Affär för 676 miljoner – Zlatan drabbas negativt

För att Årsta ska kunna fortsätta utvecklas ska två stora fastigheter rivas. Den ena innehåller Zlatan Ibrahimovics enda padelhall i Stockholmsområdet.

Utvecklingen av fastigheterna Postgården 2 och 4 i Årsta, i södra Stockholm, kommer allt närmare sin omvandling från lager- och industriområde till bostadsområde. I en internaffär inom Stockholm stad överlåter nu S:t Erik Markutveckling de båda tomträtterna till Exploateringskontoret för 676 miljoner kronor. Fastigheterna utgör Årstafältsprojektets sjunde utbyggnadsetapp.

Köpeskillingen är för övrigt 111 miljoner kronor lägre, motsvarande 20 procent högre, än när det kommunala bolaget köpte de båda fastigheterna 2015 från familjen Martin Oldmark (delägare till Martin & Servera). Prisskillnaden motiverar Exploateringskontoret bland annat med att marknaden för industrifastigheter varit väldigt stark. FV har för övrigt sett många exempel på betydligt högre uppgångar än så, på kortare tid.

Huvudsakliga hyresgäster i Postgården 2 och 4 är Martin & Servera och Fruktimporten. Utöver dem finns ett par mindre hyresgäster, samt några andrahandshyresgäster. Martin & Servera, som är den största hyresgästen, har idag kvar sitt huvudkontor i byggnaden på Postgården 2, men hyr i övrigt ut lagerlokalerna i andra hand.

En av de större hyresgästerna är Padel Zenter Årsta AB där Zlatan Ibrahimovic är största ägare. Fastighetsvärlden kunde i oktober 2017 avslöja fotbollstjärnans satsning på en padelhall där, som snart därefter blev hans första Padel Zenter (idag finns det totalt fem sådana inomhushallar, och det är en på gång i Sollentuna och även en i Milano). Men snart tvingas Ibrahimovics satsning i Årsta lägga ner – vilket funnits med i förutsättningarna hela tiden. I den stora förhyrningen i Årsta finns nio banor – som var Stockholm största när den öppnade.

Befintliga hyresgäster i fastigheterna har hyresavtal som löper till april respektive oktober 2023. Uppsägningstid är ett år, vilket innebär att hyresgästerna ska sägas upp i april respektive oktober 2022 för att inte hyresavtalen ska förlängas. Utbyggnad av gator, bostäder och kontor inom Årstafältet, etapp 7 kommer enligt tidplanen att pågå mellan 2029 och 2035. Genomförandet av den sjunde etappen är en viktig pusselbit då delar av en park där ska fungera som översvämningsyta. Utan den går det inte att bygga etapp 2, 3 och 5 som planerat.

Padel Zenter har utöver anläggningen i Årsta även padelhallar i Jönköping, Skövde, Örebro och Uppsala. Ägarna vill även bygga en anläggning i Silverdal i södra Sollentuna. Bolaget är även igång med en investering utomlands, i padeltokiga Italien, i Milano.

Årstafältsprojektets avgränsning och etappindelning. Etapp sju, som innehåller fastigheterna Postgården 2 och 4, markerat i blått.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan