al-Amoudi frihetsberövad i ett år

Uppgifter gör gällande att Mohammed al-Amoudi vägrar att betala den lösensumma som kungariket Saudiarabien hävdar att han ska betala, eftersom han upplever att han inte gjort något fel. al-Amoudi uppges dock må bra. Han får ha telefonkontakt med sin familj men inte direkt med företagsledare, enligt uppgift till FV.

Idag är det ett år sedan Fastighetsvärlden berättade att Mohammed al-Amoudi, ägare till bland annat Midroc, frihetsberövats i Saudiarabien. Läget är sedan dess oförändrat. Många andra av de övriga som tillfångatogs vid samma tillfälle släpptes kort därefter eller vid senare tillfälle efter att ha köpt sig fria.

Enligt uppgift till FV har inga formella anklagelser riktats mot al-Amoudi.

– Nej, inte heller vad vi känner till, säger Niclas Brantingson, presschef vid Preem som är en av Mohammed al-Amoudi större investeringar, till Fastighetsvärlden.

Kontakt med familjen

Han vet inte var al-Amoudi hålls fången, men enligt obekräftade uppgifter hålls han i ett palats någonstans. Brantingson uppger att Mohammed al-Amoudi under omständigheterna mår bra och att han får ha en viss kontakt med anhöriga.

– Han har telefonkontakt med sin familj och det är via familjen som alla andra kontakter hanteras.

Någon direktkontakt med företagsledare inom sitt imperium får dock Mohammed al-Amoudi inte ha.

Brantingson konstaterar dock att verksamheterna rullar på ungefär som vanligt.

– Det handlar ofta om självständiga bolag där ledningsgrupperna tar de beslut som är bäst för respektive bolag och ofta sammanfaller det ju med vad som är bäst för ägaren, säger Niclas Brantingson.

Kontrollerar 8 miljarder dollar

Mångmiljardären Mohammed al-Amoudi, som enligt Forbes hade en förmögenhet på 8,1 miljarder dollar 2017, äger verksamheter i främst Etiopien (där hans mamma kommer ifrån), Saudiarabien (där hans pappa kommer ifrån) och Sverige.

Det var i början av november i fjol som Mohammed al-Amoudi tillsammans med 380 andra förmögna och inflytelserika personer från regionen (bland annat många prinsar och ministrar) var inbjudna till lyxhotellet Ritz-Carlton i Riyadh i Saudiarabien.

Besök blev en mardröm

De hade bjudits in till ett möte med Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman.

Men det slutade med en mardröm för besökarna. De ifråntogs sina mobiltelefoner, och de lyxiga hotellrummen förvandlades till häktesceller. Tungt beväpna vakter patrullerade inne på hotellet och runtomkring.

De frihetsberövade var nästan alla miljardärer. De anklagades för korruption och skatteflykt. De sades ha roffat åt sig stora summor pengar med olagliga metoder och kronprinsen konstaterade att de frihetsberövade skulle betala pengar till staten för att släppas fria.

Flera gjorde den dyra ”utcheckningen” och sattes därmed på fri fot. Efter några månader uppgavs det att Saudiarabiens regim ha fått in nästan 900 miljarder kronor från hotellbesökarna.

Efter tre månader öppnade hotellet för sin vanliga verksamhet och de frihetsberövade flyttades till okänd adress, enligt obekräftade uppgifter till olika palats.

Press på kronprinsen att agera

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att etioptisk press uppgett att en utebliven jordbruksinvestering i Etiopien skulle kunna ligga bakom den saudiska regimens agerande. Ett av Mohammed al-Amoudis bolag ska, enligt obekräftade uppgifter, ha fått stora summor från Saudiarabien för att i Etiopien odla grödor för att sedan sälja dessa till Saudiarabien. Någon sådan utveckling ska dock inte ha ägt rum. I början av november uppgav lokal press dessutom att den etiopiska staden tagit tillbaka mark från flera stora markägare, bland annat al-Amoudi.

För några dagar sedan släpptes ytterligare en höjdare som varit frihetsberövad i ett år. Det var brodern till en av landets och världens rikaste. Det är oklart om det fanns pengar med i den frigivningen. Även den superrike brodern frihetsberövades, men köpte sig fri kort därefter.

Enligt pressuppgifter finns det nu endast ett fåtal mycket välkända och förmögna personer kvar som är frihetsberövade. Personer med kännedom om kungafamiljen och Saudiarabien uppger att regimen nu är under press på att frisläppa alla för att få lite positiv kritik. Det efter att landet efter mordet på journalisten på konsulatet i Istanbul hamnat i sin värsta internationella och diplomatiska kris sedan terrorattacken i USA 2001 där 15 av 19 kapare visade sig vara från Saudiarabien.

Dessutom har det framkommit intern kritik inom kungafamiljen mot kronprinsen, som är den som mer eller mindre styr landet. Kronprinsen uppges nu tvingas att ta ett flertal ”korrekta beslut” för att sitta trygg i sin position.

Sålt tre fastigheter i Stockholm

Mohammed al-Amoudis Midroc äger numera endast två fastigheter i Stockholms innerstad (klenoden Tändstickspalatset såldes nyligen) och bolaget har under de senaste åren varit en framgångsrik projektutvecklare i Malmö och Lund samt laddar för projekt även i Helsingborg och Uppsala.

Fastigheterna i Stockholm som bolaget äger Landbyska Verket 8-9 som ligger på Birger Jarlsgatan vid Humlegården. Under de senaste åren har Midroc för övrigt sålt ytterligare två centralt belägna fastigheter i Stockholm, en till Axfast och en till Sparbössan.

Fastigheterna runt Stureplan köpte Mohammed al-Amoudi från konsultbolaget VBB-Viak (numera Sweco). De flesta investeringarna ägde rum 1993–1995, i spåren av den svenska fastighetskraschen. Al-Amoudi var då en av få som hade pengar för att satsa offensivt. Tändstickspalatset förvärvades år 2000 från Telia. Den totala investeringen var, enligt Fastighetsvärldens bedömning, cirkla 1 miljard kronor.

I Malmö och Lund äger Midroc WTC-byggnaderna. Bolaget driver kontorsprojekt i Helsingborg samt både kontors- och bostadsprojekt i Hyllie i Malmö. Man planerar även för bostäder i Uppsala.

Var tidigare stor ägare i Peab

Mohammed al-Amoudi har även haft större ägarintressen i noterade fastighetsbolag. När Brinova noterades 2003 var al-Amoudi näst största ägare efter bröderna Paulsson. Han var även stor ägare i Peab under en längre tid. 2005 sålde al-Amoudi bygg- och anläggningsverksamheten inom Midroc Konstruktion till Peab. al-Amoudi behöll dock fastighetsinnehavet.

Al-Amoudi är medieskygg och har gett få intervjuer. I sameband med att han träffade den svenske kungen i Lysekil, vid Preemraffs anläggning, sade Al-Amoudi kortfattat till de närvarande journalisterna:

”Det är en stor ära att hans majestät ville komma hit och titta på vårt raffinaderi. Jag har alltid gillat Sverige, det är som mitt andra hemland”.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan