 kvm bostäder och lokaler. Fastigheten bakom, med Lydmar/Grand Hotel som hyresgäst, ägs av Sparbössan. Bild: Fastighetsvärlden.
Fastigheten är registrerad med hälften lokalytor och hälften bostadsytor. Bild: Fastighetsvärlden.
Här ligger den aktuella fastigheten. Karta: Datscha.
Fastigheten (t.v) vars ägare överklagat tunnelbanebygget. Fastigheten till höger ägs av Lundbergs – som tidigare kämpade mot Nobel Center. Bild: Fastighetsvärlden.
Vasakronan sålde fastigheten 2005. Ett år senare hamnade den under Åkerlunds kontroll. Bild: Fastighetsvärlden.
Den planerade nya tunnelbanesträckningen när den blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Nacka (och med en gren till Hagsätra (där den tar över dagens gröna linje). Källa: Region Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Tillbaka till förstasidan