Topplistor

2012: Plats 1-25

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 1–25 allt eftersom nedräkningen fortlöper. Under första veckan redovisade vi fem placeringar varje vardag – alltid klockan 11.11. Platserna 11-25 redovisas vecka 45 och topp-10 under vecka 46. Placeringarna 26-50 finns redovisade här.

Totalt har 60 personer funnits på röstbar plats och Fastighetsvärlden redovisar topp-50.

Plats 1

Fredrik Wirdenius,
Vasakronan

Efter två tredjeplaceringar har Wirdenius i år av fastighetsbranschen röstats fram som Mäktigast 2012. Han tillträdde som VD i början av 2008 och har snart alltså varit ansvarig för Sveriges största fastighetsbolag i fem år. Fastigheterna är värderade till cirka 83 miljarder kronor och Wirdenius räknar med att omsätta en tiondel av värdet årligen i transaktioner. Under 2012 har Wirdenius ”lyckats” sälja Nacka Strand och även gjort några framgångsrika affärer i Göteborg där ett stort bestånd förvärvats och delvis snabbt därefter avyttrats. Direkt efter AP Fastigheters köp av Vasakronan (varefter AP Fastigheter ändrade namn till Vasakronan) intog Wirdenius förstaplatsen i omröstningen. Han har själv sagt att han är ”en jäkel på snowboard”, men håller sig numera främst till längdskidorna. Lär, enligt kollegor, ha en väldans koll på musik, inte minst hårdrock. Bor i Sigtuna. Wirdenius har tidigare arbetet ungefär 20 år vid Skanska, senast som Vd Skanska Kommersiella Utveckling Norden.
Läs en lång intervju med Wirdenius i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2012 som utkommer på måndag.

Plats 2

Erik Selin,
Balder

Tvåa för andra året i rad efter att tidigare år röstats fram till placeringar runt tiondeplatsen. Oförutsägbar i sina affärer. Har de senaste åren börjat köpa allt mer centrala fastigheter till Balder, såväl i Stockholm som i Göteborg och Malmö. Har även köpt en del ”nöjesfastigheter”, bland annat Berns i Stockholm. På köpkontot i år finns även ett ”miljardfynd” i Köpenhamn när bostäder för 1,3 miljarder förvärvades. Nyligen köpte Balder Spårvagnshallarna för drygt en miljard – genom att finansiera med preferensaktier. Erik Selin äger privat ES Fastigheter och Skandrenting. Han är även stor ägare i Catena. Balder är även hälftenägare i Tulia AB och Skandrenting är i sin tur hälftenägare i Oscar Properties. Sedan i april är ES Fastigheter nästa största ägare i NP3 som bygger upp ett fastighetsbestånd i Norrland. Erik Selins första fastighetsförvärv ägde rum 1992 i Ängelholm.

Plats 3

Rutger Arnhult,
Klövern

Efter att successivt köpt på sig aktier i konkurrenten Klövern under en tid fick han kontroll över bolaget och intog vid årsskiftet VD-stolen. Sedan dess har tempot i Klövern varit högt och Dagon har köpts ut från börsen. Arnhult är även huvudägare i likaledes börsnoterade Corem och privat äger han M2 Gruppen. Under 2012 har Arnhult hållit en hög takt i att finna finansiering genom obligationer och preferensaktier. Hög takt håller han även när löparskorna är på. Han har i år sprungit både Stockholm Marathon och Lidingöloppet. I fjol var han en av de snabbaste svenskarna i New York Marathon. Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön där han gick idrottsgymnasiet. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans. Rutger Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping.

Plats 4

Erik Paulsson,
Hansan

Uppåt i listan efter frikännandet från mutmisstankarna som stört och som gav en sämre placering ifjol. Har hela fyra gånger tidigare röstats fram till förstaplatsen. Erik Paulsson har de senaste åren skördat stora framgångar i Solna som börjat fungera som en ”svamp” för lokalhyresmarknaden. Paulssons första riktigt stora satsning i orten var miljardköpet av Solna Business Park som bolaget nu planera att bygga ut. Hans moderna livsprojekt är Arenastaden där de flesta pusselbitar nu är på plats eller har byggstartats. ”Utan honom hade det inte blivit något”, sade den tidigare Uefa-presidenten Lennart Johansson till Fastighetsvärlden när han kommenterade nya nationalarenan. Erik Paulsson fyllde 70 år i början av året och uppvaktades rejält av folk. Han säger själv att han inte har några planer på att gå i pension. Gillar att prata affärer – hela tiden.

Plats 5

Fredrik Lundberg,
Lundbergs

Den ende som under omröstningens sju år alltid hamnat på topp-5 efter att branschen fått säga sitt. Två gånger har Fredrik Lundberg röstats fram till andraplatsen. På transaktionssidan har det under det senaste genomförts köp inom både Hufvudstaden och Lundbergs under det senaste året. Det sistnämnda bolaget har även gjort något så udda som sålt några bostadsfastigheter. Fredrik Lundberg är, via det stora ägandet i Hufvudstaden, den i särklass största ägaren i området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln. I centrala Linköping har Lundbergs genom två förvärv det senaste året lagt beslag på nästan alla fastigheter runt Lilla torget. Sedan några år är Lundberg även stor ägare i Skanska och sitter i byggjättens styrelse sedan 2011.

Plats 6

Hans Wallenstam,
Wallenstam

Har de senaste åren hållit en hög transaktionstakt på både köp- och säljsidan. Tempot är även högt på projektsidan och då handlar det främst om bostäder där Uppsala blir ny ort för bolaget när 1.000 lägenheter ska byggas över en femårsperiod. Årets placering är den första under ”Mäktigaste-omröstningen” där Hans Wallenstam placerar sig utanför topp-5. Vid tidigare sex omröstningar har han alltid röstats fram till plats fyra eller fem.
Kämpar för att lyfta statusen på Göteborgs paradgata Avenyn, men möter ofta allmänt motstånd bland Göteborgs makthavare. Nobbar kommersiella fastigheter i nya Älvstaden. Hans Wallenstam tog över VD-stolen 1991 efter fadern Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år. Spelade som ung fotboll i IFK Göteborgs juniorlag men har på senare dag bytt klubb och har hjärtat hos Örgryte IS.

Plats 7

Johan Karlström,
Skanska

Karlströms placeringar i listan sedan han blev VD och koncernchef för Skanska i april 2008 var varit ganska linjär om vi skulle presentera ett diagram, 10, 7, 6, 7 och i år alltså åter på 7:e plats. Karlström anställdes först i Skanska 1983. Han har arbetat i en rad olika positioner från produktionschef, kalkylchef, projektingenjör, projektchef till regionchef för Region Norr inom Skanska Sverige. När han fick toppjobbet var han chef för USA-marknaden. Skanska firar i år 125 år och i förordet till bolagets jubileumsbok skriver Karlström om den blygsamma starten i Limhamn 1887 och om hur bolaget utvecklats till att bli en ledande global aktör.

Plats 8

Jens Engwall,
Hemfosa

Inte lyckats genomföra de försäljningar som bolaget planerat för eftersom möjliga köpare ofta har haft svårt att få fram finansiering efter att bankerna täppt till när det gäller fastigheter. Flera av fastigheterna köptes inte heller in så billigt som ursprungskalkylen berättat om. Röstades i fjol fram till förstaplatsen efter att årets dessförinnan innehaft plats fem. Engwall sjösatte Hemfosa sommaren 2009 och siktet då var att ta över fastighetsbestånd som hamnat i knät hos banker på grund av allt för hög belåning. Fastighetsvärlden kan här i Mäktigaste-listan avslöja en officiell hemlighet: Engwall sitter med i styrelsen för Ikano S. A. som en av tio ledamöter. De tre sönerna Kamprad sitter med där liksom Ingvar Kamprad själv som ”Senior Advisor”.

Plats 9

Peter Wågström,
NCC

Tillträdde i april 2011 som ny VD och koncernchef i NCC och var ifjol den näst bästa ”klättraren” i omröstning. I år har han röstats fram ytterligare tre placeringar. Vid de fyra tidigare årliga omröstningar som Wågström har funnits på röstbar har han fått placeringar i spannet 31 till 38. Var tidigare chef för NCC Housing och har nu alltså fått sätta sig in i frågor som till exempel vägbyggen. Wågström kom till NCC från Drott 2004. På fastighetssidan har bolaget köpt tillbaka sitt huvudkontor i Solna där säljaren gjorde en katastrofalt dålig affär. I övrigt på transaktionssidan har bolaget sålt kontorsfastigheter ibland annat Helsingfors och Köpenhamn och kan förväntas sälja Ullevi-skrapan i Göteborg inom kort. NCC har även de senaste åren blivit väldigt aktivt på att utveckla handelsfastigheter och har sålt några sådana och inom kort ska bolagets nya del av Triangeln säljas liksom kanske projektet vid Hagastaden.

Plats 10

Mats Hederos,
AMF Fastigheter

Förvärvade vid årsskiftet de tre citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian för, enligt FV:s bedömning, cirka 4 miljarder kronor. Ungefär samtidigt förvärvade AMF Fastigheter Skandias huvudkontor för 1,3 miljarder. Fastighetsinnehavet har växt ytterligare genom att bolaget numera är 50-procentig ägare i snabbväxande Rikshem.
Bolaget har under året även invigt en modig satsning där delar av Salénhuset mitt i Stockholm byggts om till ett köpcentrum. En tuff utmaning som väntar bolaget är att fylla upp efter stora hyresgäster som kommer att flytta ut de kommande åren. Hederos kommer ursprungligen från Kalmar och blev fastighetschef vid AMF under 2006. Tävlingsinriktad. På sitt kontorsrum har han en signerad tröja från Peter ”Foppa” Forsberg inglasad och hängande på väggen, en present från Blackstone.

Plats 11

Christian Hermelin,
Fabege

Åter uppåt i listan efter att halkat ner flera placeringar ifjol. Bolaget har varit mycket framgångsrikt på uthyrningsmarknaden och lockat flera stora hyresgäster till sina fastigheter i Solna. På den negativa sidan finns osäkerhetsmolnen kring skatteärendena. Varit VD vid Fabege sedan 1 januari 2007 då han efterträdde storägaren Erik Paulsson. Christian Hermelin har varit anställd vid bolaget sedan 1994 och var inför skitet till VD-stolen chef för avdelningen Projekt & Utveckling. Fabege gör nästan ”all in” på Arenastaden men förbereder även för projekt i Hammarby Sjöstad och Solna Strand samt laddar för ett större Solna Business Park. Christian Hermelin är yngre bror till Gustaf Hermelin som är VD för Brinova.

Plats 12

Johan Skoglund,
JM

Efter studierna vid KTH på 80-talet började Skoglund omedelbart att arbeta på JM. Där gjorde han spikrak karriär och firar nu i november tio år som koncernchef för bolaget. Även i våras kunde han fira, då fyllde han nämligen 50 år. Under tiden han arbetat på JM har verksamheten fokuserats kraftigt och omfattar nu till allra största del bostadsutveckling. Johan Skoglund brinner för utveckling och förfining av processerna och önskar helst att det varje år ska komma en ”ny årsmodell” av lägenheter.
Vi går nu mot kallare tider och då byter Skoglund gärna timmarna på gymmet mot skidåkning, när vädret så tillåter. Han har satt upp ett personligt mål om att ha åkt världens 14 största långlopp innan han fyller 65. Med den takt han avverkat dem hittills kommer han nå målet mycket tidigare. Årets placering på ”Mäktigaste-listan” är Skoglunds högsta sedan omröstningen inleddes 2006.

Plats 13

Sven-Olof Johansson,
Fastpartner

Överraskade alla när han i november i fjol slog till och förvärvade fem tidigare Boultbee-centrum i Stockholms förorter från RBS. Kort därefter köpte han in tre fastigheter mitt i Stockholm. I år har han bland annat köpt av konkurrent i Märsta och fyndat i Gävle. Dessutom har han varit aktiv och fått in pengar via obligationserbjudanden. Fortfarande är han välkänd för sin “corner” i Saab-Scania i början av 90-talet och som färgstark och initiativrik finansman. VD och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Syns ofta i New York och i Paris. I år framröstad till sin högsta placering här på listan.

Plats 14

Mats Paulsson,
Peab

Meddelade under våren ifjol att han skulle lämna posten som VD och koncernchef. 68-åringen gjorde ifjol ett utmanande förvärv, via en stiftelse, i Lund genom att förvärva fastigheten som Astra Zeneca lämnar och som nu snabbt fylls upp. Driver även andra projekt i Skåne. Mats Paulsson är god vän med Ingvar Kamprad och Ikeagrundaren har dessutom blivit stor aktieägare i Peab – som, dessutom bygger alla nya Ikeavaruhus i Norden. Får i år sin sämsta placering under de sju år som omröstningen ägt rum, vilket är helt väntat eftersom han tagit några steg tillbaka från offentlighetens ljus. I den första omröstningen 2006 hamnade Mats Paulsson på fjärde plats.

Plats 15

Lennart Sten,
GE Real Estate

Efter att i flera år legat stabil på placeringar kring plats tio blir det i år en lägre placering för den ende svensk inom branschen som innehar en tung internationell position. Som Europachef för GE Capital Real Estate har det under senare år blivit allt mer fokus på låneverksamhet än på direkt handel med fastigheter. Beståndet ska framöver minskas. Lennart Sten är stationerad i Paris men har även ett skrivbord i bolagets nya lokaler i Danderyd.

Plats 16

Christel Armstrong Darvik,
Stena

Varit VD för Stena Fastigheter sedan i oktober 2006. Hon hade dessförinnan framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet. Som VD för Stena Fastigheter har hon de senaste åren lagt allt mer kraft på fastighetsmarknaden utomlands när det gäller transaktionsbiten. Hon tycker att det blivit dyrt i Sverige och bolaget har bland annat istället köpt tre kontorsfastigheter i City i London. Stena vill dessutom avyttra beståndet i Houston där än så länge en av tre fastigheter sålts. Christel Armstrong Darviks placering i år är fem bättre än i fjol.

Plats 17

Jan-Erik Höjvall,
Rikshem

Som VD för Akelius Fastigheter hamnade Höjvall ofta runt 40:e plats i branschomröstningen. De två tidigare åren har han hamnat på 24:e plats och tar nu alltså ett kliv upp i listan. Han har byggt upp ett team som ska göra Rikshem till en av landets största fastighetsägare. Höjvall och miljardaffärer hänger nästan ihop. Hela karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantrades av stora affärer. Ett av Höjvalls mer kända citat är: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål”. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun.

Plats 18

Roger Akelius,
Akelius

Den frispråkige entreprenören fortsätter att sätta färg på branschen genom krönikor och debattinlägg. Genom en kombination av våghalsighet och försiktighet, troligen sunt förnuft, har Akelius byggt upp en av de allra största fastighetsförmögenheterna. Främst inriktad på bostadsfastigheter i Sverige och Tyskland, men har det senaste året även gjort förvärv i Storbritannien (Londons utkanter) och Kanada (Toronto). Procentuellt sett ska det svenska beståndet, enligt planen, utöra en allt mindre del framöver. En annan sida av Roger Akelius är att han under många år arbetat med välgörenhet i olika former.

Plats 19

Håkan Hellström,
Castellum

Den 16 oktober meddelade 56-åringen överraskande att han ska lämna bolaget som är ett av landets största börsnoterade fastighetsbolag. Han har varit med på hela Castellums resa som inleddes för 18 år sedan och de sju senaste har han suttit i VD-stolen. Hellström jobbar kvar fram till årsstämman som äger rum 21 mars, då är Hellström 57 år. Han har alltid föredragit att göra flera mindre affärer framför en stor och varit noga med att delegera ansvar och förtroende ut till dotterbolagen. Hellströms högsta placering här på ”Mäktigaste-listan” var ifjol när han röstades fram till 18:e plats.

Plats 20

Lars Johnsson,
Vasakronan

Vice VD och chef fastighetsinvesteringar Vasakronan och därmed haft fullt upp det senaste året, liksom även tidigare eftersom bolaget håller en hög transaktionshastighet. I år har bolaget bland annat i större affärer sålt hela Nacka Strand samt gjort ett stort köp i Göteborg. I den sistnämnda affären såldes delar av det inköpta beståndet snabbt vidare med god förtjänst. Johnsson har en bakgrund inom AP Fastigheter där han hamnade när bolaget förvärvade det privatägda fastighetsbolaget Korbe 1994. Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen. Klättar sju placeringar i årets lista.

Plats 21

Ivo Stopner,
Hufvudstaden

Når sin bästa placering under de sju åren som ”Mäktigaste-listan” existerat. Bolaget är den i särklass största aktören inom området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln och som avgränsas av Birger Jarlsgatan, Norrlandsgatan och Hamngatan. Sedan 1999 är han VD för Hufvudstaden som kontrollerar hela 54 procent av lokalerna inom området. För ganska exakt ett år sedan köpte bolaget en saknad ”pusselbit” i Göteborg och en stor fastighet i centrala Stockholm med Finansinspektionen som hyresgäst. Hufvudstaden har fortsatt varit framgångsrikt i att locka ”fina” butikshyresgäster till Bibliotekstan. Stopner är född i Prag och arbetat vid Hufvudstaden sedan 1990 och han blev VD 1999. Redan 1997 fick han erbjudandet – men tackade nej.

Plats 22

Dan Sten Olsson,
Stena

Tappar sakteliga placeringar i omröstningen och är väl den på listan som egentligen har minst direktanknytning till fastigheter i den dagliga verksamheten. Dan Sten Olssons passion finns för rederiverksamheten, men fastigheter är en av sex verksamheter inom Stenakoncernen och finns där för att den ska skapa stabilitet. När han tog över ledningen för Stenasfären 1984 hade han ännu inte fyllt 40 år. Idag är bolaget en av landets största familjeägda företagsgrupper där han själv äger drygt hälften.

Plats 23

Urban Edenström,
Stronghold

Grundare, VD och största ägare i Stronghold, som i sin tur har dotterbolagen Newsec, Niam och Datscha. Det senaste året fick Edenström under en tid gå in som tf VD i Newsec när VD Patrik Enblad lämnade sin befattning. Vid sidan om de välkända dotterbolagen har Stronghold även innehav i mäklarföretaget ESNY och Medarbetarindex AB.
Innan han drog igång Newsec 1994, som senare blev grunden för Strongholdkoncernen, ledde Edenström Sveriges största företag inom sale-leaseback av fastigheter, Fastighetsrenting. Edenström ingår i Niam femhövdade transaktionkommieté. Upp två placeringar i listan.

Plats 24

Johan Bergman,
Niam

Har varit mycket framgångsrik när det gäller att ”dänga väska” på Niams rundresor i världens för att resa pengar till nya fonder. Arbetet med den femte fonden resulterade till och med i att det blev en ”bonusfond” eftersom gensvaret var stort. I årets omröstning röstar branschen upp honom tio placeringar. Bergman tillträdde VD-stolen vid Niam 2006. Han hade då en 16 år lång karriär på Skanska bakom sig där han innehaft flera höga positioner och slutade som vice VD. I år har Niam bland annat miljardköp ett bostadsbestånd i Köpenhamn och ett kontorsbestånd i Helsingfors från pressade säljare. Bolaget har även miljardsålt handelsfastigheter i Finland.

Plats 25

Ingalill Berglund,
Atrium Ljungberg

Kliver hela 12 placeringar uppåt i listan. Den 8 april 2011 tog hon över VD-stolen i det börsnoterade bolaget. Valet av Berglund var en intern rekrytering och hon var tidigare CFO. Dessförinnan arbetade hon bland annat på Stadshypotek Fastigheter och Skolfastigheter i Stockholm, Sisab. Atrium Ljungberg fortsätter att få mycket beröm för sitt arbete med att ”bygga stad” och då har strålkastarna väntas mot Sickla och Mobilia, där bolaget för det sistnämnda nu möter stenhård konkurrens. Fokus ligger på Stockholm, Uppsala och Malmö. Övriga orter, inklusive Göteborg, får nobben. Har under hösten sålt en anläggning i Halmstad. Berglund gillar segling, ridning, skidor och matlagning.

Annons

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan