AMF Fastigheter satsar på att lyfta Fältöversten

För 5 år sedan köpte AMF Fastigheter citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian för 4 miljarder. Boultbee hade kört anläggningarna mot botten. Därefter har AMF Fastigheter gjort flera satsningar – och nu presenterar bolaget ytterligare några.

Våren 2012 tillträdde AMF Fastigheter de tre innerstadsgalleriorna Fältöversten, Ringen centrum och Västermalmsgallerian i Stockholm. Fastighetsvärlden bedömde köpeskillingen till nästan 4 miljarder kronor och det var Centeni (ägt av Royal Bank of Scotland) som sålde efter att tagit över från de ekonomiskt pressade bröderna Boultbee och Lehman Brothers.

När AMF Fastigheter tog över fanns ett utbrett missnöjde hos både hyresgäster och kunder. Nu, fem år senare, ser situationen annorlunda ut. Omsättningen har ökat med 19 procent och antalet besökare med 2 miljoner sett över helåret.

– Vi inledde med att göra investeringar i det tekniska underhållet som var eftersatt samt att analysera hur vi bäst möter målgrupperna, så att handelsplatserna blir nav i sina respektive stadsdelar Vi har differentierat anläggningarna och idag är de naturliga mötesplatser i sina respektive områden, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter till Fastighetsvärlden.

AMF Fastigheter hade sedan tidigare kunskaper inom retail från ägandet av Gallerian i city och ungefär samtidigt som köpet av de tre galleriorna så öppnade bolagets satsning Mood i city. En av målsättningarna vid köpet var att utveckla de tre anläggningarna till naturliga mötesplatser och AMF Fastigheter har bland annat lyft mat- och kaféinlaget. Totalt har ett 20-tal nya restauranger- och kaféer lanserats på de tre 
handelsplatserna

– Alla tre har en mycket hög omsättning per kvadratmeter, högre än de mest välkända köpcentrumen utanför Stockholm.

Vid Ringen, vid Skanstull på Södermalm, har bolaget bland annat investerat i matsatsningen Teatern Teatern där nio olika kök och ett patisserie håller till.

– Det har gått över vår förväntan och omsättningen har lyft i hela anläggningen. Nu ska vi ta nästa steg och ta in konst och musik så att det blir en än bättre mötesplats, säger Hederos.

I Fältöversten, som ligger vid Karlaplan på Östermalm, har satsningen på Slagtis (Slagteriaktiebolaget 1874) blivit lyckad, alltså dagligvarubutiken Sabis satsning på deli och restaurang ute vid galleriagången. Det är vid Fältöversten som stora förändringar kan väntas framöver.

– Vi vill öppna upp för lokaler längs Erik Dahlbergsallén och Valhallavägen. Där är fasaderna idag väldigt stängda och vår ambition är att öppna upp för bland annat fler restauranger och kaféer för att öka folklivet där, säger Mats Hederos till Fastighetsvärlden.

Alla tre ”malmgallerior” som AMF Fastigheter äger har var för sig upptagningsområden i nivå med tätorterna för några av landets större städer. De tre anläggningarna summerar 43.000 kvm uthyrbar handelsyta. Fastighetsvärlden bedömer att värdet på de tre fastigheterna idag är cirka 5 miljarder kronor.

Fältöversten: 18.000 kvm handelsyta. Omsättning: 70 000 kr/kvm/år.

Ringen: 16.000 kvm handelsyta. Omsättning: 69 000 kr/kvm/år

Västermalmsgallerian: 9 000 kvm handelsyta. Omsättning: 60 000 kr/kvm/år

Både Fältöversten och Västermalmsgallerian har snabbt fått utökade upptagningsområden med framväxten av Norra Djurgårdsstaden respektive Västra Kungsholmen. Ringen kan få ytterligare ett lyft när Slakthusområdet utvecklas men där finns annan nära konkurrens i form av Globen Shopping samt de nya handelslokaler som planeras.

– Västermalmsgallerian får även att större flöde när den nya tunnelbanelinjen från Fridhemsplan till Älvsjö står klar. Alla tre anläggningarna har tunnelbaneförbindelse, vilket var viktigt för oss när vi köpte malmgalleriorna, säger Mats Hederos.

Fastighetsbeståndet vid AMF Fastigheter värderas till drygt 55 miljarder kronor, varav en femtedel avser retail.

Fastighetsvärlden Idag 2017-04-05

Fältöversten. Visionsskiss på hur det framöver kan komma att se ut längs med Erik Dahlbergsallén. AMF Fastigheter vill öppna upp fasaden och skapa mer folkliv längs gatan.
Sabos har fortsatt att expandera med nya koncept.
Ringen. Skanstulls nya matscen Teatern invigdes i december 2015.
K-märkt patisserie och bageri 2 i Ringen.
Västermalmsgallerian ligger vid Fridhemsplan och med två tunnelbanelinjer under – som om ett antal år blir tre.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

Tillbaka till förstasidan