500 nya bostäder i Brunnshög

Stadsträdgården Hage i Lund planeras få sällskap av cirka 500 bostäder, ett 15 våningshus kan bli närmsta granne. En ny detaljplan norr om Kunskapsparken ska ut på samråd.

Annons

– Brunnshög är en fantastisk stadsdel. De nya kvarteren inom domkyrkans område andas nytänkande och innovation. Det gläder mig att vi nu börjar koppla ihop staden med Science Village och forskningsanläggningarna, MAX IV och ESS. Fler ska få möjlighet att uppleva och även bo i denna miljö, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen är första etappen av den planerade utvecklingen av området Råängen. Planområdet ligger söder om forskningsanläggningarna, MAX IV och ESS, och är granne med Kunskapsparken.

– Här kommer de boende kunna njuta av naturlandskap men ändå ha service och spårvägen runt knuten, säger Henrik Nilsson, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Området kommer likna centrala Brunnshög på flera sätt men ändå ha en egen identitet. Till exempel kommer trottoarer ha annan gatsten. Tanken är att fortsätta med täta mysiga kvarter där mindre torg och andra allmänna platser ska fungera som mötesplatser för både besökare, boende och verksamma i stadsdelen.

– Under planeringen har fokus legat på mötet mellan människor. Vi vill att området ska upplevas som en mysig stadsdel med mycket träd och annan grönska, säger Henrik Nilsson, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

I området blandas både flerfamiljshus, radhus och stadsvillor i samma kvarter. De flesta hus kommer att vara två till sex våningar med några undantag. Precis söder om den redan kända stadsträdgården Hage planeras ett högre bostadshus på 15 våningar. Några hus, kallade Parkhusen, som placeras närmast Kunskapsparken kommer att vara fyra till åtta våningar.

Under planeringsarbetet har kommunen vägt de två motstående intressena som finns mellan det allmänna intresset för nya bostäder respektive det allmänna intresset av att behålla området som jordbruksmark.

– Vi bedömer att det allmänna intresset av att skapa fler bostäder och färdigställa hela den planerade stadsdelen Brunnshög väger tyngre än det allmänna intresset av att behålla planområdet som jordbruksmark, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

Precis som övriga Brunnshög är fokus på hållbara transporter. Det ska vara enkelt att ta sig genom området gåendes eller med cykel. För de som har bil planeras ett mobilitetshus vid Utmarksvägen, där är det tänkt att de flesta boende med bil ska parkera.

Detaljplanen kommer vara ute på samråd från mitten av februari.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan