Foto Jonas Åkerlund: Karin Törnblom/TT Montage: Fastighetsvärlden

Jonas Åkerlunds bolag överklagar – t-banan försenas

Järnvägsplanen som behövs för att kunna börja bygga tunnelbanan till Nacka har överklagats till regeringen. Det gör att byggstarten skjuts upp 6–18 månader. Fastighetsvärlden kan berätta att bakom överklagan finns ett fastighetsbolag med koppling till Jonas Åkerlund som äger en pytteliten fastighet på Blasieholmen.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschefen Region Stockholm Martin Hellgren.

Överklagan kommer från ägaren till fastigheten Sillhovet 4 på Hovslagargatan 4, på Blasieholmen, närmare bestämt Fastighets AB Hovslagaren. Det bolaget ägs av JÅ Sweden AB, ett bolag kopplat till musikvideoregissören Jonas Åkerlund som jobbat ihop med bland annat Madonna, Lady Gaga och Britney Spears.

Den överklagande parten vill se att bygget stoppas helt, alternativt att det vidtas större skyddsåtgärder på Blasieholmen, som planeras användas för att hantera bergsmassor under byggtiden. Det framgår av överklagan, som Fastighetsvärlden tagit del av.

Det tar 6–18 månader att få ett avgörande från regeringen. Överklagan berör mer än 100.000 potentiella resenärer i Nacka, Värmdö och på östra Södermalm.

Den aktuella fastigheten Sillhovet 4 är väldigt liten. Den har en tomtarea på 256 kvm. Den uthyrningsbara ytan är endast 424 kvm, fördelat på 201 kvm bostäder och 223 kvm lokaler. När Fastighetsvärlden besökte fastigheten var fönstrerna täckta inifrån och det fanns två kameror vid ingången.

Fastighetsägaren har tidigare i processen angett ”att den planerade tunneln kommer att gå rakt under bolagets fastighet Stockholm Sillhovet 4 varför det kan antas att påverkan från både grundvattenbortledning och vibrationer blir stor”.

Fastigheten ligger bredvid den tomt där det länge var tänkt att Nobel Center skulle byggas. Andra fastigheter i närområdet är Humlegården (mittemot) och Lundbergs. Bredvid ligger även Nationalmuseum.

Fastigheten Sillhovet 4 på Blasieholmenbyggdes som kokhus åt svenska flottan. Byggnaden är från 1832. Området bebyggdes efter en större brand 1822. Sillhovet 4 är blåmarkerad i stadsmuseets kulturhistoriska klassificering.

Jonas Åkerlund är även stor ägare i fastighetsbolaget Fondex som ägs av syskonen Åkerlund tillsammans. Jonas Åkerlund äger 20 procent i Fondex. Fondex äger tolv fastigheter i centrala Stockholm. Jonas Åkerlund äger även, enligt Fastighetsvärldens källor, ett antal fastigheter i Stockholmsområdet privat.

LÄS HUR EN PERSON NÄRA JONAS ÅKERLUND OCH HANS AFFÄRER KOMMENTERAR ÖVERKLAGAN HÄR >>

Fastigheten på Hovslagargatan 2–4 såldes av Vasakronan 2005 till Sparbössan (familjen Doglas) för 116 miljoner, läs mer här. Byggnaden på Hovslagargatan 2 innehåller Lydmarhuset och den på Hovlagargatan 4 det lilla huset som Jonas Åkerlund nu kontrollerar. Kort därefter 3-delades fastigheten och den äldre lilla byggnaden på Hovslagargatan 4 såldes 2006 till Fondex-gruppen och ytterligare några år senare såldes den vidare inom familjen till bolaget JÅ Sweden AB.

Den lilla fastigheten innehåller endast drygt 400 kvm bostäder och lokaler. Fastigheten bakom, med Lydmar/Grand Hotel som hyresgäst, ägs av Sparbössan. Bild: Fastighetsvärlden.
Fastigheten är registrerad med hälften lokalytor och hälften bostadsytor. Bild: Fastighetsvärlden.
Här ligger den aktuella fastigheten. Karta: Datscha.
Fastigheten (t.v) vars ägare överklagat tunnelbanebygget. Fastigheten till höger ägs av Lundbergs – som tidigare kämpade mot Nobel Center. Bild: Fastighetsvärlden.
Vasakronan sålde fastigheten 2005. Ett år senare hamnade den under Åkerlunds kontroll. Bild: Fastighetsvärlden.
Den planerade nya tunnelbanesträckningen när den blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Nacka (och med en gren till Hagsätra (där den tar över dagens gröna linje). Källa: Region Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Planerar ny satsning om hela 500.000 kvm vid Arlanda

Skördat framgångar i Göteborg. Vill nu kopiera konceptet i Stockholm. FV avslöjar planerna.

Ny vd för Pangea

Nyligen värvades Martin Schollin till det ledande rådgivningsbolaget. Nu kan FV berätta om fler nyheter.

Scandic checkar in i Klöverns nya

Hotellkedjan tar plats på nio nybyggda plan.

Hon blir ny transaktionschef vid Rikshem

Stannar delvis inom samma segment.

”En stabilare kapitalstruktur är långsiktigt avgörande”

Oscar Engelbert: ”Det återstår fortfarande mycket arbete, men steg för steg tar vi oss i rätt riktning”.

Slår till och köper Segeltorpsterminalen

Säljaren gör en god affär på det åttaåriga innehavet.

Fastighetsrådgivaren flyttar in i Urban Escape

Blir granne med Microsoft och Wework.

Choice hyr hela byggnaden

Utökar förhyrningen hos Atrium Ljungberg.

SSM:s nye vd om bolagets framtidsplan

Nytillträdde Mattias Lundgren kommenterar bolagets framtid – och helomvändning.

Bildextra: Nya Haga Norra ska få en känsla av Paris

Klaus Hansen Vikström berättar om planerna för den välkända fastigheten i Solna.

Stadens tuffa krav på Oscar – därefter hävs affären

”Annars hävs avtalet, då blir det inget förväv.” Enligt uppgift till FV är dock en finansieringspartner på gång.

Vasakronan köper från Skanska

De båda stora bolagen gör två affärer med varandra.

Han tar över Thon Property

Klart med vem som tar över efter Hallgeir Åndal.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019 – vinnaren korad

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

Stadsutveckling

Kollektiva satsningar – men vissa nobbar

KLP:s koncern-vd blir så irriterad att han slänger på luren. Andra tycker att det är självklart att bidra till samarbete vid stadsutveckling.

Tillbaka till förstasidan