Porträtt

Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Stina Lindh Hök

Född:
1973 i Helsingborg.

Bor:
Saltsjö-Boo i Nacka.

Utbildning:
Civilingenjör från KTH, lantmäteri med inriktning på fastighetsekonomi.

Aktuell:
Vd på Nyfosa.

Karriär:
Via Drott, Leimdörfer och Atrium Ljungberg kom hon till Hemfosa 2010 som en av de först anställda.

Om branschen:
”Stabilitet i kombination med kreativitet ger möjligheter.”

Karriären i korthet
1999: Tar examen från KTH. Får jobb direkt, som analytiker på Drott. Jobbar senare även som förvaltare, projektledare transaktioner och förvaltningschef.
2006: Leimdörfer, projekt­ledare transaktioner.
2008: Atrium Ljungberg, projektledare transaktioner.
2010: Hemfosa, en av de först anställda. Transaktionschef.
2018: Nyfosa. Blir COO, operativ chef, vid det avknoppade bolaget.
2020: Vd för Nyfosa.

Visa faktaruta

Det elfte våningsplanet i kontorshuset vid Danvikstull, vid gränsen mellan Stockholm och Nacka, bjuder på strålande utsikt. Globen åt söder och Djurgården med Gröna Lund åt norr.

Medan karusellerna och berg- och dalban­orna på nöjesfältet stått stilla en längre tid på andra sidan Saltsjön så har Stina Lindh Hök och kollegorna sett till att det svängt desto mer på Nyfosas kontor.

Under det senaste året har fastighetsbolaget gjort affärer, alltså köpt och sålt fastigheter, för totalt 18 miljarder kronor. Dagen innan Fastighetsvärlden kommer på besök har man tecknat en avsiktsförklaring om att köpa fastigheter för drygt en miljard. Dagen dessförinnan har man sålt för det dubbla.

– Det är alltid högt affärstempo här, det finns i vårt DNA, säger hon och tittar på den stora bjällra som finns mellan receptionen och kontorslandskapet och som är tänkt att användas för att förkunna att en större transaktion eller uthyrning har ägt rum.

Stina Lindh Hök pustar ut lite och öppnar fönstret. Hon har, precis som vanligt, gått trapporna upp till elfte våningsplanet.

Hon är väldigt taggad inför att bli vd för Nyfosa, en tjänst hon tillträder den 26 oktober.

– Det kommer ta lite tid att bli helt varm i kläderna, men jag kan verksamheten väl och jag räknar med att lära mig allteftersom utmaningarna kommer. Jag är glad och stolt över förtroendet att få leda och vidareutveckla bolaget.

Aktiekursen i Nyfosa föll 6 procent under förmiddagen efter att nyheten att Stina Lindh Hök utsetts till ny vd offentliggjorts under morgonen – även om börsreaktionen mer troligt berodde på beskedet att vd:n, och legendaren, Jens Engwall ska ta ett steg bakåt. Kursen återhämtade sig dock snabbt och stängde i slutet av dagen på samma nivå som dagen innan.

– Sedan dess har kursen gått upp 25–30 procent … Jens kommer delvis att vara kvar och tillgänglig. Vi har en kompetent ledningsgrupp och många duktiga anställa. Det vi gör bidrar många till.

Stina Lindh Hök är född i Ödåkra som ligger en mil norr om Helsingborg. Hon växte upp tillsammans med tre yngre systrar, en pappa som var läkare och en mamma som var lärare och författare.

– Från fem års ålder har jag tillbringat mycket tid i stallet. Det har alltid, från när jag varit liten till i dag, varit en väldigt viktig plats för mig. Det är där jag hittat mitt andrum, min energi och min kraft. Det är där jag hittar lugnet. Det intresset har aldrig falnat.

Men all tid gick inte till stallet och studier. Hon jobbade ofta, inte bara i stallet, utan även med att plocka jordgubbar, arbeta på djursjukhus, på Åhléns och McDonald’s – och en och annan fest hanns också med.

– Jag höll i gång ganska mycket. Mina föräldrar har alltid jobbat hårt, och den delen har jag tagit med mig. Man ska göra rätt för sig och kämpa på.

 

 

Målet om drömjobbet slog dock inte in. Det hade kunnat göra det, men då hade det krävt en flytt till vårt östra grannland.

– Jag ville bli veterinär. Men jag kom inte in där jag sökte. Jag kom in på en veterinärutbildning i Finland, men jag tog inte den platsen.

I stället hamnade hon på KTH. Med matematik, fysik och kemi som mest intressanta ämnen, och en gymnasieutbildning i ekonomi, läste hon in tekniskt basår innan det var dags för civilingenjörsutbildning i lantmäteri.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle gå i gång på att göra fastighetstransaktioner. Men KTH kändes väldigt rätt och efter ett tag siktade jag in mig på att bli analytiker för att hålla på med transaktioner.

KTH-årskullen, med 1998 som examensår, tillhör en av de starkaste när Fastighetsvärlden synar vilka som gick där. I klassen fanns bland annat Johanna Skogestig (vd vid Vasakronan), Anneli Jansson (vd Humlegården) och Caroline Arehult (fd vd Hemfosa).

– Vi umgås ganska mycket fortfarande.

Om hon misslyckades med att utbilda sig till veterinär, så fick hon i stället en flygande start i arbetslivet inom fastighetsbranschen. Hon fick direkt jobb på Drott, som var en avknoppning från Skanska och med flera drivande personer bakom spakarna, bland annat Mats Mared, Jan-Erik Höjvall och Peter Wågström.

– Jag blev oerhört glad när jag fick det jobbet. Jag fick en analytikertjänst. Efter ett tag, när jag kanske egentligen ville bidra på transaktionssidan, tyckte min chef Per Berggren att jag borde jobba med förvaltning i några år för att lära mig hela verksamheten, så då jobbade jag med allt möjligt, som uthyrning, förvaltning, projektledning och att fixa i soprummen.

 

Stina Lindh Hök gillar att ta sig över höga hinder, både i affärsvärlden på Nyfosa och ute på Fågelbro med hästen Heart to heart på ridbanan.

 

När hon slutade där hade hon hunnit vara både projektledare för transaktioner och förvaltningschef för bolagets bestånd i Täby. Nästa destination kom att bli rådgivningsfirman Leimdörfer (i dag Nordanö) dit hon lockats av delägaren Louise Richnau och där blev hon projektledare för transaktioner.

– Jag lockades av att se konsultsidan, och det var intressant att upptäcka att det fanns så många fler aktörer på marknaden än vad jag tidigare kände till.

Det blev en flygande start. Transaktionsmarknaden nästan kokade 2005, och de utländska köparna stod på kö för att förvärva i Sverige. Köplistorna var oändliga, minns Lindh Hök om den intensiva och roliga tiden.

Men i samband med Lehman Brothers krasch tre år senare försvann hela investerarmarknaden och det blev snabbt brist på uppdrag.

– Jag och flera andra tvingades sluta. Det var knäckande. Allt gick så fort och vi var i händerna på marknaden. Bara några månader tidigare hade jag blivit erbjuden att bli delägare, men sa nej eftersom jag tyckte att värderingen var för hög.

Stina Lindh Hök skickade iväg några tiotals mejl om att hon nu ”fanns tillgänglig”. Redan på kvällen samma dag fick hon svar från Jens Halvarsson på Atrium Ljungberg om att bolaget höll på att utvärdera framtiden för en handfull citygallerior som fanns utspridda runt om i landet. Några veckor senare började hon där. Att utveckla galleriorna blev aldrig aktuellt, utan det blev i stället en miljardförsäljning till Niam.

Efter ungefär ett år på det börsnoterade bolaget lockades hon av Jens Engwalls nya projekt, Hemfosa. En tjänst fanns utannonserad.

– Det var något nytt, en sorts start up. Jag fick en tjänst där transaktioner stod i fokus. Jag tilltalades av kreativiteten och de schysta människorna. Jag har hela tiden sedan dess trivts väldigt bra, gillat affärsidén och bolagskulturen.

Hon blev anställd nummer åtta.

”Förutsättningarna på kapital­marknaden förändrades när vi skulle signera, det var bara att kapitulera.”

– Jens har alltid varit bra på att tala om hur han tänker och varit öppen med vad som försiggår, och hur resonemangen gått i olika situationer, vilket gjort att jag tidigt fick möjligheten att förstå helheten.

Fastighetstransaktionerna trillade på i hög takt, enkla styckeaffärer, stora portföljaffärer, tålamodskrävande dealar kring danska KS och häftiga auktioner. Beståndet hade växt till 16 miljarder efter ett stort antal köp, men även flera försäljningar, när det var dags för börsnotering våren 2014.

Stina Lindh Hök hade haft titeln transaktionschef sedan 2012.

Styrelsen bestämde hösten 2018 att dela bolaget i två, dels Hemfosa som skulle fokusera på samhällsfastigheter och förvaltning, dels nyskapade Nyfosa som skulle ha fastigheter värda 15 miljarder kronor vid börsnoteringen och även ha kvar den lite busigare affärsidén med fokus på affärer. För Stina Lindh Hök var det ett enkelt val vilket bolag hon ville jobba vidare inom. Där blev hon COO, operativ chef.

Nyfosa har i dag ett bestånd värt 26–27 miljarder kronor – och letar ständigt efter nya affärsmöjligheter.

– Hela organisationen är inställd på att göra affärer. Vi har ett transaktionsteam på fyra personer som jobbar med det och där hela gänget är drivna. Vi har en finanschef och en ekonomichef som är på hugget och en förvaltningschef som tycker att det är kul att få jobba med nya fastigheter och duktig på att utveckla dessa vidare. Vi har alltid idéer kring nya affärer och vi har ett stort kontaktnät.

I mitten av januari offentliggjorde ni en avsiktsförklaring att förvärva för 8 miljarder kronor från SBB som ville sälja efter att ha förvärvat hela Hemfosa. Men sedan ”sket” det sig med finansieringen. Vad hände i slutet av mars?

– Förutsättningarna på kapitalmarknaden förändrades när vi skulle signera. Från 3 procent på obligationslånet till 7–8 procent dagen efter, det var bara att kapitulera. Därefter började vi pussla för att i stället genomföra ett förvärv som var drygt hälften så stort.

Två av dina studiekompisar från KTH har blivit vd för Vasakronan respektive Humlegården som endast äger finfastigheter. Blir du mobbad för att ”du” endast äger fulfastigheter?

– De skulle bara våga!

Nu diskuteras distansjobb intensivt. I vilken grad ser Nyfosa framtida förändringar?

– I första hand har distansjobb varit en sak för Stockholms- och Göteborgsområdet. Hos merparten av våra hyresgäster ute i landet har arbetet pågått nästan som normalt. Det kan bli så att det kanske behövs färre arbetsplatser på kontoren framöver, men å andra sidan finns diskussionen om att anställda inte längre vill sitta lika tätt och det pratas åter om cellkontor, så det är både plus och minus. Det är för tidigt att slå fast hur det kommer att utvecklas.

Söderport, ert jv-bolag med Sagax, innehåller fastigheter för 11 miljarder kronor, varav en stor del i attraktiva Stockholmsområden. Är det aktuellt att placera Söderport på börsen?

– Vi är två ägare som är väldigt nöjda med bolagets utveckling. Det är ett jättefint bestånd. Vi ser ingen anledning till att i närtid se över ägarbilden.

Många har svårt att sova när de tar beslutet kring att köpa en bostadsrätt för några miljoner. Hur är det att ofta göra stora miljardaffärer? Är du rädd för att göra fel?

– Varje affär är kopplad till ett visst mått av spänning och kräver ofta mycket tankeverksamhet. Vi har bra rutiner kring allt och gör noggranna DD-processer och försöker fokusera på det väsentliga. Hos oss kanske det inte heller är en så stor sak eftersom vi gör affärer så ofta och att det är en del av affärsidén.

Kommer det att bli en stor skillnad på Nyfosa med dig i vd-stolen?

– Jag gillar affärsidén. Det är en av anledningarna att jag valde att ta över, sedan kommer jag förstås att sätta mitt eget avtryck på bolaget. Exakt hur det blir är lite tidigt att säga. I stort kommer vi att fortsätta arbeta på som tidigare.

– Jag tycker att det är viktigt att behålla det entreprenöriella och kreativiteten inom bolaget. Det ska vara avslappnat att komma till jobbet. Det ger ett bättre arbetsklimat och utrymme för att göra ett bättre jobb. Det ska fortsatt vara högt i tak, och vi vill fortsätta att vara lite udda jämfört med andra fastighetsbolag.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan