CBRE GIP:s planerade uppbyggnadsdel syns till vänster. Till höger den handelsdel som sedan en tid redan hamnat i papperskorgen.

Drar i bromsen för ny satsning vid Bromma Blocks

För snart två år sedan köpte CBRE GIP stora Bromma Blocks och planerade för att omedelbart bygga ut handelsplatsen med 40 procent. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att projektplanerna är förpassade till frysboxen.

Annons

(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2019)

I februari 2018 kunde Fastighetsvärlden avslöja att CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) köpt Bromma Blocks inklusive de utbyggnadsplaner som tidigare ägare arbetat fram. Förvärvet omfattade  56.700 kvm uthyrbar yta och en utbyggnadsplan om 23.000 kvm, varav 15.000 kvm handel i en galleriadel. Planen då var att dra i gång redan under 2018 och att den nya galleriadelen skulle stå klar 2019/2020.

Men ingenting har hänt, och inget av den ursprungliga planen är nära att förverkligas, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Det trots att man i samband med köpet hade tecknat några preliminära hyresavtal.

Det är därmed den andra satsningen på att tillföra stora handelsytor vid Bromma Blocks som stoppas. Tidigare planerade Ica Fastigheter för en stor satsning bredvid dagens galleria efter att köpt en outvecklad fastighet som bolaget jagat i ett decennium. Utöver en stor Ica-butik planerade bolaget även för en större galleriadel. Något år efter köpet ångrade sig Ica Fastigheter och sålde istället fastigheten till NCC som valt att bygga större mängder kontorslokaler istället för handelsytor, förutom den Ica-butik som byggs.

Planen var att Bromma Blocks, när båda fastighetsägarna genomfört sina projekt, skulle innehålla en uthyrbar handelsyta om drygt 100.000 kvm, alltså ungefär lika stort som Mall of Scandinavia men något större än Täby centrum. Nu är det sannolikt att den enda större skillnaden jämfört med i dag att det byggs en Icabutik.

Just nu byggs ett upphöjt spår och en station för tvärbanan mellan de båda tänkta projekten, ovanpå de tänka handelsytorna. Ursprungstanken var att besökarna skulle kunna gå mellan de båda nya galleriadelarna utan att märka att de gick mellan två fastigheter med olika ägare. Nu återstår inget av den visionen.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Tillbaka till förstasidan