Klassiska Flustret mitt i Uppsala ska utvecklas. Illustrationer: Marge

Bilder: Smider planer på nytt hotell mitt i Uppsala

Uppsala kan vara på väg att få en ny destination – efter diskussioner i snart ett decennium. Fastighetsägaren till den välkända restaurangen och nattklubben Flustret i centrala Uppsala har tagit fram en plan för att utveckla den aktuella fastigheten och två angränsande som förvärvades för två år sedan. Projektet går ut på att skapa ett hotell med 208 rum, flera restauranger och barer, stora mötes- och eventfaciliteter samt ett större spa. Plus hela tre takterrasser. Projektnamnet är The Gardener.

Annordia har fått i uppdrag att hitta lämplig hotelloperatör.

Läget är attraktivt, vid Svandammen, nära Fyrisån och invid stadsträdgården Uppsala.

Fastighetsägaren Epic Development, arkitektfirman Marge, Stylt, Karavan landskapsarkitekter, Archus och Annordia har arbetat fram ett koncept där visionen är att platsen ska förbli den mötesplats som den varit sedan länge.

Projektet The Gardener innehåller 17.700 kvm lokalyta och berör fastigheterna Fjärdingen 36:1, 34:1 och 34:2.

Den nya destinationen ska enligt konceptet bestå av tre byggnader, Flustret, ett spa (tidigare Svettis-byggnaden) och en ny byggnad för hotell. Dagens Flustret-byggnad ska enligt planen utvecklas med ett fokus på mat, möten och event. De tre byggnaderna i projektet kommer att vara sammanlänkade, när det gäller Flustret via en tänkt tunnel under mark.

Planen är att det nya destinationshotellet ska stå klart 2027.

Den nya Flustretbyggnaden ska innehålla 5000 kvm, med bland annat restaurang, bar, mötesrum, kök och lobby. Huvudrestaurangen ska enligt konceptet ha plats för 400 sittande gäster och en annan sal med plats för 100. I den byggnaden planeras även för fyra barer, varav tre barer på våning ett och en på våning tre. På det andra våningsplanet planeras för mötesverksamhet, bland annat en större sal för upp till 900 personer i biosittning.

Hotellet planeras bli 10.400 kvm stort fördelat över nio våningsplan, varav åtta ovan mark. Här planeras det för 208 rum, varav tre fjärdedelar normala dubbelrum. I ritningarna finns även två takterrasser, en stor på våning fem öppen för allmänheten och en något mindre ahögre upp enbart för hotellgäster.

När det gäller The Gardener Spa så är den drygt 2300 kvm enligt visionen. Här finns spa, yoga studio, pool, gym och relax samt ett kafé.

Epic Development AB köpte Fjärdingen 34:1 (Svettis) och Fjärdingen 34:2 (Svandammshallarna) hösten 2021 från Sh Fastighetsutveckling (som köpte Svettisbyggnaden 2010 från Akademiska Hus) och Midroc Properties. Säljarna hade då sedan ett tag arbetat med att skapa förutsättningar för bland annat hotell. Epic Development ägde då sedan tidigare den klassiska byggnaden med Flustret – som hade en mycket tung tid under pandemin. En arkitekttävling där Uppsala kommunen medverkade ägde rum redan 2012–13.

– Jag ser stora möjligheter för Uppsala som stad i utvecklingen av det aktuella området. Hotellet kommer att bli en naturlig mötesplats för Uppsalabor, besökare och turister, sa Magnus Björkegren, styrelseledamot i Epic Development och Flustrets huvudägare i samband med transaktionen.

Flustret etablerades 1842 och var ursprungligen ett smeknamn eftersom studenterna ansåg att folk samlades vid platsen likt bin på ett fluster. Fustret har under åren utvecklats, med ytterligare en våning, tillbyggda torn, verandor, matsal med några decenniers mellanrum. 1984 brandskadades delar av Flustret åtta år efter att en ny ägare tog vid. 2006–2011 renoverades nattklubben.

En av de planerade takterrasserna. Illustrationer: Marge
Totalt är det tre byggnader som ska utvecklas.
Flustret – vy från parken.
Området som berörs.

Fler Nyheter från förstasidan

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Tillbaka till förstasidan