CBRE GIP:s planerade uppbyggnadsdel syns till vänster. Till höger den handelsdel som sedan en tid redan hamnat i papperskorgen.

Drar i bromsen för ny satsning vid Bromma Blocks

För snart två år sedan köpte CBRE GIP stora Bromma Blocks och planerade för att omedelbart bygga ut handelsplatsen med 40 procent. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att projektplanerna är förpassade till frysboxen.

(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2019)

I februari 2018 kunde Fastighetsvärlden avslöja att CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) köpt Bromma Blocks inklusive de utbyggnadsplaner som tidigare ägare arbetat fram. Förvärvet omfattade  56.700 kvm uthyrbar yta och en utbyggnadsplan om 23.000 kvm, varav 15.000 kvm handel i en galleriadel. Planen då var att dra i gång redan under 2018 och att den nya galleriadelen skulle stå klar 2019/2020.

Men ingenting har hänt, och inget av den ursprungliga planen är nära att förverkligas, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Det trots att man i samband med köpet hade tecknat några preliminära hyresavtal.

Det är därmed den andra satsningen på att tillföra stora handelsytor vid Bromma Blocks som stoppas. Tidigare planerade Ica Fastigheter för en stor satsning bredvid dagens galleria efter att köpt en outvecklad fastighet som bolaget jagat i ett decennium. Utöver en stor Ica-butik planerade bolaget även för en större galleriadel. Något år efter köpet ångrade sig Ica Fastigheter och sålde istället fastigheten till NCC som valt att bygga större mängder kontorslokaler istället för handelsytor, förutom den Ica-butik som byggs.

Planen var att Bromma Blocks, när båda fastighetsägarna genomfört sina projekt, skulle innehålla en uthyrbar handelsyta om drygt 100.000 kvm, alltså ungefär lika stort som Mall of Scandinavia men något större än Täby centrum. Nu är det sannolikt att den enda större skillnaden jämfört med i dag att det byggs en Icabutik.

Just nu byggs ett upphöjt spår och en station för tvärbanan mellan de båda tänkta projekten, ovanpå de tänka handelsytorna. Ursprungstanken var att besökarna skulle kunna gå mellan de båda nya galleriadelarna utan att märka att de gick mellan två fastigheter med olika ägare. Nu återstår inget av den visionen.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen: Siffror, allvar och skratt

Livlig batalj bröt ut mellan Anders Borg och Per Lindvall. Se flera bilder.

SBB säljer 25 procent av aktierna i Solon till Obos

”Stort fokus på att minska sin exponering i JV-bolag”.

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

OP säljer handel för 333 mkr

10 procent upp på inköpspriset.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Tillbaka till förstasidan