Affär för 676 miljoner – Zlatan drabbas negativt

För att Årsta ska kunna fortsätta utvecklas ska två stora fastigheter rivas. Den ena innehåller Zlatan Ibrahimovics enda padelhall i Stockholmsområdet.

Utvecklingen av fastigheterna Postgården 2 och 4 i Årsta, i södra Stockholm, kommer allt närmare sin omvandling från lager- och industriområde till bostadsområde. I en internaffär inom Stockholm stad överlåter nu S:t Erik Markutveckling de båda tomträtterna till Exploateringskontoret för 676 miljoner kronor. Fastigheterna utgör Årstafältsprojektets sjunde utbyggnadsetapp.

Köpeskillingen är för övrigt 111 miljoner kronor lägre, motsvarande 20 procent högre, än när det kommunala bolaget köpte de båda fastigheterna 2015 från familjen Martin Oldmark (delägare till Martin & Servera). Prisskillnaden motiverar Exploateringskontoret bland annat med att marknaden för industrifastigheter varit väldigt stark. FV har för övrigt sett många exempel på betydligt högre uppgångar än så, på kortare tid.

Huvudsakliga hyresgäster i Postgården 2 och 4 är Martin & Servera och Fruktimporten. Utöver dem finns ett par mindre hyresgäster, samt några andrahandshyresgäster. Martin & Servera, som är den största hyresgästen, har idag kvar sitt huvudkontor i byggnaden på Postgården 2, men hyr i övrigt ut lagerlokalerna i andra hand.

En av de större hyresgästerna är Padel Zenter Årsta AB där Zlatan Ibrahimovic är största ägare. Fastighetsvärlden kunde i oktober 2017 avslöja fotbollstjärnans satsning på en padelhall där, som snart därefter blev hans första Padel Zenter (idag finns det totalt fem sådana inomhushallar, och det är en på gång i Sollentuna och även en i Milano). Men snart tvingas Ibrahimovics satsning i Årsta lägga ner – vilket funnits med i förutsättningarna hela tiden. I den stora förhyrningen i Årsta finns nio banor – som var Stockholm största när den öppnade.

Befintliga hyresgäster i fastigheterna har hyresavtal som löper till april respektive oktober 2023. Uppsägningstid är ett år, vilket innebär att hyresgästerna ska sägas upp i april respektive oktober 2022 för att inte hyresavtalen ska förlängas. Utbyggnad av gator, bostäder och kontor inom Årstafältet, etapp 7 kommer enligt tidplanen att pågå mellan 2029 och 2035. Genomförandet av den sjunde etappen är en viktig pusselbit då delar av en park där ska fungera som översvämningsyta. Utan den går det inte att bygga etapp 2, 3 och 5 som planerat.

Padel Zenter har utöver anläggningen i Årsta även padelhallar i Jönköping, Skövde, Örebro och Uppsala. Ägarna vill även bygga en anläggning i Silverdal i södra Sollentuna. Bolaget är även igång med en investering utomlands, i padeltokiga Italien, i Milano.

Årstafältsprojektets avgränsning och etappindelning. Etapp sju, som innehåller fastigheterna Postgården 2 och 4, markerat i blått.

Fler Nyheter från förstasidan

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Bonava köper för 312 miljoner

Byggrätter för 230 bostäder ingår i affären.

Fastator säljer aktier till Pierre Ladow

”Behovet ökar. Produktioner flyttas hem och länder ska bli mer självförsörjande”

Genesta hyr ut 6.000 kvm efter stor Ica som flyttar

Fyller upp efter stor hyresgäst som satsat på eget projekt i närheten.

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tillbaka till förstasidan