Porträtt

Jakten på de försvunna köparna

Omsättningen på den svenska fastighetsmarknaden har de senaste månaderna kommit ner på en nivå som inte skådats sedan fastighetskrisen på 1990-talet. Få och små affärer är en tuff miljö för en transaktionskonsult.

– Man är ju något av en ”deal-junkie” och känner förstås en frustration när det som nu sker få affärer, säger Tom Lindahl. Jag ser det även på mina kollegor som också är ovana med lägre aktivitet.

Nu är det inte så att nystartade Tenzing inte gjort några affärer överhuvudtaget, tvärtom. Sedan starten i april i år har man varit rådgivare vid 15–20 transaktioner till ett sammanlagt värde runt fyra miljarder kronor. Endast ett fåtal av dessa transaktioner har offentliggjorts.

– Marknaden har gått från en total transparens till dess motsats. Många affärer görs upp ”off market”, direkt mellan köpare och säljare eller i konkurrens mellan ett fåtal investerare.

Under fjärde kvartalet har marknaden frusit ihop nästan totalt men Tom Lindahl tror att det så småningom kommer att lossna på affärsfronten. Det finns en väldig osäkerhet just nu kombinerat med svårigheter att få finansiering.

– Efter årsskiftet tror jag att läget har klarnat mer och det blir något lättare att få lån, när staternas åtgärder för att stabilisera det finansiella systemet får effekt, genom garantier och räntesänkningar, och investerarnas tilltro till marknaden återvänder. Det kommer troligen också att finnas en del fastighetsägare som kommer att vara mer eller mindre tvingade att sälja. Obeståndsköparna har börjat gå på jakt.

Lindahl tror att den svenska fastighetsmarknaden kommer att få uppleva ett märkbart prisfall både på grund av kreditkrisen och konjunkturavmattningen. Kreditkrisen medför sämre räntevillkor och lägre belåningsgrad än tidigare. Många högbelånade aktörer kommer att få svårt att klara den nya situationen. Konjunkturavmattningen slår mot intäktssidan i form av lägre hyresnivåer och hyresbortfall om hyresgäster hamnar i obestånd. Men han menar att den svenska marknaden kommer att vara fortsatt attraktiv, även för internationella investerare.

– Sverige har en jämförelsevis sund ekonomi och borde, som vid tidigare nedgångar, snabbare kunna visa tillväxt när väl den globala nedgången avtar. En viktig faktor, i jämförelse med andra länder, är också den stora öppenheten som finns inom näringslivet, vilket underlättar stora affärer även på fastighetsmarknaden.

Tom Lindahl är en av de mer erfarna och respekterade transaktionskonsulterna i Sverige. Men från början var det inte givet att han skulle syssla med fastighetsaffärer. Hans farfar grundade advokatbyrån Lindahls där även hans far och farbror arbetade hela sina yrkesliv.

– Den banan lockade mig inte, helt enkelt.

I april i år lanserades Tenzing (Tenzing Norgay var den nepalesiske sherpa som tillsammans med den nyzeeländske äventyraren Edmund Hillary var först upp på Mount Everest 1953) med sex seniora konsulter som äger lika delar: Tom Lindahl, Göran Hagbarth, Staffan Svensson. Anders Eliasson, Svante Jonsson och Martin Schollin. Det finns sex yngre medarbetare som också är delägare samt ytterligare fem anställda, totalt 17 medarbetare.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #12/2008

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan