Dags för Cash is King II

Är det nu det är dags att kliva in på scenen för fastighetsaktörer med torrt krut? Fastighetsvärldens seminarium Cash is King II som genomförs den 29 november fokuserar till stor del på finansiella hot och möjligheter – och att det finns aktörer som är beredda på att ta för sig i den marknad som nu utkristalliserar sig.

Annons

Medan många fortsatte att drömma om fortsatta transaktionsrekord och nya byggstarter av nya storprojekt såg Fastighetsvärlden vad som skulle komma. Därför inriktade vi senhösten 2022 på ett seminarium vi kallade Cash is king. Gensvaret var mycket gott, vi hade läst marknaden rätt.

Sedan dess har marknaden försämrats, men inte fallit samman. Nu börjar marknaden formera sig för att ta för sig av godbitar från fastighetsaktörer som dansat alltför långt ut på hävstångstrampolinen.

Ännu har inte vakanser och osålda projekt hamnat på någon alarmerande nivå men de svagaste aktörerna har det riktigt tufft. Det finns redan ett antal fire-sales som har genomförts. En alltför glad offensiv i en marknad med konstlat låga räntor hotar nu att fälla annars mycket kompetenta bolag.

– Vi ser att många aktörer är mycket brydda över ränta och inflationsnivå. Men det gäller att ställa om och börja att göra affärer. Jag med flera medarbetare har varit med vid flera utmanande situationer och där krisen i början av 90-talet naturligtvis var riktigt tuff. A och O är att hålla i gång kassaflödet, se till att ha husen välfyllda med hyresgäster, kommenterar Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark läget.

Vid Cash is King II den 29 november medverkar vice Riksbankschef Per Jansson som ger deras syn på den finansiella oron och argumentationen bakom deras senaste beslut. De korta räntorna är dock inte allt och därför har vi även med Olof Manner, senior rådgivare vid Swedbank som pratar om de långa räntorna  under rubriken ”higher for longer”.

Vi går igenom marknadsläget för kontor, butiker samt bostäder med tre framstående experter: Ulrika Lindmark–Newsec, Hawi Endale Thulin–Nordanö, Anders Elvinsson–Cushman&Wakefield. Till det en benchmark mot övriga världen av Christina Kämpe–Colliers.

En ”rapport från verkligheten” står Joachim Kuylenstierna, VD och grundare av Fastator för. En förändrad marknad kräver att man tar nya beslut, ibland obekväma. Hur tänker man? Hur hårt kan man förhandla?

– Vår ambition är varken att svartmåla eller skönmåla. Vi vill vända på stenarna och försöka få fram en så pass korrekt bild som möjligt, Under dagen har vi med dessutom med flera av de storaktörer som nu samlat ihop över 100 miljarder och är redo att ta för sig, men jag har ingen aning om när de tycker  det är rätt läge. Det ser jag fram emot att få reda på under onsdagen den 29 november, säger Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.

Se hela programmet, så långt det är klart, och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedja med 14 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

Tillbaka till förstasidan