PwC: Stockholm femma i Europa

Annons

Stockholm hamnar på en femteplats när europeiska städer betygsätts för sitt fastighetsklimat, enligt årets branschprognos från PwC. Bara Istanbul, München, Warszawa och Berlin bedöms ha ett mer fördelaktigt investeringsklimat. Handelsfastigheter lyfter Stockholm och hotell- och industrifastigheter får svagast rekommendationer.

– Sverige och Stockholm är attraktivt för investerare tack vare starka offentliga finanser och en stadig exportdriven ekonomi, konstaterar Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter inom PwC.

– Ett ökat fokus på handelsfastigheter hänger samman med en hälsosam tillväxt i den svenska detaljhandeln, låg vakans och begränsat utbud i de centrala delarna. Något som medför hyrestillväxt och nedåtpressade avkastningskrav vilket tilltalar investerarna, säger Robert Fonovich.

Rapporten visar att den mest angelägna frågan för branschen är kreditmarknaden. Banksektorns åtstramningar och nya regleringskrav gör krediterna dyrare vilket blir påtagligt för den kommersiella fastighetsmarknaden. Men finansieringsmöjligheterna blir inte bara dyrare, det blir också allt svårare att låna till investeringar och satsningar i fastigheter.

Branschens oro bekräftas av kreditmarknaden som spår ytterligare åtstramningar. Endast sex procent av de drygt 60 låneinstitut som medverkat i undersökningen, tror att lånemarknaden blir oförändrad jämfört med förra året. Drygt fyra av tio uppger att det blir aningen svårare och varannan anger att det blir avsevärt mycket svårare för investerare att beviljas krediter. Däremot är tonen något mer positiv vad gäller eget kapital, 65 procent av de drygt 40 institutionella placerarna som ingår i studien tror att det blir ett allt vanligare finansieringssätt.

I Norden spår 36 procent, av de 30 ledande aktörerna i branschen som ingår i studien, att det blir avsevärt mycket svårare att få bankkrediter till större investeringar. Drygt 40 procent tror att finansieringsmöjligheter via eget kapital kommer att öka under året.

FV IDAG 2012-02-07

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan