NCC:s projekt Hangar 5 om 52.000 kvm LOA ska vara klart hösten 2021. Den stora Ica-butiken öppnar våren 2021. Illustration: BAU.

Bildextra: Nytt kontorsnav i västra Stockholm – flera planer

NCC drar loket när området vid Ulvsunda ska förvandlas från slitet industriområde till modern blandstad. Men en handfull fastighetsägare är redo att haka på.
– I västra Stockholm finns det nästan inga kontorslokaler. Vi tror väldigt mycket på området, säger Andreas Lindelöf, regionchef NCC, samtidigt som han ger FV en rundvandring i området.

Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden, Sjöstaden, Slakthusområdet… Alla är stora utvecklingsområden i attraktiva lägen nära Stockholms innerstad. Nu är det dags för nästa stora stadsomvandlingsprojekt: Ulvsunda och området runt Bromma flygplats.

Här ska det utvecklas drygt 3.000 bostäder och 150.000–200.000 kvm lokaler framöver. Arbetet går under namnet Brommastaden.

Fastighetsägarna i området har nu skapat ett byggherreforum och enats om en gemensam utvecklingsvision för området. I forumet ingår initialt NCC, CBRE GI, Swedavia samt kommunala S:t Erik Markutveckling. På sikt kan flera bolag tillkomma då till exempel Castellum och Svenska Hus (som nyligen gjorde ytterligare förvärv, läs mer här) äger flera fastigheter i området. Tanken är att medlemmarna där ska ses en gång i månaden.

Tillsammans vill parterna att området runt Bromma flygplats, Ulvsunda industriområde, Bromma Blocks, kvarteren kring Pripps gamla bryggerier, längs Bällstaån och delar av Riksby ska utvecklas till en levande och attraktiv stadsdel med en stark identitet, och där synergier ska skapas mellan områdena.

NCC har ledartröjan i området och är igång med att uppföra fyra byggnader mellan Bromma Blocks och Ulsundavägen, bredvid infarten till Bromma flygplats och precis invid en hållplats för den nya tvärbanan som håller på att byggas.

– Vi har inget emot att vara först ut i ett område. Det var vi även i Hagastaden där vi byggde de två första kontorshusen. Även vid Järva krog var vi först ut. Vi tror att västra Stockholm behöver ett kontorsområde. Det finns väldigt bra förutsättningar för att utveckla något riktigt bra här, säger Andreas Lindelöf, regionchef vid NCC och konstaterar att kontorsytorna i det andra kontorsområdet Alvik minskas till förmån för fler bostäder.

Bolagets investering vid Blomma Blocks är cirka 2 miljarder kronor och ska resultera i totalt 52.500 kvm LOA yta i form av kontor, handel och hotell.

– Det går väldigt bra. Ungefär 50 procent av ytorna är uthyrda nu när det återstår ett och ett halvt år till inflytt. Vi har ett stort intresse och kan erbjuda många olika typer av lokaler, allt från de som vill ha en egen kontorsbyggnad till de som vill ha riktigt stora ytor i samma våningsplan, säger Joakim Bürén, fastighetsutvecklare vid NCC och som håller i projektet.

Första aktör att flytta in är dock något snabbare. Redan om ett år, i mars 2021, är det tänkt att Ica ska öppna sin stora Maxi-butik – med några veckors marginal till påsk. Icas förhyrning är på totalt cirka 11.000 kvadratmeter.

Merparten av butiksytan finns i gatuplanet i den runda huskropp som riktar sig mot Bromma Blocks parkeringsplats – och som NCC döpt till Panorama. Det kommer även att finnas en förbutik ett våningsplan upp, alltså där hållplatsen för tvärbanan kommer att finnas. Spåret är alltså upphöjt efter att tidigare ha passerat ovanför Ulvsundaleden på en bro som är färdigbyggd. Brevid Icas förbutik på det andra våningsplanet kommer det även att bli ytterligare några butiker, alla mindre och med serviceinnehåll.

Så här blir NCC:s storsatsning med Ica som klar stor hyresgäst. Huvudingången till Ica Maxi sker från gatuplanet, men det finns även en ingång vid hållplatsen för tvärbanan, en våning upp. Illustration: BAU.

