Hyresgästföreningen: ”Flera sakfel i Akelius krönika”

Annons

Omdebatterad krönika. Roger Akelius krönika här på fastighetsvarlden.se har väckt stor uppståndelse. Många ger honom beröm, men många har även reagerat med ilska. (Krönikan finns att läsa här.)

Under onsdagseftermiddagen skickade Hyresföreningen ett bemötande till krönikan med ”de mer flagranta felen i Roger Akelius krönika”, som Anna Wennerstrand, pressekreterare vid Hyresgästföreningen kallar sammanställningen. Fastighetsvärlden publicerar här nedan texten från Hyresgästföreningen i sin helhet där några utdrag ut krönikan bemöts. Under torsdag förmiddag kommenterade Roger Akelius bemötandet, se kursiv text. Han konstaterar: ”Hon (Barbro Engman, ordf. Hyresgästföreningen) hade fel i påståendet att jag hade fel”.

– – –

”Ägare av hyreshus tvingas betala 300 miljoner till Hyresgästföreningen, vilket är en slags utpressning som beräknas dels per ägd lägenhet dels något som kallas Boinflytande”.

– Det finns ingen fastighetsägare som tvingas betala någonting till Hyresgästföreningen.

– Men på flera orter har fastighetsägare kommit överens med Hyresgästföreningen lokalt om att arbeta gemensamt för att skapa bättre förutsättningar för de boendes trivsel och delaktighet, Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen har i det sammanhanget träffat avtal om de ekonomiska villkoren, sk boinflytandemedel,  för ett sådant arbte. Det är alltså ett eget aktivt beslut som fastighetsägare fattar, ingenting de är tvingade till.

– Den andra delen är hyressättningsavgiften. Hyresgästföreningen har ett lagstadgat uppdrag att förhandla för alla hyresgäster som så vill, oavsett om de är medlemmar eller ej. Lagstiftaren menar att det inte är rimligt att  Hyresgästföreningens medlemmar ska stå för förhandlingskostnaden även för dem som inte är medlemmar. Därför ska Hyresgästföreningen kunna ta ut en så kallad hyressättningsavgift. Det är dessutom hyresgästerna själva som betalar detta, inte fastighetsägarna. Varenda krona av denna hyressättningsavgift går direkt till förhandlingsverksamheten.

”Då en chef slutar, utgår 90 procent av lönen i två år.”

– Chefer som slutar på Hyresgästföreningen har inte nån generell rätt till 90 procent av lönen i två år.

”Dessutom får föreningen bidrag från Sida, Palmes stiftelse med flera inom samma bransch.”

– Hyresgästföreningen får inte en krona i bidrag från dessa organisationer för att bedriva medlemsverksamhet. Däremot deltar två av Hyresgästföreningens nio regioner i samarbetsprojekt framför allt utomlands och har därigenom, som komplement till den egenfinansiering som alltid sker vid biståndsprojekt, även beviljats en mindre summa pengar som kanaliserats till dessa.

”Obetydliga trettio procent av hyresgäster är medlemmar.// Denna miljardrörelse redovisar tillgångar på 934 miljoner. Största post av ägande är fastigheter och börsaktier, dock inga från fastighetsbolag. För vem eller varför har staben byggt upp dessa tillgångar?”

– Hyresgästföreningen är en ideell medlemsorganisation startad av medlemmar för att driva medlemmarnas, dvs hyresgästernas, frågor. Nästan fyra av tio hushåll i Sverige som bor i hyresrätt har valt att vara medlemmar i Hyresgästföreningen. Till skillnad från Akelius fastigheter finns det inga ägare bakom organisationen som plockar ut eventuella vinster, utan varenda krona används i verksamheten för medlemmarnas räkning.

– Hyresgästföreningens ekonomi bygger helt på medlemsavgifter. Därför är det extra viktigt att föreningen använder pengarna med förstånd och är noga med förvaltningen av dem.  Hyresgästföreningens tillgångar är också dess medlemmars, organisationen måste förvalta dessa tillgångar klokt. Hyresgästföreningen var en av få medlemsorganisationer som ökade sitt medlemsantal 2011, uppenbarligen tycker många att föreningen gör ett bra jobb.

”Hyresgästföreningen kräver att Poseidon ska redovisa hur den extra hyran ska användas både i år och för förra året. Låt oss använda ett språk som motparten förstår: ”Det ska du fullständigt skita i.”

– Hyresgästföreningen har ett riksdagsuppdrag att förhandla hyror för de hyresgäster som vill. I det innebär att begära in underlag från hyresvärdar för att kunna bedöma vilka hyresnivåer som krävs och kunna genomföra en vettig förhandling med fastighetsägarna. Det är Hyresgästföreningens skyldighet att företräda hyresgästerna på bästa sätt i dessa förhandlingar, föreningen varken kan eller vill “skita i” vad fastighetsägarna planerar att använda hyresgästernas pengar till.

Roger Akelius slukommentar:

Om att fastighetsägarna inte är tvingade att betala det så kallade boinflytandemedlet, men att många gör det av egen fri vilja.

– Jag tror fortfarande att mindre än en hyreshusägare betalar frivilligt.

Om att chefer som slutar på Hyresgästföreningen inte har någon generell rätt till 90 procent av lönen i två år.

– Detta gäller inte generellt.

 Om att Hyresgästföreningen inte får en krona i bidrag från Sida, Palmes stiftelse med flera för att bedriva medlemsverksamhet.

– I er egen redovisning bokförs intäkter helt oberoende av hur pengar sedan används.

 Om att Roger Akelius påstående att bara 30 procent av hyresgästerna är medlemmar i Hyresgästföreningen är felaktigt, då fyra av tio hushåll i Sverige är medlemmar.

– Jag överlåter till läsaren att avgöra om 530 000 av 1,5 miljoner avrundat blir trettio eller fyrtio procent.

 Om att Hyresgästföreningens tillgångar också är dess medlemmars, tillgångar som organisationen måste förvalta klokt.

 – Akelius har inte heller någon ägare som plockar ut vinster. Akelius Foundation är en välgörenhetsstiftelse. Allt överskott går och ska gå till exempelvis barn i Indien eller Haiti. Dessutom är jag lönesmitare, Ingen lön ger noll kronor i skatt, vilket er ombudsman i Norrland i media kallar “en simpel skatteplanerare”.

Om att det är Hyresgästföreningens skyldighet att företräda hyresgästerna på bästa sätt i förhandlingar och att föreningen varken kan eller vill “skita i” vad fastighetsägarna planerar att använda hyresgästernas pengar till.

– Fastighetsägare använder aldrig hyresgästernas pengar. Ni kan enbart förhandla om hyran. Jag klagade i min artikel om att Föreningen använder personangrepp istället för fakta. Föreningen svarade genom en helsida, i blogg från ordförande, med enbart personangrepp: ’Akelius är inte lycklig’. Jag är lycklig frånsett då jag ser att en av de personer som tjänar mest i fastighetsbranschen, 2,2 miljoner inklusive pensionspremier plus två års lön då hon slutar, använder personangrepp. Min tes kvarstår. Hyresgästföreningen har spelat ut eller missuppfattat sin roll.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan