Foto Jonas Åkerlund: Karin Törnblom/TT Montage: Fastighetsvärlden

Jonas Åkerlunds bolag överklagar – t-banan försenas

Järnvägsplanen som behövs för att kunna börja bygga tunnelbanan till Nacka har överklagats till regeringen. Det gör att byggstarten skjuts upp 6–18 månader. Fastighetsvärlden kan berätta att bakom överklagan finns ett fastighetsbolag med koppling till Jonas Åkerlund som äger en pytteliten fastighet på Blasieholmen.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschefen Region Stockholm Martin Hellgren.

Överklagan kommer från ägaren till fastigheten Sillhovet 4 på Hovslagargatan 4, på Blasieholmen, närmare bestämt Fastighets AB Hovslagaren. Det bolaget ägs av JÅ Sweden AB, ett bolag kopplat till musikvideoregissören Jonas Åkerlund som jobbat ihop med bland annat Madonna, Lady Gaga och Britney Spears.

Den överklagande parten vill se att bygget stoppas helt, alternativt att det vidtas större skyddsåtgärder på Blasieholmen, som planeras användas för att hantera bergsmassor under byggtiden. Det framgår av överklagan, som Fastighetsvärlden tagit del av.

Det tar 6–18 månader att få ett avgörande från regeringen. Överklagan berör mer än 100.000 potentiella resenärer i Nacka, Värmdö och på östra Södermalm.

Den aktuella fastigheten Sillhovet 4 är väldigt liten. Den har en tomtarea på 256 kvm. Den uthyrningsbara ytan är endast 424 kvm, fördelat på 201 kvm bostäder och 223 kvm lokaler. När Fastighetsvärlden besökte fastigheten var fönstrerna täckta inifrån och det fanns två kameror vid ingången.

Fastighetsägaren har tidigare i processen angett ”att den planerade tunneln kommer att gå rakt under bolagets fastighet Stockholm Sillhovet 4 varför det kan antas att påverkan från både grundvattenbortledning och vibrationer blir stor”.

Fastigheten ligger bredvid den tomt där det länge var tänkt att Nobel Center skulle byggas. Andra fastigheter i närområdet är Humlegården (mittemot) och Lundbergs. Bredvid ligger även Nationalmuseum.

Fastigheten Sillhovet 4 på Blasieholmenbyggdes som kokhus åt svenska flottan. Byggnaden är från 1832. Området bebyggdes efter en större brand 1822. Sillhovet 4 är blåmarkerad i stadsmuseets kulturhistoriska klassificering.

Jonas Åkerlund är även stor ägare i fastighetsbolaget Fondex som ägs av syskonen Åkerlund tillsammans. Jonas Åkerlund äger 20 procent i Fondex. Fondex äger tolv fastigheter i centrala Stockholm. Jonas Åkerlund äger även, enligt Fastighetsvärldens källor, ett antal fastigheter i Stockholmsområdet privat.

LÄS HUR EN PERSON NÄRA JONAS ÅKERLUND OCH HANS AFFÄRER KOMMENTERAR ÖVERKLAGAN HÄR >>

Fastigheten på Hovslagargatan 2–4 såldes av Vasakronan 2005 till Sparbössan (familjen Doglas) för 116 miljoner, läs mer här. Byggnaden på Hovslagargatan 2 innehåller Lydmarhuset och den på Hovlagargatan 4 det lilla huset som Jonas Åkerlund nu kontrollerar. Kort därefter 3-delades fastigheten och den äldre lilla byggnaden på Hovslagargatan 4 såldes 2006 till Fondex-gruppen och ytterligare några år senare såldes den vidare inom familjen till bolaget JÅ Sweden AB.

Den lilla fastigheten innehåller endast drygt 400 kvm bostäder och lokaler. Fastigheten bakom, med Lydmar/Grand Hotel som hyresgäst, ägs av Sparbössan. Bild: Fastighetsvärlden.
Fastigheten är registrerad med hälften lokalytor och hälften bostadsytor. Bild: Fastighetsvärlden.
Här ligger den aktuella fastigheten. Karta: Datscha.
Fastigheten (t.v) vars ägare överklagat tunnelbanebygget. Fastigheten till höger ägs av Lundbergs – som tidigare kämpade mot Nobel Center. Bild: Fastighetsvärlden.
Vasakronan sålde fastigheten 2005. Ett år senare hamnade den under Åkerlunds kontroll. Bild: Fastighetsvärlden.
Den planerade nya tunnelbanesträckningen när den blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Nacka (och med en gren till Hagsätra (där den tar över dagens gröna linje). Källa: Region Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Här är DLA Pipers nya adress

Ledande advokatfirma flyttar. Tecknat kontrakt för 3.700 kvm.

Arehult om SBB: ”En del av verkligheten”

Hemfosas vd Caroline Arehult berättar för FV om framtiden efter SBB:s överraskande bud på bolaget – som nu dessutom är i mål med köpet.

Tillbaka till förstasidan