CBRE GIP:s planerade uppbyggnadsdel syns till vänster. Till höger den handelsdel som sedan en tid redan hamnat i papperskorgen.

Drar i bromsen för ny satsning vid Bromma Blocks

För snart två år sedan köpte CBRE GIP stora Bromma Blocks och planerade för att omedelbart bygga ut handelsplatsen med 40 procent. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att projektplanerna är förpassade till frysboxen.

(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2019)

I februari 2018 kunde Fastighetsvärlden avslöja att CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) köpt Bromma Blocks inklusive de utbyggnadsplaner som tidigare ägare arbetat fram. Förvärvet omfattade  56.700 kvm uthyrbar yta och en utbyggnadsplan om 23.000 kvm, varav 15.000 kvm handel i en galleriadel. Planen då var att dra i gång redan under 2018 och att den nya galleriadelen skulle stå klar 2019/2020.

Men ingenting har hänt, och inget av den ursprungliga planen är nära att förverkligas, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Det trots att man i samband med köpet hade tecknat några preliminära hyresavtal.

Det är därmed den andra satsningen på att tillföra stora handelsytor vid Bromma Blocks som stoppas. Tidigare planerade Ica Fastigheter för en stor satsning bredvid dagens galleria efter att köpt en outvecklad fastighet som bolaget jagat i ett decennium. Utöver en stor Ica-butik planerade bolaget även för en större galleriadel. Något år efter köpet ångrade sig Ica Fastigheter och sålde istället fastigheten till NCC som valt att bygga större mängder kontorslokaler istället för handelsytor, förutom den Ica-butik som byggs.

Planen var att Bromma Blocks, när båda fastighetsägarna genomfört sina projekt, skulle innehålla en uthyrbar handelsyta om drygt 100.000 kvm, alltså ungefär lika stort som Mall of Scandinavia men något större än Täby centrum. Nu är det sannolikt att den enda större skillnaden jämfört med i dag att det byggs en Icabutik.

Just nu byggs ett upphöjt spår och en station för tvärbanan mellan de båda tänkta projekten, ovanpå de tänka handelsytorna. Ursprungstanken var att besökarna skulle kunna gå mellan de båda nya galleriadelarna utan att märka att de gick mellan två fastigheter med olika ägare. Nu återstår inget av den visionen.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Tillbaka till förstasidan