Handelsytorna i projektet är alltså avsevärt mindre än när Ica Fastigheter ägde och drev hela projektet. Då var tanken en galleria som skulle docka ihop med den utbyggnation av Bromma Blocks som fastighetsägaren där, CBRE GIP, tidigare planerade. FV har tidigare berättat att den handelssatsningen är lagd på is, läs mer här.

NCC:s projekt består av fyra huskroppar. Utöver Panorama (som förutom Ica Maxi även innehåller kontorslokaler), ingår även en huskropp med ett hotell (BIZ Apartments med 180 rum) och två kontorsbyggnader längs Ulvsundaleden, som NCC döpt North Wing respektive South Wing för att koppla till flygverksamheten i närheten. Hela NCC:s projekt går för övrigt under namnet Hangar 5.

Klara hyresgäster vid sidan av BIZ Apartments och Ica är även Sats och Brommas stadsdelsnämnd, läs mer här. Under projektet blir det ett garage med plats för 665 bilar.

Innergården mellan hotellbyggnaden och de båda kontorshusen North Ving och South Ving. Illustration: Walk the room.

Trafiksituationen vid Bromma Blocks har länge varit ansträngd. Nu byggs en ”fly over” som gör att det blir en separat bro från Ulvsundaleden in till handelsområdet och flygplatsen.

– Det är förstås en viktig satsning för området. Förhoppningen är förstås att trafiken kommer att flyta bättre i framtiden, säger Andreas Lindelöf.

Arbetet med bron är igång och där finns fastighetsbolag med som finansiärer. Ännu längre har arbetet med den nya grenen av tvärbanan kommit. Bron över Ulvsundaleden är klar och den är, lätt sluttande, på väg ner framför NCC:s projekt. Åt ena ska tågen gå till Alvik, åt andra mot Bromma flygplats, Kista och Helenelund. Till flygplatsen ska man kunna åka redan i december i år, medan det till ändhållplatsen kan ta till 2023.

– Dessutom är det endast en kort promenad till hållplatsen Norra Ulvsunda, varifrån man smidigt åker till Sundbyberg och Solna, säger Joakim Bürén.

Läs mer om planerna i närområdet här, bland annat om planen för den stora Pripps-fastigheten.

Joakim Bürén och Andreas Lindelöf vid det stora projektet Hangar 5 vid Bromma Blocks. Bild: Fastighetsvärlden
Så här ska hela NCC:s 2-miljardersprojekt Hangar 5 se ut när det står klart hösten 2021. I den runda delen blir det kontor och handel, i den mittersta hotell och i de två bakre, mot Ulsundaleden, blir det kontor. Till vänster syns den nya tvärbanan och till höger infarten till Bromma flygplats och Bromma Blocks. Längst till vänster syns en möjlig utbyggnation som CBRE GIP har möjlighet till. Illustration: BAU.
Tvärbanans hållplats precis utanför NCC:s projekt Hangaren 5. Här syns den övre ingången till Ica. Till vänster syns hotellbyggnaden. Illustration: NCC/BAU.
Innergården i kvarteret. Till vänster syns hotellet och till höger en av kontorsdelarna. Mellan husen syns spårvagnen/tvärbanan. Illustration: BAU.
Den ljusgula fastigheten visar NCC:s 2-miljardersprojekt Hangar 5. De gröna byggnaderna ägs av CBRE GIP. De rosa pilarna visar infarterna, varav två blir annorlunda jämfört med idag. Den ljusblå färgen visar tvärbanans sträckning och den mörkgula färgen markerar den fly over-väg som ska byggas in i området. Illustration CBRE GI (klicka på kartan för att se den större).
Flygbilden över området som kommer att marknadsföras som Brommastaden. Foto: Christian Lindskog (Nordic Concept)
Så här är det tänkt att tvärbanans hållplats vid Bromma flygplats ska se ut. Illustration SL

Fler Nyheter från förstasidan

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Värvar vd från konkurrent

Värvas från främsta konkurrenten.

Forum köper värderingsbolag

”Kulturellt är det här en perfekt matchningen”.

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Tillbaka till förstasidan