Misslyckat aktiebyte hos OP och ”konkursrisk”

Nej, det blir inget utbyte av preferensaktier mot nya stamaktier i Oscar Properties. Styrelsen i Oscar Properties har beslutat att återkalla utbyteserbjudandet och ställer därför in extrastämman den 5 december 2022. Pareto varnar samtidigt för konkursrisk – efter upplägget i en miljardaffär med SBB tidigare.

Annons

Erbjudandet satte återköpspriset på preferensaktierna till 4.500 kronor styck och för varje preferensaktie erbjöds aktieägare 1.500 nyemitterade stamaktier till kursen 3 kronor per aktie.

Men marknaden ville annorlunda. När erbjudandet presenterades den 10 november var kursen för stamaktien omkring 2,65 kronor på börsen. Sedan dess har den utvecklats i en ogynnsam riktning för att förslaget skulle kunna gå igenom. Stamaktien har de senaste dagarna handlats kring 1,50 kronor, vilket helt ändrat förutsättningarna för att lyckas med utbytet.

Utbyteserbjudandet avsåg 17.310 preferensaktier, vilket är samtliga preferensaktier som inte innehas av bolaget.

Pareto Securities sänker både riktkurs och rekommendation för bostadsutvecklaren Oscar Properties. Rekommendationen sänks två steg från köp till sälj, uppger Finwire.

”Med en högre skuldsättning än branschgenomsnittet, en risk för överträdelser av avtalen inom de närmaste 12 månaderna och den säkrade Valerum-obligationen som löper ut under andra kvartalet 2023 med en potentiell utlösande faktor för betalningsinställelse, förutspår vi en grumlig framtid”, skriver Pareto i en kommentar.

Riktkursen för fastighetsbolaget har kapats, från 8:00 till 0:50 kronor.

Analyshuset pekar bland annat på Oscar Properites kommande obligationsförfall och pekar specifikt ut den säkrade Valerum-obligationen som förfaller i april 2023 som en potentiell konkurs-utlösare.

Valerum-obligationen är fastighetsbolagets obligation med kortast löptid. Obligationen ligger på 710 miljoner kronor, och är relaterad till Valerum-förvärvet från SBB på 1,4 miljarder kronor under fjärde kvartalet 2020, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Obligationen har, enligt Pareto, en standardsäljoption där SBB garanterar skulden, det vill säga betalar tillbaka till obligationsinnehavarna, vid en konkurs.

Om obligationsinnehavarna inte väljer att förlänga villkoren, och om Oscar Properties inte kan refinansiera på annat sätt, skulle det utlösa en krasch i Oscar Properties kapitalstruktur vid ett förfall, menar Pareto.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan