AMF överväger att sälja tre citygallerior

Fastighetsvärlden kan berätta att AMF Fastigheter överväger ytterligare storförsäljningar i centrala Stockholm. Bolaget har sedan någon vecka via smala försäljningsprocesser, sonderat intresset för att sälja de tre citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian.

Enligt uppgift till FV är det JLL som har försäljningsuppdraget.

AMF Fastigheter förvärvades de tre citygalleriorna i ett paket i slutet av 2011 för 3,0–4,0 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning då, från RBS som några år tidigare tagit över dessa från Boulbee som i sin tur köpte dessa från Stockholm stad 2007.

Det handlar om tre populära innerstadsgallerior. Fältöversten ligger vid Karlaplan på Östermalm och innehåller 18.000 kvm uthyrbar area. Ringen ligger vid Skanstull på Södermalm och har 17.000 kvm lokaler och Västermalmsgallerian finns vid Fridhemsplan på Kungsholmen och erbjuder uthyrningsbara ytor om 10.000 kvm.

 

De tre handelsplatserna har totalt 170 butiker, kaféer och restauranger, enligt AMF Fastigheter.

– Det finns i nuläget inget beslut om att sälja malmgalleriorna, vare sig tillsammans eller var för sig. För närvarande sonderar vi marknaden och utvärderar möjligheten för att se om rätt köpare finns. Vi vet att många är påverkade av en orolig och avvaktande marknad. För oss som är obelånade jobbar vi för att skapa värde långsiktigt, vi är inte nödgade att sälja. Detta är en del av en mer långsiktig strategi, säger Fredrik Ronvall, fastighetsinvesteringschef på AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är strategin i första hand att sälja de tre galleriona som enskilda objekt i olika affärer. I dagens ekonomiska klimat anses det för svårt att hitta en och samma köpare till samtliga tre.

AMF Fastigheter har gjort större investeringar i främst Ringen och Fältöversten.

AMF Fastigheter sålde i maj 2023 en tredjdedel av innehavet, till ett jv-bolag, i stora Gallerian i city till AP7 för 7,4 miljarder kronor. AP7 har där en option att öka till 49 procent inom 18 månader efter köpet. Inom segmentet äger AMF Fastigheter även fastigheten med Mood Stockholm.

– Våra investeringar och vårt åtagande i staden är långsiktiga. Allt vi gör syftar till att skapa långsiktig avkastning till AMF:s fyra miljoner pensionssparare genom att aktivt förvalta och utveckla fastigheter samt undersöka möjligheten till nya förvärv, avyttringar och investeringar. Detta arbete gör vi kontinuerligt. Det är mot den bakgrunden som vi återkommande för dialog med externa rådgivare, som JLL i detta fall, fortsätter Fredrik Ronvall.

AMF Fastigheter har stora delar av sitt bestånd i Mood-kvarteret (där man nu investerar i fd EY-huset) och har även ett stort bestånd i Marievik där man har stora stadsutvecklingsplaner.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Tillbaka till förstasidan