Stenhus vd Elias Georgiadis.

Krona nära köp för 890 mkr – hittat lösning på problem

Krona Public Real Estate, med sex fastigheter i norska Kongsbergs och med svenska Stenhus Fastigheter som största ägare, har tecknat en avsiktsförklaring avseende förvärv av två fastighetsportföljer för totalt 890,5 miljoner.

Annons

Det ena förvärvet avses ske från Stenhus för 329,6 miljoner. Det andra från dotterbolag till Sterner Stenhus Holding AB, som delägs av bolagets styrelseordförande Tomas Georgiadis, dotterbolag till JSR Utveckling 1 AB samt Nischer Properties, för 560,9 miljoner. De båda affärerna omfattar 33 fastigheter till ett totalt värde om 890,5 miljoner kronor.

En sedvanlig due diligence-granskning av fastigheterna kommer att inledas. Bolaget har anlitat Catella Corporate Finance för att som transaktionsrådgivare bistå bolaget i förvärvet.

Per den 31 december 2023 har Krona en belåningsgrad till 74,2 procent och bolagets styrelse anser det nödvändigt att lägga om nuvarande strategi till att minska bolagets belåningsgrad samt för att säkra bolagets finansiella ställning. Styrelsen i Krona  anser att de planerade förvärven kommer att bidra positivt till att stärka bolagets finansiella ställning och skapa förutsättningar för fortsatt långsiktigt värdeskapande för aktieägarna i bolaget.

Köpeskillingen kommer att erläggas via nyemitterade aktier i bolaget till en teckningskurs motsvararande den volymviktade genomsnittliga stängningskursen för bolagets aktier på Spotlight Stock Market under perioden som löper i tio handelsdagar från och med den femte handelsdagen före offentliggörandet av Kronas pressmeddelande.

Stenhusbeståndet och ”Övriga Fastighetsportföljen” som planeras att förvärvas har en uthyrbar area om totalt cirka 52.200 kvadratmeter och innefattar primärt fastigheter inom segmenten industri, bostäder, vård/offentliga fastigheter och sällanköps-/dagligvaruhandel. Fastigheterna beräknas tillföra bolaget årliga hyresintäkter om cirka 79,2 mkr samt ett årligt driftnetto om cirka 63,3 mkr.

Efter de planerade förvärven beräknas bolagets belåningsgrad preliminärt att uppgå till 62,4 procent. Styrelsen för Krona är av uppfattningen att de planerade förvärven kommer att stärka bolagets kassaflöde, bidra till ökad riskdiversifiering i fastighetsportföljen samt minska den finansiella risken i bolaget.

Med anledning av att det bland säljarna finns parter som är att betrakta som närstående till bolaget enligt Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2019:25, ska flera av förvärven som beskrivits ovan godkännas av bolagsstämma i bolaget.

Parterna avser att ingå bindande aktieöverlåtelseavtal under perioden mars-april 2024. Tillträde planeras att ske efter det att årsstämma i bolaget godkänt transaktionerna.

Under förutsättning att samtliga transaktioner enligt avsiktsförklaringen genomförs ska parterna tillse att befintliga aktieägare i bolaget, exklusive säljarna till fastighetsbestånden, ges möjlighet att teckna nyemitterade aktier i Krona till en teckningskurs som motsvarar teckningskursen per aktie som vederlagsaktierna emitteras till. Rättviseemissionen ska omfatta en sammanlagd emissionsvolym om 100–200 mkr och genomföras så snart det är praktiskt möjligt. Ingen annan än övriga aktieägare ska ha rätt att teckna aktier i rättviseemissionen. Teckningsrätter i rättvisemissionen ska således inte vara överlåtelsebara.

Krona Public Real Estate AB sattes upp av Pareto efter förvärv våren 2021. Stenhus gick in i bolaget 2022.

Stenhus Fastigheter äger nu 29,88 procent av Krona. Näst största ägare är Svea Bank AB (5,58%). Därefter följer Johan Thorell (4,95%) och Familjen Kamprads stiftelse (4,46%).

Krona äger sex fastigheter om cirka 38.700 kvm, varav cirka 26.000 kvm avser lokaler och 12.700 kvm parkeringsanläggning. Allt finns i norska staden Kongsberg. Drygt 97 procent av hyresintäkterna härstammar från hyresgäster som ägs utav den norska staten.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan