Topplistor

2011: Plats 1-25

Plats 1

Jens Engwall,
Hemfosa

Nytt namn i toppen av årets omröstning! Fjolårets femteplats har bytts ut till den översta på prispallen. Skapade Hemfosa 2009. Var VD för Kungsleden 1994–2006. Tidigare var han vice VD vid BPA Fastigheter, VD vid Claesson & Anderzén och han har arbetat vid Skanska Mellansverige. Hemfosa har på kort tid byggt upp ett fastighetsinnehav om hela 16 miljarder kronor – mer än Engwall ursprungligen tänkt och på ett delvis annorlunda sätt. Namnet på bolaget är inte, som i många andra fall, återanvänt från ett tidigare existerande fastighetsbolag utan namnet på byn där Engwall bor – där det faktiskt finns en pendeltågsstation, systemets minsta. Engwall gjorde i fjol rent hus på en fastighetsauktion och ropade även nyligen in en större mängd fastigheter vid rekordauktionen om Kefrens hus. Hemfosa har snart 30 medarbetare och har växt ur det nuvarande kontoret vid Globen och snart går flytten till Danviks Center som numera är i bolagets ägo. Läs en längre intervju med Engwall i det kommande magasinet Fastighetsvärlden som utkommer i början av nästa vecka!

Plats 2

Erik SelinErik Selin,
Balder

Göteborgaren har åkt lite upp och ner (19:e plats 2009 när mörka moln tyngde marknaden) på listan och når nu sin högsta placering. Tidigare var det relativt enkelt att följa Selins affärsidé. Nu sprider han sina investeringar på ett bredare plan genom att förvärva ”nöjesfastigheter” (till exempel Berns), köpa en fastighet i ”Gyllene Triangeln” i Stockholm och privat genom att finnas med som delägare i spektakulära bostadsprojekt (skrapan i Norra Djurgårdsstaden). På den spektakulära auktionen ropade han för Balder hem auktionens näst dyraste fastighet efter en budstrid med Wihlborgs. Balder har det senaste året varit inblandade i stora affärer om Catena och köp från GE Capital Real Estate. Erik Selin har under året blivit allt mer intresserad av förvärv i Danmark. Hans affärsintresse har sitt ursprung i att han började handla med aktier som 14 åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet. Gjorde strax därefter, som 24-åring, sin första fastighetsaffär vilket var köpet av ett hus i Ängelholm.

Plats 3

Fredrik Wirdenius,
Vasakronan

Boss över ett av Europas största fastighetsbolag och Sveriges i särklass största. Fastigheterna värderas till hela 80,5 miljarder kronor, vilket är cirka 10 miljarder mer än för ett år sedan. Bolaget har under det senaste året förvärvat bland annat Klara Zenit (4,35 miljarder, största styckeaffären någonsin) och Stuten 12 (1,1 miljard), båda i centrala Stockholm. Vasakronan har även under året gjort en stark inbrytning i heta Västra Hamnen i Malmö. Direkt efter AP Fastigheters köp av Vasakronan intog han förstaplatsen i omröstningen och har därefter alltid röstats fram till någon av de tre topplaceringarna. Han har själv sagt att han är ”en jäkel på snowboard”, men håller sig numera främst till längdskidorna. Lär, enligt kollegor, ha en väldans koll på musik, inte minst hårdrock.

Plats 4

Fredrik Lundberg,
Lundbergs

För första gången utanför pallen sedan omröstningen inleddes 2006. Legat lågt inom fastighetssegmentet sedan krisen inleddes, köpt några köpcentrum bland annat nyligen Gyllen i Linköping där Fastighets AB L E Lundbergs nu är en dominant i city. Bolaget har i år även köpt en central fastighet i Jönköping. Genom några aktieaffärer med Handelsbankssfären seglade Lundbergs under våren upp som näst största ägare i Skanska, sett till antal röster, och Fredrik Lundberg sitter numera i byggjättens styrelse. Fredrik Lundberg är huvudägare i Hufvudstaden som hållit en låg affärstakt men som enligt uppgift försökte köpa huset bredvid Dramaten på Strandvägen men inte nådde hela vägen fram.

Plats 5

Hans Wallenstam,
Wallenstam

Gjort två större förvärv i centrala Göteborg. Intar snart en för bolaget en ny marknad – Uppsala. Fyra fjärdeplaceringar på rak inför årets omröstning. Kämpar för att lyfta statusen på Göteborgs paradgata Avenyn, men möter ofta allmänt motstånd bland Göteborgs makthavare. Hans Wallenstam tog över VD-stolen 1991 efter fadern Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år. Spelade som ung fotboll i IFK Göteborgs juniorlag men har på senare dag bytt klubb och har hjärtat hos Örgryte IS. Sportens i hans hjärta nu verkar dock vara innebandy.

Plats 6

Erik Paulsson,
Hansan

Nedpetad från tronen i omröstningen. Efter att ha röstats fram till förstaplatsen under hela fyra av de fem tidigare omröstningarna blir det nu ett tapp i placeringar. Kanske något väntat eftersom det är några år sedan han befann sig i det direkta strålkastarljuset – utan mer verkat i det dolda. Möjligen har även mutanklagelserna påverkat de röstande. Styrelseordförande i Fabege sedan 2007. Övriga uppdrag: styrelseordförande i Backahill, Diös, Skistar och Wihlborgs. Styrelseledamot i Brinova och Nolato.

Plats 7

Johan Karlström,
Skanska

Oroar sig över världsläget. Byggjättens koncernchef har etablerat sig i toppen av ”Mäktigaste-listan” där han ifjol röstades fram till sjunde plats. Karlström intog VD-stolen i Skanska 2008. Han anställdes först i bolaget 1983 och har arbetat i en rad olika positioner. Efter fem år som VD och koncernchef för BPA (senare Bravida) återkom Johan Karlström till Skanska 2001 som vice VD. Under sina år som USA-chef besökte han samtliga delstater och Skanska har nu inlett en offensiv på kontorsfastigheter i USA och mer lär det bli. Privat är han känd cyklist och har avverkat Vätternrundan några gånger, dock inte i år.

Plats 8

Rutger Arnhult,
Corem

Det här årets komet på listan, och det är inte så underligt. Förutom att leda det börsnoterade Corem, där han själv är storägare, har han manövrerat sig in till största ägare i Klövern också. Det väckte stor uppmärksamhet när han drev igenom extra representation i Klöverns styrelse under kuppartade former på bolagsstämman. En maktdemonstration tyckte somliga, och det visade onekligen vem som hade makten. Äger även ett stort fastighetsbestånd privat och har ”säcken full” med idéer om möjliga och omöjliga affärer. Stor ägare även i Sagax men blev där bestämt avvisad från vidare samarbete och ytterligare inflytande. Parallellt med sina många affärsintressen hinner han snöra på sig löparskorna och snabbspringa flera Maratonlopp varje år.

Plats 9

Lennart Sten,
GE Real Estate

Blev i våras utsedd till Europachef för jättebolaget GE Capital Real Estate och klättar rejält från fjolårets 20:e plats (som är hans överlägset sämsta placering genom åren). Lennart Sten är stationerad i Paris men har även ett skrivbord i bolagets nya lokaler i Danderyd. Lennart Sten har en stuga i Stockholms skärgård där han har fastighetsfolk som nära grannar. Hans fru Viveca toppar till och från topplistorna genom sina deckare som utspelar sig på Sandhamn. Själv är han FV-krönikör.

Plats 10

Thomas Erséus,
Kungsleden

Högst rankad av börs-VD:arna som inte har ett betydande eget aktieägande (bland de rena fastighetsbolagen). Är sedan hösten 2006 VD för Kungsleden och har försökt forma bolaget efter egna idéer. Nu sitter bolaget även i nya lokaler, nära Centralstationen. Han vill att Kungsleden ska vara ett bolag som ”tänjer på gränser och gamla sanningar” och branschen undrar vad som ska hända med ägarandelen i Hemsö. Tidigare var Erséus VD och koncernchef för WSP Europé AB. Veckopendlar från Göteborg till Stockholm. För femte året framröstad till en placering runt tiondeplatsen. FV-krönikör.

Plats 11

Mats Paulsson,
Peab

Meddelade under våren att han lämnar posten som VD och koncernchef i Peab. 67-åringen gjorde tidigare i år en utmanande förvärv, via en stiftelse, i Lund genom att förvärva fastigheten som Astra Zeneca lämnar. Bolaget har hårdlanserat sloganen ”Nordens samhällsbyggare” och bygger för närvarande till exempel de båda stora idrottsarenorna i Stockholmsområdet. Mats Paulsson är god vän med Ingvar Kamprad och Ikeagrundaren har i år även blivit stor ägare i Peab. Hamnar i år för första gången utanför topp 10-listan och har som bäst röstats fram till en fjärdeplats.

Plats 12

Peter Wågström,
NCC

Tillträdde i april som ny VD och koncernchef i NCC och är den näst bästa ”klättraren” i årets omröstning. Vid de fyra tidigare årliga omröstningar som Wågström har funnits på röstbar har han fått placeringar i spannet 31 till 38. Var tidigare chef för NCC Housing och måste nu bland annat sätta sig in i frågor som till exempel vägbyggen. Wågström kom till NCC från Drott 2004. Uppskattad FV-krönikör.

Plats 13

Johan Skoglund,
JM

Basar över landets största specialiserade bostadsutvecklare, JM. Han började arbeta på företaget redan 1986 direkt efter utbildningen på KTH och 16 år senare hade han nått toppen. Johan Skoglund har nu varit VD i tio år. Under den perioden har han varit med om två tuffa nedgångar på bostadsrättsmarknaden. En fick han börja med att parera redan under sitt första år som VD och den andra infann sig kring Lehmankraschen 2008. Genom ständig utveckling av verksamheten har man gått stärkta ut dessa nedgångar.
Bostadsutveckling är ofta långa processer och husen som byggs ska stå under lång tid. Så passande att Johan Skoglund då även är långmilare på skidor. Han genomför varje vintersäsong minst ett av de stora långloppen på skidor nere på kontinenten.

Plats 14

Anders Kupsu,
Diligentia

Årets rookie i branschomröstningen ifjol då han intog placering 13. Tillträdde tjänsten som VD för Diligentia den 1 juni 2010 och har hunnit med flera transaktioner. Har bland annat både köpt och sålt köpcentrum i regionstäder samt avyttrat kontorsfastigheter och en hotellfastighet i centrala Stockholm samt byggrätter för bostäder på Västra Hamnen i Malmö. Kunskaperna från den långa karriären på Skanska kommer väl till pass med tanke på Diligentias stora projektportfölj.

Plats 15

Håkan Hellström,
Castellum

Klättrar sex placeringar. Börjar nu nå den placering som en VD för ett så stort bolag som Castellum kan tyckas ska ha på en sådan här lista. Blev boss för det stora bolaget 2006 efter att tidigare varit vice VD och arbetat inom bolaget sedan det startades. Fastighetsbeståndet är numera värt cirka 33 miljarder kronor och finns i södra och mellersta Sverige. Håkan Hellström, som bor i Lerum, är ledamot av Västsvenska Industri- och Handelskammarens styrelse samt är en aktiv squashspelare och seglare.

Plats 16

Sven-Olof Johansson,
Fastpartner

Plötsligt nästan mer känd som omvärldsanalytiker än som VD för Fastpartner. Har en imponerande koll på vad som händer I USA, Kina, södra Europa och andra områden som starkt påverkar ekonomin. Inom fastighetsgebitet har han gjort en kanonaffär vid Östermalmstorg men håller annars främst till i kranskommunerna till Stockholm samt i Gävle. Hade hoppats på framgång vid de senaste auktionerna, men fick nästan gå hem tomhänt. Fortfarande är han välkänd för sin ”corner” i Saab-Scania i början av 90-talet och som färgstark och initiativrik finansman. VD och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997. Gillar konst, musik och spelar trumpet.

Plats 17

Lars Thagesson,
Hemfosa

Född i Hudiksvall och uppväxt i Lidköping. Allmänt känd som ”Handelsresande i fastigheter”. Med tusentalet affärer gjorda kan han snabbt ge klart besked om han är intresserad. Blev kontaktad av duon Antonov/Müller för att köpa Saabfastigheten och lyckades föra affären i land med hjälp av rådgivare och samarbetspartners. Själv kör Thagesson dock en Volvo. Och kör gör han mycket för att köpa och sälja hus i hög takt och den senaste tiden kollar han allt mer noggrant efter fartkameror. Efter 15 år på Kungsleden landade han 2009 på Hemfosa, som kompisen Jens Engwall dragit igång, och innehar positionen transaktionschef.

Plats 18

Roger Akelius,
Akelius

Den frispråkige entreprenören Roger Akelius fortsätter att sätta färg genom krönikor och debattinlägg. Myndigheter, politiker och pappersvändare hamnar ofta i skottgluggen för hans kritik. Genom en kombination av våghalsighet och försiktighet, troligen sunt förnuft, har Akelius byggt upp en av de allra största fastighetsförmögenheterna. Främst inriktad på bostadsfastigheter i Sverige och Tyskland, men framöver kanske även i Storbritannien. De senaste åren har han delvis förberett för ett generationskifte. Bahamas är en plats där han tillbringar en hel del av sin tid numera. En annan sida av Roger Akelius är att han under många år arbetat med välgörenhet i olika former. Han gillar direkta stödformer där så lite pengar som möjligt letar sig ned i administrationens fickor. Frälsningsarmén samt SOS Barnbyar är några han stött med ansenliga summor.

Plats 19

Dan Sten Olsson,
Stena

Återtar en position före sin fastighets-VD. Dan Sten Olssons passion finns för rederiverksamheten, men fastigheter är en av sex verksamheter inom Stenakoncernen och finns där för att den ska skapa stabilitet. När han tog över ledningen för Stenasfären 1984 hade han ännu inte fyllt 40 år. Idag är bolaget en av landets största familjeägda företagsgrupper där han själv äger drygt hälften.

Plats 20

Christian Hermelin,
Fabege

Har flyt i uthyrningarna ute i Arenastaden där annars Nationalarenan brottas med tuff konkurrens och omges av korruptionsmisstankar. Christan Hermelin tappar hela tolv placeringar när fastighetsbranschen i år har fått rösta fram Mäktigaste-listan. Efter tio år i bolaget blev Christian Hermelin för fem år sedan utsedd till VD för Fabege. Har under hösten fått hembesök av kvällstidningsmurvlar som undrat varför tidningens hiss inte fungerar.

Plats 21

Christel Armstrong Darvik,
Stena

Oj, det kommer nyheter om bolaget från snart alla världens hörn. Bolaget har under hösten bland annat gjort sitt första förvärv i London, med den centrala adressen 100 Leman Street. Bolagets planerade projektinvesteringar i Sverige uppgår till 9 miljarder kronor de närmaste sju åren och det är ett resultat av att Stena tycker det varit svårt att förvärva fastigheter. Armstrong Darvik tillträdde VD-stolen i Stena Fastigheter den 1 oktober 2006. Hon hade dessförinnan framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet.

Plats 22

Gustaf Hermelin,
Klövern

I mitten av augusti presenterades uppgiften att Hermelin lämnar Klövern, som i det närmaste varit hans livsverk, för att istället bli VD för Brinova. Det var en skräll men med mycket logik eftersom Rutger Arnhult tagit allt större kontroll över Klövern och Gustaf Hermelin är dessutom Erik Paulssons ”grabb” och Brinova är Paulssonsfärens maktbolag. Framöver väntar alltså många resor mellan hemmet utanför Nyköping och det nya jobbet i Helsingborg. Många ser jobbbytet som ett ”nedköp” och Hermelin tappar flera placeringar i Mäktigaste-listan, de två senaste åren har han innehaft platserna 12 respektive 11. Baron Hermelin gillar skogsbruk och motorsport.

Plats 23

Mats Hederos,
AMF Fastigheter

Bördig från Kalmar och borde därmed gilla fotboll, men det är hockey som är favoritsporten och nyligen lirade Hederos i samma lag som Peter ”Foppa” Forsberg och Mats Sundin. Ur matchrapporten framgår att Hederos gjorde fler mål än superstjärnorna. Inom fastighetsgebitet är det lätt att få för sig att Hederos hållit ett lägre tempo på förvärvsfronten än tidigare år. Det är dock fel eftersom AMF sedan i april är hälftenägare i offensiva Rikshem. Hederos har styrt in AMF allt mer på butikslokaler och bolaget investerar nu stort i Mood Stockholm som byggs i tidigare Salénhuset .

Plats 24

Jan-Erik Höjvall,
Rikshem

Håller ett högt tempo på transaktionsmarknaden och det mesta handlar om samhällsfastigheter och det har fått konkurrenten Hemsö har hamnat i skuggan. Byggt upp ett team som ska göra Rikshem till en av landets största fastighetsägare. Höjvall och miljardaffärer hänger nästan ihop. Hela karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantrades av stora affärer. Ett av Höjvalls mer kända citat är: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål”. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun.

Plats 25

Urban Edenström,
Stronghold

Vad ska han göra nu? Kontoret har flyttat till självaste Stureplan och verksamheterna i de olika dotterbolagen, Newsec, Niam, Datscha, fungerar allt bättre under starka ledare. Vältränade Edenström hinner nu med dubbla träningspass på vardagarna. Vägen dit har dock krävt mycket. Under många år var det han personligen som for världen runt för att finna investerare till den svenska marknaden och fondbolaget Niam. Men rastlöse Urban Edenström finner säkert nya utmaningar, till exempel i internationaliseringen av Datscha. Den satsningen ville han göra redan för drygt tio år sedan men då var inte marknaden mogen.
Innan Stronghold-Newsec-koncernen började byggas 1994 ledde Edenström Sveriges största företag inom sale-leaseback av fastigheter, Fastighetsrenting.

Annons

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan