Fortsatt tuffa tider på byggmarknaden

Annons

Den senaste konjunkturbedömningen från Sveriges Byggindustrier (BI) visar att vändningen på byggmarknaden låter vänta på sig. Det är strukturella problem och en fortsatt svag efterfrågan på nybyggnationer i näringslivet som gör att 2003 års nedgång fördjupas under 2004. Hårdast har lågkonjunkturen drabbat byggandet av nya kontor, som nästan helt har stannat av.Peter Stoltz, som är prognoschef på BI förklarar att bygg-investeringarna ligger sent i konjunkturcykeln och att den ekonomiska återhämtningen därför inte förbättrar läget på byggmarknaden de kommande åren. Inom såväl anläggnings- som bostadsbyggande finns det dessutom strukturella hinder som ytterligare försvårar en återhämtning. Under fjolårets tre första kvartal föll bygginvesteringarna med 2 procent. BI:s ekonomer räknar med att nedgången fördjupas i år, då investeringarna väntas falla med 4 procent. Tidigast under 2005 bryts nedgången.Inom kontorsbyggandet, som drabbats hårt, förekommer dock fortfarande ombyggnader, vilket bromsar nedgången i kontorsinvesteringar något. Det fortsatt svåra läget för de offentliga finanserna, främst i kommunsektorn, innebär att även de offentliga lokalinvesteringarna minskar under 2004 och 2005.Inom bostadsbyggandet hålls produktionen, liksom tidigare, uppe av en snabb ökning av småhusinvesteringarna. Det kan till stor del förklaras av de låga räntorna som lett till att även befintliga småhus stigit i värde. Under 2004 och 2005 väntas totalt sett ca 20 000 nya bostäder påbörjas årligen. Det innebär också att regeringens målsättning om 120 000 nya bostäder under mandatperioden inte kommer att uppnås.Anläggningsbyggandet, som hittills klarat sig hyfsat, minskar något under 2004. Under 2005 lägger BI en prognos om en viss ökning. Fallet för industrins investeringar i lokaler bryts i år och en viss förbättring väntas nästa år.

Fortsatt tuffa tider på byggmarknaden

Annons

Alla de prognoser som lämnats det senaste året över byggmarknadens utveckling har varit mer eller mindre negativa. Prognosen ”Investeringssignalen” som arkitekt- och teknikkonsultföretagens organisation Svensk Teknik och Design presenterade igår var inget undantag. Enligt den kommer bygginvesteringarna fortsätta att falla och stabiliseras först under 2005. Den svaga utvecklingen i Stockholm men även i Göteborg väger tungt i prognosen, och framtidsutsikterna för kommunernas och landstingens finanser och bygginvesteringar gör också sitt till att tidpunkten för en återhämtning skjuts framåt i tiden. I år väntas bygginvesteringarna falla med mellan 3 och 4 procent och nästa år bedöms nedgången bli 1 till 2 procent. Först 2005 räknar man med en uppgång, omkring 2 procent. Den uppgången beror helt på att man prognosticerar ett stigande bostadsbyggande med 5 procent det året.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan