CBRE GIP:s planerade uppbyggnadsdel syns till vänster. Till höger den handelsdel som sedan en tid redan hamnat i papperskorgen.

Drar i bromsen för ny satsning vid Bromma Blocks

För snart två år sedan köpte CBRE GIP stora Bromma Blocks och planerade för att omedelbart bygga ut handelsplatsen med 40 procent. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att projektplanerna är förpassade till frysboxen.

(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2019)

I februari 2018 kunde Fastighetsvärlden avslöja att CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) köpt Bromma Blocks inklusive de utbyggnadsplaner som tidigare ägare arbetat fram. Förvärvet omfattade  56.700 kvm uthyrbar yta och en utbyggnadsplan om 23.000 kvm, varav 15.000 kvm handel i en galleriadel. Planen då var att dra i gång redan under 2018 och att den nya galleriadelen skulle stå klar 2019/2020.

Men ingenting har hänt, och inget av den ursprungliga planen är nära att förverkligas, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Det trots att man i samband med köpet hade tecknat några preliminära hyresavtal.

Det är därmed den andra satsningen på att tillföra stora handelsytor vid Bromma Blocks som stoppas. Tidigare planerade Ica Fastigheter för en stor satsning bredvid dagens galleria efter att köpt en outvecklad fastighet som bolaget jagat i ett decennium. Utöver en stor Ica-butik planerade bolaget även för en större galleriadel. Något år efter köpet ångrade sig Ica Fastigheter och sålde istället fastigheten till NCC som valt att bygga större mängder kontorslokaler istället för handelsytor, förutom den Ica-butik som byggs.

Planen var att Bromma Blocks, när båda fastighetsägarna genomfört sina projekt, skulle innehålla en uthyrbar handelsyta om drygt 100.000 kvm, alltså ungefär lika stort som Mall of Scandinavia men något större än Täby centrum. Nu är det sannolikt att den enda större skillnaden jämfört med i dag att det byggs en Icabutik.

Just nu byggs ett upphöjt spår och en station för tvärbanan mellan de båda tänkta projekten, ovanpå de tänka handelsytorna. Ursprungstanken var att besökarna skulle kunna gå mellan de båda nya galleriadelarna utan att märka att de gick mellan två fastigheter med olika ägare. Nu återstår inget av den visionen.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan