AL miljardköper från Areim – upp hela 75 procent på 2,5 år

Atrium Ljungberg köper kontorsfastigheten Eken 6, mer känd som Chokladfabriken, i Sundbyberg från Areim. Fastigheten omfattar 28.500 kvm och förvärvas för 1.059 miljoner kronor.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Köpeskillingen kan jämföras med cirka 600 miljoner kronor som var priset när Areim förvärvade fastigheten i januari 2014 från Skanska (läs mer om den affären här). Alltså en värdeuppgång på cirka hela 75 procent på 2,5 år. Vakansgraden då var 35 procent. Nu har Areim pressat ner den till 6,5 procent och hyresnivåerna är generellt högre efter att lokaler uppgraderats (läs en analys av den tidigare affären här). Alltså en kanoninvestering av Areim.

Förvärvet är Atrium Ljungbergs första i Sundbyberg, en kommun under stark utveckling där antalet invånare kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

Eken 6 är en modern och flexibel kontorsfastighet med industrihistoriska kvalitéer från dess ursprung som Marabous chokladfabrik. Fastigheten är belägen i centrala Sundbyberg invid Bällstaån. Den omfattar 28.500 kvadratmeter uthyrningsbar area varav 25.500 kvadratmeter utgör kontor. Hyresvärdet uppgår till 68 miljoner kronor.

Eken 6 består av tre byggnader. Utöver huvudbyggnaden finns det gamla pannhuset i tegel samt ett fristående garage med 685 parkeringsplatser.

Fastigheten har idag totalt 20 hyresgäster varav de största är ST1 Energy AB, Aditro Shared Services, Arbetslöshetskassan Alfa, Kronofogdemyndigheten, Friskis & Svettis och Opus Capita. Den vägda återstående hyrestiden är cirka fyra år. Uthyrningsgraden är 93,5 procent.

– Det här är en fastighet med effektiva lokaler, hög uthyrningsgrad och en bra hyresgästmix. Läget är attraktivt med goda kollektiva kommunikationer och service inom några minuters promenadavstånd. Den har potential för god hyrestillväxt och totalavkastning, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

Centrala Sundbyberg kommer att genomgå en omfattande utveckling de närmaste åren i och med överdäckningen av spårområdet som i dag delar centrum i två delar. 40.000 kvadratmeter mark kommer att tillskapas och utvecklas till parker, bostäder och kontor. Projektet planeras starta 2019 och stå klart 2025. Det sker även stora utvecklingsprojekt i andra delar av Sundbyberg och befolkningsprognoserna pekar på att Sundbybergs invånare kommer att öka från dagens 46.000 till 70.000 år 2030.

– Solna/Sundbyberg är en intressant marknad där de framtida utvecklingsprojekten ger oss möjlighet att fortsätta växa. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners, kommenterar Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg.

Therese Rattik, VD på Areim:

– Ett aktivt uthyrnings- och utvecklingsarbete har resulterat i en stabiliserad fastighet med låga vakanser och starkt kassaflöde. I enlighet med vår strategi väljer vi därmed att avyttra fastigheten. Sundbyberg är en spännande delmarknad med väldigt goda framtidsutsikter, så jag hoppas att vi snart kommer att kunna göra nya investeringar där.

Läs Fastighetsvärldens långa personporträtt på Therese Rattik här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-08

Eken 6.
Den aktuella fastigheten Eken 6 inringad. Till höger syns ”Maraboukontoret” (ägt av Wäsö Fastigheter, läs mer här) och Marabouparken. Till vänster finns Skandia Fastigheters bestånd där det finns mycket stora projektmöjligheter. Ovan till höger (blå byggnad på andra sidan Bällstaån) finns Niams projektfastighet där bolaget finns bygga på ett ental våningar för bostäder.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan