Bilder: Nyinvigning av Rosendals Trädgård

Renoveringen av Rosendals Trädgård som drog igång i februari är nu klar, i alla fall första etappen. I dag invigs det nya restaurangköket, trädgårdskafé och det nu för tiden vinterbonade växthuset. Etapp två står klar i maj 2025. Investeringen går på över 100 mkr.

Annons

Rosendals Trädgård är Djurgårdens fjärde största besöksmål efter Skansen, Gröna Lund och Vasamuseet. Under lång tid har behovet av en uppgradering funnits. Nu står det klart i form av ett nytt restaurangkök, ny uteservering, nytt trädgårdskafé och ett nytt vinterbonat växthus.

Totalt kommer Rosendals Trädgård få omkring 1.500 kvadratmeter mot cirka 1.000 kvm i dag. Personallokaler, gästtoaletter och en floristateljé kommer vara klara till maj 2025. Dessutom tillkommer nya stråk och mötesplatser när gårdsplanen på dagens baksida öppnas upp för gäster.

För att höja ambitionsnivåerna i köket blir Paul Svensson ny gastronomisk ledare och Jonas Bolling mat- och dryckesansvarig. Dessutom fortsätter Rosendals Trädgård att utveckla jord-till-bord-filosofin med siktet inställt på att utveckla framtidens matkultur.

Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig, Malin-Sköld, chefsträdgårdsmästare, Paul Svensson, gastronomisk ledare och Tin-Tin-Jersild, vd Rosendals trädgård framför det nya köket. Foto: Charlotte Westring.

– Vi är övertygade om att det går att leva gott utan att tära på jordens resurser. I över 40 år har den här platsen varit en oas för hållbarhet, lärande och njutning – en plats full av liv, älskad av både stockholmare och internationella gäster. Nu tar vi höjd för framtiden, så att även kommande generationer kan få njuta av Rosendals Trädgård, säger Tin-Tin Jersild, vd och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.

– Jag har varit en trogen besökare på Rosendal i många år, så det är en ynnest att få ingå i köksteamet framöver. Jag ser fram emot att, tillsammans med Jonas och det skickliga teamet på plats, jobba med de förutsättningar som platsen ger och visa hur fantastiskt god en cirkulär måltid kan vara. Rosendals Trädgård har all potential att vara en prototyp för framtidens matsystem, en plats som kan inspirera hela världen kring hållbar matkultur, säger Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals Trädgård.

Paul Svensson, gastronomisk ledare, Tin-Tin Jersild, vd Rosendals Trädgård, Johnny Andersson, Jordens Arkitekter. Foto: Charlotte Westring.

Byggprojektet präglas av en varsamhet och respekt för platsen, under devisen ”närodlad arkitektur” signerad Jordens Arkitekter. Det nya köket innebär också bokstavligen att kockarna flyttar ännu närmre köksträdgården. Stommen är byggd i trä och tongivande i interiören är panelen av gran som vuxit lokalt på Djurgården och som Kungliga Djurgårdens Förvaltning tagit ned på grund av angrepp av granbarkborren. Golvet i den nya serveringen är av återbrukat tegel och växthuset är renoverat med kärnfuru från Norrland samt isolerglas av spill som annars skulle gått till deponi eller kross.

Väggen har panel av gran från Djurgården och golvet är av återbrukat tegel. Foto: Malin Mörner.

Investeringen på över 100 miljoner i nya byggnader görs av hyresvärden, Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Nybyggnationerna är ett samverkansprojekt mellan hyresvärden, Stiftelsen Rosendals Trädgård, Jordens Arkitekter och M3 Bygg. Renoveringen av växthusen görs i samarbete med Ryds Glas. Den fortsatta renoveringen av befintliga växthus finansieras av Rosendals Trädgård och kommer att fortsätta i takt med att stiftelsen finner extern finansiering.

Johnny Andersson, Jordens Arkitekter, Tin-Tin Jersild, vd Rosendals Trädgård i nya serveringen. Foto: Charlotte Westring.
Nya kökets gavel. Foto: Charlotte Westring.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan