AL miljardköper från Areim – upp hela 75 procent på 2,5 år

Annons

Atrium Ljungberg köper kontorsfastigheten Eken 6, mer känd som Chokladfabriken, i Sundbyberg från Areim. Fastigheten omfattar 28.500 kvm och förvärvas för 1.059 miljoner kronor.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Köpeskillingen kan jämföras med cirka 600 miljoner kronor som var priset när Areim förvärvade fastigheten i januari 2014 från Skanska (läs mer om den affären här). Alltså en värdeuppgång på cirka hela 75 procent på 2,5 år. Vakansgraden då var 35 procent. Nu har Areim pressat ner den till 6,5 procent och hyresnivåerna är generellt högre efter att lokaler uppgraderats (läs en analys av den tidigare affären här). Alltså en kanoninvestering av Areim.

Förvärvet är Atrium Ljungbergs första i Sundbyberg, en kommun under stark utveckling där antalet invånare kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

Eken 6 är en modern och flexibel kontorsfastighet med industrihistoriska kvalitéer från dess ursprung som Marabous chokladfabrik. Fastigheten är belägen i centrala Sundbyberg invid Bällstaån. Den omfattar 28.500 kvadratmeter uthyrningsbar area varav 25.500 kvadratmeter utgör kontor. Hyresvärdet uppgår till 68 miljoner kronor.

Eken 6 består av tre byggnader. Utöver huvudbyggnaden finns det gamla pannhuset i tegel samt ett fristående garage med 685 parkeringsplatser.

Fastigheten har idag totalt 20 hyresgäster varav de största är ST1 Energy AB, Aditro Shared Services, Arbetslöshetskassan Alfa, Kronofogdemyndigheten, Friskis & Svettis och Opus Capita. Den vägda återstående hyrestiden är cirka fyra år. Uthyrningsgraden är 93,5 procent.

– Det här är en fastighet med effektiva lokaler, hög uthyrningsgrad och en bra hyresgästmix. Läget är attraktivt med goda kollektiva kommunikationer och service inom några minuters promenadavstånd. Den har potential för god hyrestillväxt och totalavkastning, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

Centrala Sundbyberg kommer att genomgå en omfattande utveckling de närmaste åren i och med överdäckningen av spårområdet som i dag delar centrum i två delar. 40.000 kvadratmeter mark kommer att tillskapas och utvecklas till parker, bostäder och kontor. Projektet planeras starta 2019 och stå klart 2025. Det sker även stora utvecklingsprojekt i andra delar av Sundbyberg och befolkningsprognoserna pekar på att Sundbybergs invånare kommer att öka från dagens 46.000 till 70.000 år 2030.

– Solna/Sundbyberg är en intressant marknad där de framtida utvecklingsprojekten ger oss möjlighet att fortsätta växa. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners, kommenterar Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg.

Therese Rattik, VD på Areim:

– Ett aktivt uthyrnings- och utvecklingsarbete har resulterat i en stabiliserad fastighet med låga vakanser och starkt kassaflöde. I enlighet med vår strategi väljer vi därmed att avyttra fastigheten. Sundbyberg är en spännande delmarknad med väldigt goda framtidsutsikter, så jag hoppas att vi snart kommer att kunna göra nya investeringar där.

Läs Fastighetsvärldens långa personporträtt på Therese Rattik här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-08

Eken 6.
Den aktuella fastigheten Eken 6 inringad. Till höger syns ”Maraboukontoret” (ägt av Wäsö Fastigheter, läs mer här) och Marabouparken. Till vänster finns Skandia Fastigheters bestånd där det finns mycket stora projektmöjligheter. Ovan till höger (blå byggnad på andra sidan Bällstaån) finns Niams projektfastighet där bolaget finns bygga på ett ental våningar för bostäder.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan