Bild: TMRW/Serneke.

Balder och Serneke säljer byggrätter i Karlastaden till Framtiden

Balder och Doxas portföljbolag Serneke säljer 151.000 kvm byggrätter i Karlastaden till Göteborgs allmännyttiga Framtiden. Köpeskillingen uppgår till cirka 1 miljard kronor, baserat på ett fastighetsvärde om cirka 1,25 miljarder kronor. Snittpriset per BTA är 8.200 kronor, vilket är lägre än fastigheternas bokförda värde, uppger Framtiden. I det kommunala bolagets köp ingår bland annat en 43- och en 36-våningsbyggnad. Genom affärsupplägget agerar det kommunala bolaget nästan som en bank åt Balder/Doxa.

Annons

Svefa och Mannheimer Swartling har bistått Framtidenkoncernen i den stora affären.

– Genom ett aktivt arbete har vi kunnat nyttja ett tillfälle på marknaden och förvärva byggrätter till ett pris som vi bedömer är konkurrenskraftigt, säger Terje Johansson, vd Framtidenkoncernen.

Affären består dels av två kvarter som överlåts till 100 procent, dels av fyra kvarter som överlåts till 74 procent med Serneke och Balder som fortsatta delägare till 26 procent. Köpeskillingen uppgår till cirka 1 miljard kronor och inkluderar även en ensidig option för Serneke och Balder att återköpa byggrätterna i de fyra delägda kvarteren senast september 2027.

– Vi ser väldigt positivt på att få in en stark aktör från allmännyttan i projektet som kommer att tillföra stora värden i framväxandet av stadsdelen, säger Erik Selin, vd på Balder.

– Genom affären frigör Serneke betydande kapital och Karlastaden får i AB Framtiden ytterligare en stark part som kommer att verka för områdets utveckling. Affären är en viktig milstolpe och ett kvitto på stadsdelens attraktivitet, samt Sernekes förmåga att driva stadsutvecklingsprojekt, säger Victor Persson, vd på Doxa.

Totalt består Karlastaden av cirka 325.000 kvadratmeter fördelat på åtta kvarter ovan mark samt Karlastadens garage- och mediaanläggning. De aktuella byggrätterna innefattar dels cirka 36.000 kvadratmeter i kvarteren Lynx och Virgo som Framtidenkoncernen förvärvar till 100 procent, dels cirka 115.000 kvadratmeter i kvarteren Callisto, Cassiopeja (43 våningar!), Aries och Auriga som AB Framtiden förvärvar till 74 procent.

Serneke och Balder äger efter affären 13 procent vardera av kvarteren Callisto, Aries och Auriga. Sernekes ägarandel av kvarteret Cassiopeja uppgår efter affären till 26 procent.

Köpeskillingen erläggs vid fyra tillfällen, cirka 780 miljoner kronor vid tillträdet, cirka 70 miljoner kronor vid genomförd fastighetsbildning, cirka 135 miljoner kronor när Serneke färdigställt garaget under kvarter 2, 3 och 4 samt cirka 40 miljoner kronor när planenlig sanering är genomförd under kvarter 5, 6 och 7. Affären är även villkorad med ett antal tillträdesvillkor, vilka ska vara uppfyllda senast september 2024.

– Framtiden är ett allmännyttigt bolag och det är viktigt för oss att förvärva byggrätter till marknadsmässigt fördelaktiga priser. Genom denna affär tar vi ansvar och agerar aktivt och medvetet på fastighetsmarknaden i syfte att bidra till att det kan byggas nya bostäder samt till en attraktiv bostadsmarknad i Göteborg, säger Terje Johansson, vd på AB Framtiden.

När de första bostäderna kan stå klara är i dagsläget oklart, det bestäms till stor del av marknadsläget. Det är dock tänkbart att redan under 2024 påbörja projektering och grundläggning inför kommande byggnationer.

Kommunala Framtiden blir alltså storägare i projektet Cassiopeja som är tänkt att bli 43 våningar högt – att jämföra med Karlatornet 73 våningar. Cassiopeja är ritat för att bli 145 meter högt. Det är en meter höger än Skanskas kontorshus Citygate som för tillfället är Göteborgs näst högsta byggnad.

Kvarter Auriga ska enligt planerna bli 36 våningar högt.

Om säljarna inte nyttjar sin återköpsrätt senast 2027 är det Framtidens intention att sälja kvarteren vidare till en annan extern aktör på marknaden. Genom upplägget agerar det kommunala bolaget nästan som en bank åt Balder/Doxa.

– Vår bild är att vi har förvärvat byggrätterna till ett bra pris, en bra bit under bokfört värde. Det är jag väldigt trygg med, säger äger Terje Johansson, vd på AB Framtiden till G-P.

Karlastaden och de planerade byggnaderna.

Sernekes plan för Karlastaden:

Karlastaden består av totalt åtta kvarter, inklusive Karlatornet, Nordens högsta hus. Stadsdelen omfattar totalt cirka 2.000 bostäder, handel, kontor och samhällsservice som skola, vård och omsorg.

  • Karlatornet: 246 meter med 611 bostäder på våning 5–74. Allmän utsiktsplats och skybar på våning 69. Hotell och kontor i anslutande byggnader.
  • Kvarter Callisto: Kontorsfastighet på 7 våningar. Butiker och restauranger i bottenplan.
  • Kvarter Lynx: Bostadshus på 17 våningar med verksamhet i bottenplan. Kvarteret är helägt av AB Framtiden, kan ej återköpas.
  • Kvarter Virgo: Bostadshus på 27 våningar med verksamhet i bottenplan. Kvarteret är helägt av AB Framtiden, kan ej återköpas.
  • Kvarter Cassiopeja: Tornhus på 43 våningar. Bostäder och eventuella kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan.
  • Kvarter Aries: Fastighet på totalt 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan.
  • Kvarter Auriga: Tornhus på 36 våningar med 30 våningar bostäder. På de nedre våningarna planeras för förskola, kontorslokaler, kulturcentrum och butiker och restauranger i bottenplan.
  • Kvarter Capella: Blandkvarter med som högst 17 våningar. Bostäder samt gymnasieskola, Folkuniversitetet, Balettakademin, äldreboende, vårdcentral, gym och restaurang. Kvarteret består av två byggnader som är helägda av Hemsö respektive Tosito.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan